Osijek
JOŠ JEDNA SJEDNICA VIJEĆA BEZ VRKIĆA

Oporba traži da Grad prekine
neuspjeli pokus s rasvjetom
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Vijećnik Vlašić: Grad više puta odbio tretiranje komaraca iz zraka

Na samom početku 30. sjednice Gradskog vijeća održane u četvrtak u Vikarijatu predsjednik ovog tijela ponovno je ispričao gradonačelnika Ivana Vrkića, tako da gradonačelnik već godinu dana nije sudjelovao ni na jednoj sjednici Gradskog vijeća. Zamijenio ga je ovaj put dogradonačelnik Boris Piližota, koji je bio i onaj koji je morao odgovarati na pitanja i prijedloge vijećnika, a oporbeni su vijećnici iz HDZ-a ovaj put žestoko udarili vezano uz dvije teme - ESCO model javne rasvjete i troškove tretiranja komaraca.

Objašnjenje o projektu nove rasvjete u gradu tražili su Sanda Pašuld i Dragan Kovačević. “Jeste li vi zadovoljni novom rasvjetom i kako ćemo dalje, možemo li sada kada vidimo da ta rasvjeta ne valja nešto promijeniti, dodati aneks ugovoru?” upitao je vijećnik Kovačević. U svom se odgovoru dogradonačelnik Boris Piližota žestoko obrušio upravo na HDZ-ovu vladu, upirući prst u Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, proglašavajući ga najstrožim u Europskoj uniji, ali i glavnim krivcem što model nove rasvjete u Osijeku nije onakav kakav je zamišljen i najavljen. No Kovačević mu je odgovorio kako je gradskoj administraciji uvijek za probleme u Osijeku kriv netko drugi, od Županije nadalje, te je gradsku vlast otvoreno pozvao da odustane od ovog projekta ako on neće biti proveden kako je zamišljen, a posebice stoga što su njime nezadovoljni građani. No Piližota je odlučio braniti ovaj projekt osječkog SDP-a, pa je na sjednicu doveo čak četiri predstavnika izvođača - tvrtki HEP Esco i tvrtke EOS projekt. Tako je predstavnik tvrtke HEP Esco doslovce s rukom u džepu vijećnicima i osječkoj javnosti objasnio kako je riječ o projektu koji ostvaruje velike uštede, a predstavnici EOS-a bili su malo konkretniji, pa su priznali kako je Osijek prvi grad na svijetu koji je odlučio odmah cijeli grad pokriti novom vrstom LED rasvjete, te kako čak ni London nije išao s ovako hrabrom odlukom. Također smo i doznali kako je riječ o projektu koji se zapravo tek razvija te je u implementaciji ili, jednostavnije rečeno, Osijek je grad u kojem se provodi pokus kako nova rasvjeta uopće treba i može funkcionirati.

Ništa manje anegdotalno nije bilo ni u raspravi o komarcima. Naime, HDZ-ovi Vinko Kuduz i Milan Opačak tražili su točne iznose novca uloženog u tretiranje komaraca te objašnjenje zašto je cijena u Vukovaru za isto tretiranje povoljnija nego u Osijeku. U cijelu se priču ubacio i vlasnik tvrtke Air-Tractor Miroslav Vlašić, koji ugovara s Gradom tretiranje komaraca iz zraka, a sada se našao u ulozi vijećnika, i to stranke Biraj bolje. Tako je Vlašić kao vijećnik zatražio da Grad pomogne Vlašiću poduzetniku da nabavi novi privatni avion ili da Grad sam nabavi novi zrakoplov. No Vlašić je iznio i neke za gradsku administraciju neugodne informacije o tome kako je, primjerice, Grad ove godine, unatoč njegovoj ponudi, u više navrata odbio tretiranje zelenog pojasa iz zraka. Iz Grada na to nije bilo direktnog odgovora.

Nefreteta Z. Eberhard
Vrkić planira zaposliti 100 ljudi?
Oporbeni su vijećnici u četvrtak zatražili i objašnjenje o tome zašto je navedeno da Grad ima slobodnih 100 radnih mjesta i planira li gradonačelnik Vrkić sada zaposliti toliko ljudi. Rasprava se povela i oko gradske odluke o financiranju doktorata za gradske službenike, što je stranka Desno ocijenila skandaloznom u trenutku kada se uzimaju sredstva za učenike i studente. Na ovoj je sjednici konačno počela i rasprava o 5G mreži.
G. Mikan i N. Knežević izišli iz SDP-a
Javnost je jučer na Gradskom vijeću mogla doznati i o ozbiljnom osipanju u osječkom SDP-u. Veteran SDP-a Goran Mikan, koji je godinama bio i tajnik stranke, aktivirao je svoj mandat u Gradskom vijeću kako bi, zajedno s Neđeljkom Kneževićem, napustio SDP. “Ne želim sudjelovati u uništavanju stranke. Djelovat ću kao nezavisni vijećnik i do kraja mandata davati podršku Vrkiću”, rekao je Mikan. Isto je potvrdio i Knežević. Boris Piližota nije želio komentirati razloge njihova izlaska, te ustvrdio kako vjeruje da većina u Vijeću nije ugrožena.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike