Novosti
KORIŠTENJE ŠKOLSKIH PROSTORA

Sportskim klubovima i udrugama ponovno su otvorene dvorane
Objavljeno 19. rujna, 2020.
HZJZ: Vanjski korisnici u školske objekte smiju ulaziti kada u njima nisu prisutni učenici i djelatnici

Nakon što je prije dva tjedna započela školska godina, već sada prožeta brojnim dvojbama i neodgovorenim pitanjima, ovih se dana pojavilo još jedno - ono o korištenju školskih sportskih dvorana za nenastavne aktivnosti. Naime, dosadašnja je praksa bila da ove prostore mogu unajmljivati različite sportske udruge i klubovi koji su zbog trenutačne epidemiološke situacije i uvjeta koji vladaju u školama sada ostali bez mogućnosti njihova korištenja. Zbog toga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te Ministarstvom turizma i sporta izradilo preporuke o korištenju dvorana od strane vanjskih suradnika.

U njima je između ostaloga naglašeno da vanjski korisnici u objekt ulaze kada nisu prisutni učenici i djelatnici škole te da se kontakt vanjskih korisnika s osobljem škole skraćuje na minimalno trajanje. Također, u dvoranama se ne može organizirati trening na kojem bi zajedno trenirali učenici iz različitih razrednih odjela ili učenici zajedno s drugim osobama, dok su treninzi za seniore mogući. Osiguravanje dovoljnog vremena za ovakvu upotrebu školskih sportskih dvorana, pogotovo u večernjim satima tijekom radnog dana, ne smije narušiti poredbu protuepidemijskih mjera tijekom nastave u školi primjerice na način da se skrate odmori, da se ukine popodnevna smjena ili da se ne organizira početak i završetak nastave za pojedine razredne odjele u različito vrijeme, ili da se dodatno skraćuje školski sat.

Razgovarali smo s nekoliko ravnatelja osječkih osnovnih škola koji su izrazili podršku sportskim klubovima, ali i iznijeli niz problema koji bi im mogli stati na put u organizaciji budućeg rada dvorana.

"Meni je žao sportaša, a žao mi je i što imam osjećaj da nas klubovi ne razumiju. Situacija u našoj školi je takva da će u sportsku dvoranu od sljedećeg tjedna ući dvije skupine produženog boravka, za čiji boravak moramo osigurati taj dodatni prostor. Mi smo inače imali puno klubova i rekreacijskih skupina koje su ondje trenirale, međutim zbog ovakve organizacije nećemo biti u mogućnosti ustupiti im prostor školske dvorane. Iako je ona odijeljena od prostora škole i klubovi su ju do sada mogli koristiti samostalno (otključati i zaključati), to bi u ovim uvjetima bilo nemoguće", objašnjava nam situaciju u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku ravnatelj Zlatko Kraljević. S obzirom na to da je osnivač taj koji školama šalje sportske klubove za boravak u dvorani, mnogi ravnatelji još uvijek čekaju konačnu odluku Grada Osijeka kao osnivača kako bi organizirali ponovno korištenje tih prostora za vanjske subjekte. "Grad Osijek je taj koji raspoređuje pojedine klubove u određene termine i školske dvorane, zbog čega smo im bili dužni dostaviti one termine koji su nam slobodni za ove aktivnosti. Što se naše škole tiče, dvorana je na raspolaganju, dakle ne koristi se za primjerice produženi boravak i slično, međutim moramo pričekati detaljnije upute osnivača", kaže ravnatelj OŠ Mladost, Josip Jukić, ističući da je škola slobodna poslije 18 sati, kada nastavu završava druga smjena. Slično je i u OŠ Frana Krste Frankopana, čiji ravnatelj Antun Ptičar također čeka smjernice Grada Osijeka i nadležnog upravnog odjela. "Naša dvorana od ove školske godine je prazna, odnosno ne koristi se ni za kakve potrebe, s obzirom na to da nastavu tjelesnog organiziramo u vanjskom prostoru, ali za njezino ustupanje sportskim klubovima moramo pričekati riječ osnivača", zaključuje Ptičar.

Ema Nenadić
TKO ĆE FINANCIRATI DEZINFEKCIJU?
Ono što bi moglo biti problem u daljnjoj organizaciji je pitanje čišćenja i dezinfekcije prostora. Naime, prostor treba očistiti i dezinficirati prije i nakon što vanjski korisnici borave u prostoru, a troškove svega nakon korištenja dvorane snosi vanjski korisnik, odnosno prema dogovoru s osnivačem. Prije korištenja školske sportske dvorane nužna je suglasnost lokalnih stožera civilne zaštite i osnivača.
Možda ste propustili...