Kultura
PREDSTAVLJEN FILM "KAZALIŠTE U DOBA COVIDA" U HNK-U U OSIJEKU

Disali su kao jedno iz dana u dan
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Dugometražni dokumentarni film Kazalište u doba COVIDA autora Josipa Grizbahera u četvrtak je premijerno prikazan u dvorištu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Film je to koji je u svojih 45 minuta zabilježio kreativnost, snagu, emocije i velik trud umjetnika i djelatnika HNK-a u aktivnostima provedenima u posebnim uvjetima zbog epidemije koronavirusa.


- Film je zaista krasan, emotivan i dirljiv. Drago mi je što su prikazani svi moji kolege s kojima svakodnevno radim. Napravili smo veliku i divnu stvar u ovom čudnom vremenu i nadam se da ćemo se uskoro vratiti na pozornicu s našim predstavama i nastaviti uveseljavati publiku, koje smo itekako željni, kao što je, vjerujem, i ona željna nas - rekla je solistica Opere HNK-a, sopranistica Ivana Medić, jedan od brojnih aktera filma.


U lijepom ambijentu i opuštenoj atmosferi u dvorištu HNK-a dojmove o filmu Kazalište u doba COVIDA iznijela nam je još jedna od onih čije se izjave mogu čuti u filmu, ravnateljica Drame, Petra Bernarda Blašković.


- Ono što mi je najdraže bilo vidjeti jest snaga 208 zaposlenika ovog kazališta, koji su disali kao jedno, iz dana u dana pronalazili nove solucije kako se nositi s pandemijom te, zapravo, stvorili čudesa. Vidjeti to zabilježeno u dokumentarnom filmu odvelo me unatrag i osvijestilo ono čega nisam bila svjesna, a to je koliko se toga dobrog dogodilo u tim teškim trenutcima, ponajviše zahvaljujući kreativnosti i zajedništvu - rekla je Blašković.
Radnja Grizbaherova filma počinje u ožujku, početkom karantene i zatvaranjem osječkog HNK-a, a nastavlja se prikazivanjem svega onoga što su umjetnici kazališta radili tijekom karantene. U sklopu projekta "HNK u Osijeku za maturante" pomagali su maturantima u pripremi državne mature, osmišljavali su programe kojima su obilazili osječka naselja i na taj način donosili kulturu u domove svojih sugrađana te održali odlično posjećene produkcije u sklopu premijernoga ciklusa COVID-19 i Osječkog ljeta kulture. D. Miklić
Toth: Jači smo od koronavirusa
- Film Kazalište u doba COVIDA u meni je probudio emociju ljubavi i vjeru u bolje sutra. Nekako me podsjetio na vrijeme Domovinskog rata, kada smo dolazili u razrušeno kazalište, ali nismo posustajali i gubili snagu. Uvijek nešto dođe u životu, pa je tako došao i koronavirus, no mi smo se pravili kao da ga nema. Nemojte me krivo shvatiti, bilo ga je itekako i ima ga, ali našim radom, osmijesima te na kraju i rezultatima dokazali smo da smo jači od njega - riječi su prvakinje Opere HNK-a u Osijeku, sopranistice Sanje Toth.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike