Mozaik
TRIBUTE AWARDS NA 45. FILMSKOM FESTIVALU U TORONTU

Film je uvijek bio i ostat će umjetnička forma koja je više od puke zanimacije
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Među laureatima 2020. su Kate Winslet, Anthony Hopkins te poznate azijske redateljice Mira Nair iz Indije i Chloe Zhao

Kinematografija je danas marginalizirana i gubi svoj pravi smisao, film je postao nešto kao brza hrana koja se konzumira kod kuće onako usput - izjavio je legendarni američki filmaš Martin Scorsese u svom kratkom ali strastvenom govoru kojim je najavio ovogodišnju dodjelu priznanja Tribute Awards na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu pa nastavio u istom tonu punom ljubavi prema sedmoj umjetnosti: "U vremenima pandemije u kojima živimo filmski su festivali postali još važniji i zbog toga su nam i ova proslava filma i ove nagrade potrebniji nego ikada prije. Film je izvanredna umjetnička forma koja je oduvijek bila i zauvijek će biti mnogo više od puke zanimacije."

Nedostaju zagrljaji
Tribute Awards, priznanje koje je TIFF uveo prošle godine, dodjeljuje se proslavljenim filmašima, glumcima, producentima i ostalim zaslužnim filmskim radnicima, ali i mladim novim nadama i talentima koji će oblikovati budućnost filma, a kao i čitav festival i dodjela je organizirana virtualno. Među najpoznatijim ovogodišnjim laureatima su slavna Kate Winslet, legendarni Anthony Hopkins, najpoznatija indijska filmašica Mira Nair te Chloe Zhao, kineska redateljica i scenaristica koja živi i radi u SAD-u, koja je na upravo završenoj 77. Mostri osvojila Zlatnog lava za svoj film Nomandland koji se prikazuje i na TIFF-u. Virtualnu dodjelu nagrada svojim su sudjelovanjem upotpunila i holivudska imena kao Jodie Foster, Colin Farrell, Nicole Kidman i Natalie Portman te četverostruki oskarovac Alfonso Cuaron kao i kanadski redatelj Denis Villeneuve, koji potpisuje novu verziju spektakla Dina, jedan od najiščekivanijih filmova godine.

- Javljam se s drugog planeta gdje je Wi-Fi popriličan misterij, taj planet se zove južna Engleska. Na ovom planetu čaj teče u potocima i ništa ne funkcionira ha-ha-ha! - duhovito se ispričala Kate Winslet zbog kašnjenja u uključivanje u Zoom konferenciju za medije nakon dodjele Tribute Awards i nasmijala svoje kolege laureate. Ljubav između britanske oskarovke i TIFF-a traje već četvrt stoljeća, u Torontu je njezin prvi film Božanska stvorenja u režiji Petera Jacksona 1994. osvojio jednu od nagrada.

- Sjajno je da TIFF ide dalje usprkos pandemiji, digitalno izdanje čak ima i ekoloških prednosti, a osobno mi je olakšalo balansirati privatne obveze i "sudjelovanje" na festivalu, ali žalim za danima kada sam mogla zagrliti svoje kolege i prijatelje koje neizmjerno cijenim, nedostaje mi ta bliskost - otkrila je Winslet, da bi odmah potom zasula komplimentima Hopkinsa koji se u virtualnu konferenciju za medije uključio iz svog kalifornijskog doma.

- Anthony, gledam tvoje filmove od malih nogu i jako mi je žao što sada nismo u Torontu da te mogu čvrsto zagrliti - poručila je Winslet, koja je na TIFF-u predstavila novi film Ammonite, kostimiranu romansu dviju žena (partnerica joj je Saoirse Ronan) smještenu na južnim obalama Engleske sredinom 19. stoljeća.

- Ova uloga je jedno od najljepših iskustava u mojoj glumačkoj karijeri. Sretna sam što ovakvim glumačkim angažmanima mogu dati mali obol u borbi za slobodu i prava LGBTQ osoba - rekla je glumica, koja je zagovornica prava na seksualnu jednakost i slobode od svih vrsta seksualne diskriminacije.

Hopkins pun duha
Anthony Hopkins, jedan od najcjenjenijih živućih svjetskih glumaca, toplo se nasmijao na kompliment koji mu je dala Kate Winslet.

- Da, i meni nedostaju susreti s kolegama i druženja dok sjedim u ovoj svojoj zadimljenoj sobici i gledam tebe i sve vas preko ekrana. Jako mi je neobično što nisam u Torontu kako bih predstavio svoj novi film. Kate i ja upoznali smo se davno na jednoj dodjeli Zlatnih globusa i od tada pratim njezin rad i divim joj se - rekao je Hopkins, čiji novi film je komorna drama The Father u kojoj glumac tumači starijeg muškarca s dijagnozom Alzheimerove bolesti o kojemu se uz mnogo muke brine njegova kći koju tumači Olivia Colman. Oboje glumaca briljantno su utjelovili ljude u teškoj obiteljskoj i životnoj situaciji, pa se već govori o nominacijama za Oscare.

- To je vrlo teška i tragična priča, dubokih i snažnih emocija, no zahvaljujući divnoj i talentiranoj Oliviji, s kojom je bilo jednostavno i oslobađajuće raditi, iskustvo snimanja bilo je vrlo pozitivno i ugodno - kaže glumački veteran koji je prije dvije godine zagazio u deveto stoljeće života, no i dalje je pun kreativnog duha i energije, redovito snima, a slobodno vrijeme provodi aktivno i ispunjeno.

- Kad ne snimam, vrijeme uglavnom provodim kod kuće, pandemija me je natjerala kao i sve nas. Bavim se slikanjem, čitam mnogo i svaki dan bar četiri sata sviram klavir, jedan od najdražih kompozitora mi je Rahmanjinov. Volim biti aktivan i vježbati um. Moram priznati da me je ugodno iznenadila ova nagrada, nekako ne očekujem da me se u ovim mojim godinama i dalje sjećaju i dodjeljuju mi nagrade. Volim TIFF, imao sam sreću da su mnogi moji filmovi bili prikazani na festivalu u Torontu, koji je jedna velika masovna proslava filma s fantastičnom publikom, a istovremeno i vrlo intimno iskustvo jer se možete družiti s kolegama i ljudima koje cijenite i volite - rekao je Hopkins.

Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike