Svijet
SDA ŠUTI NAKON UHIĆENJA ZASTUPNIKA

Istražuju se prijevare na izborima u BiH
Objavljeno 18. rujna, 2020.

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini pozvala je u četvrtak vlasti te zemlje da problem izbornih prijevara ozbiljno shvate te istraže sve nepravilnosti i poduzmu mjere kako bi spriječile takve zloporabe.

Dan nakon što su po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeni zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu Federacije BiH Asim Kamber te još dvije osobe za koje se sumnja da su na izborima 2018. godine organizirale “glasovanje mrtvih”, misija OESS-a koja nadzire izborni proces u BiH posebnom izjavom upozorila je da je suzbijanje izbornih prijevara ključna sastavnica zaštite integriteta i vjerodostojnosti izbora.

“Misija poziva nadležne vlasti, uključujući Središnje izborno povjerenstvo i tijela za provedbu zakona... da budu proaktivni u rješavanju žalbi i istrazi sumnjivih izbornih postupaka, a rukovodstva političkih stranaka da provode politike čiji je cilj spriječiti bilo kakve izborne prijevare”, navodi Kathleen Kavalec, voditeljica misije OESS-a u BiH.

Zastupnika Kambera, ujedno čelnika SDA-a u Sanskom Mostu, te njegove stranačke suradnike Mirelu Husić i Fazira Vukalića pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu nakon uhićenja u četvrtak predali su Tužiteljstvu BiH koje treba odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor.

Državno tužiteljstvo tereti ih da su u svojstvu članova izbornih tijela nezakonito glasovali koristeći se podacima preminulih te osoba koje uopće nisu izišle na izbore.

Uhićenje je slijedilo nakon što je 2018. godine bivši Kamberov suradnik Muhamed Zekotić prijavio da je osobno svjedočio krađi glasova, odnosno dopisivanju glasačkih listića u Sanskom Mostu uz zloporabu identiteta mrtvih osoba čija su imena još stajala na biračkim popisima.

“Asim Kamber me tada poslao da budem na sastanku na kojem su SDP i SDA dogovorili omjer dopisivanja glasova. SDP je tražio omjer 60-40 posto u korist SDA-a na svim nivoima, međutim to ovaj iz SDA-a nije dopustio. Rekao je: “Ne znam ja što ste vi sebi zamislili, ali najviše što možete dobiti je 70-30 za kantonalni nivo, a za sve ostale nivoe 80-20 posto da se dopisuje u korist SDA-a”, rekao je medijima Zekotić.H
SDA se nije očitovao o aferi u koju je umiješan njegov dužnosnik Asim Kamber
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike