Novosti
VIRUS MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA

Zaražen učenik osječke Ekonomske škole, samo ih je nekoliko u samoizolaciji
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Napominjem kako u samoizolaciji nije cijeli razred, već samo nekoliko učenika, te da istom mjerom nije obuhvaćen ni jedan djelatnik naše škole, kaže ravnateljica Žaper

Sve je više koronavirusom zaraženih učenika diljem Hrvatske zbog čega se trenutačno u samoizolaciji nalazi više stotina osoba iz odgojno-obrazovnih ustanova. Proboj virusa u škole i vrtiće nije razlog za paniku, jer u ovim epidemiološkim uvjetima pravo iznenađenje bilo bi da nije dospio među tisuće učenika i školskih djelatnika.

I u Ekonomskoj i upravnoj školi u Osijeku virus se probio u ustanovu. Međutim, ravnateljica Lidija Žaper umiruje i kaže kako je cijela situacija pod nadzorom i stručnim vodstvom epidemiologa. "U srijedu je ustanovljeno da je jedan učenik naše škole, koji se testirao zbog vlastitih potreba, pozitivan na koronavirus, nakon čega me je kontaktirao nadležni epidemiolog. Učenik nije došao na nastavu toga dana (srijeda), a obaviješteni su roditelji i njegova razrednica. Učenik nema razvijene simptome, ali su svi njegovi uži kontakti, odnosno učenici koji su sjedili u njegovoj neposrednoj blizini, stavljeni u samoizolaciju. Nitko za sada nije razvio simptome i oni nastavu prate online. Napominjem kako u samoizolaciji nije cijeli razred, već samo nekoliko učenika, te da istom mjerom nije obuhvaćen ni jedan djelatnik naše škole. Nastavnici se nisu uplašili, prije svega jer se pridržavaju svih uputa, nose maske i na dovoljnoj su udaljenosti od učenika, a i razumiju trenutačno stanje. Epidemiolozi su procijenili situaciju, a s obzirom na to da su učenici stalno pod maskama i da se neprestano vrši dezinfekcija, ustanovljeno je da nema potrebe za samoizolacijom većeg broja ljudi. Također, nema razloga za strah jer je škola sigurno mjesto na kojemu se lako može ući u trag neposrednim kontaktima. Epidemiolozi su nas umirili i objasnili nam da nema potrebe za bilo kakvim rigoroznijim mjerama", objašnjava Žaper i dodaje da u školi nastavljaju pratiti situaciju s oboljelim učenikom, kojemu žele brzo ozdravljenje uz napomenu da će i dalje inzistirati na odgovornom ponašanju.

Sa srijede na četvrtak u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 322 uzorka od kojih je 11 bilo pozitivno na koronavirus. Šest osoba je iz Osijeka, po dvoje iz Strizivojne i Čepina te jedna osoba iz Erduta.

Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 20 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 76 novih kontakata, pa je trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 338 osoba.
E.Nenadić/N.Z.Eberhard
Ravnateljica: Epidemiolozi su nas umirili i objasnili nam da nema potrebe za rigoroznijim mjerama
Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja