Regija
IVAN BOSANČIĆ GRADONAČELNIK VINKOVACA

Neće izostati posebnosti Vinkovačkih jeseni - ples, pjesma i narodni običaji
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Ove Jeseni bit će u manjem obujmu i prilagođene epidemiološkoj situaciji

Vinkovačke su jeseni glavna manifestacija grada na Bosutu još od davne 1966. godine, proizišle iz želje da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, glazbena baština... Kako će to Vinkovčani uvijek reći, Jeseni su izišle iz duše slavonskog čovjeka. One su i čuvarom hrvatskog nacionalnog identiteta kroz, ponajprije, promociju tradicijske kulture, ali i brojne druge sadržaje što svake godine, u rujnu, u najstariji europski grad dovodi na desetke tisuća gostiju.

Vinkovačke jeseni neće izostati ni ove godine, i to u svom jubilarnom, 55. izdanju, iako je nažalost, epidemija koronavirusa poremetila i taj segment života... O Jesenima i aktualnoj situaciji u Vinkovcima govori gradonačelnik Ivan Bosančić.

Kontinuitet održavanja najveće manifestacije tradicijske kulture u Hrvatskoj i šire neće biti poremećen jer Jeseni će biti održane, no u izmijenjenom obliku i opsegu.

– Ove godine naša manifestacija obilježava svoje 55., jubilarno izdanje. Organizacija te desetodnevne manifestacije, koju posjeti gotovo 120.000 ljudi, traje tijekom cijele godine, pa smo završetkom prethodnih odmah počeli organizaciju ovogodišnjih Jeseni. Nažalost, globalna situacija vezana uz pojavu bolesti COVID-19 ograničila nas je u organizacijskom poslu iako su zbog velikog jubileja Jeseni trebale zablistati u posebnom sjaju. Brojne manifestacije ove se godine nisu održale, ali našim upornim radom uz maksimalnu posvećenost zaštiti zdravlja naših građana održali smo Rimske dane, na koje smo izrazito ponosni, a uspjeli smo i pripremiti 55. Vinkovačke jeseni, koje se, u konačnici, održavaju od 17. do 20. rujna.

Jeseni u malom
Iako u sažetom obliku, ni ove godine neće izostati onoga što čini Jeseni posebnima - hrvatske pjesme, plesa i narodnih običaja. Nakon brojnih razmišljanja i traženja svih mogućih rješenja, ovogodišnje Vinkovačke jeseni bit će u manjem obujmu i prilagođene epidemiološkoj situaciji. Naime, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske i nadležnim službama naša je manifestacija organizirana u samo dva događanja – svečanom otvorenju 18. rujna te tradicionalnom mimohodu 20. rujna. Vinkovačkim ulicama ove godine neće proći predstavnici svih krajeva Hrvatske, nego samo KUD-ovi s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Poznato je da je, unatoč svemu, u 55. Jeseni ipak uključena cijela Hrvatska. O kakvoj je ideji, i promjenama, pritom riječ?

– S obzirom na to da zbog trenutačne situacije nisu svi mogli doći u Vinkovce na Jeseni, Organizacijski odbor osmislio je projekt "Vinkovačke jeseni u Vašem gradu" kojim je snimateljska ekipa na čelu s organizacijskim timom u devet dana obišla 17 hrvatskih gradova i snimila 24 kulturno-umjetnička društva koja su trebala doći u Vinkovce. Zahvaljujem svim KUD-ovima što su se odazvali našim pozivima, uvježbali koreografije i obukli svoje narodne nošnje koje ove godine mnogi nisu imali prilike ni obući zbog epidemije. Zahvaljujem i svim predstavnicima lokalne i regionalne vlasti koji su podržali taj projekt i sudjelovali u stvaranju ove predivne hrvatske tradicijske razglednice koju ćemo na taj način poslati iz Vinkovaca cijelom svijetu.

Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Otočac, Rijeka, Kanfanar, Pazin, Karlovac, Zagreb, Gornja Stubica, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Sisak, Požega, Slavonski Brod, Đakovo i na kraju Vinkovci bili su središte hrvatskog folklora, uoči ovogodišnjih Jeseni, a kulturno-umjetnička društva diljem Lijepe Naše prikazala su ono najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja. Sve županijske zajednice, savezi i smotre koje se održavaju tijekom godine i redovito šalju svoje predstavnike na našu državnu smotru sudjelovali su u tom zahtjevnom projektu predstavljanja na 55. Vinkovačkim jesenima u posebnim uvjetima. Ta videorazglednica 55. Jeseni, sve snimke nastale na putovanju kroz Lijepu Našu, bit će prikazana na videozidu u nedjelju, 20. rujna, na središnjoj pozornici kod lampe nasred Vinkovaca, na kojoj će u petak, 18. rujna, biti održana i svečanost otvorenja uz temu "Curo draga iz sokaka moga".

Kakve su vaše poruke, i preporuke, kako sudionicima tako i posjetiteljima ovih Jeseni u posebnim uvjetima?

– Ove će Vinkovačke jeseni biti nešto kraće, ali zato slađe. Uspjeli smo udovoljiti svim epidemiološkim uvjetima i da se ove godine održe u onakvoj formi na kakvu smo naviknuli, ali vjerujem da će se tijekom tih nekoliko dana pokazati da smo tradicijski centar Hrvatske, vidjeti bogatstvo i zajedništvo. S obzirom na to da se nalazimo u nezgodnoj situaciji, molim sve da vodimo računa jedni o drugima, da sačuvamo zdravlje i sve one koji vode računa o Vinkovačkim jesenima. Vjerujem da će ove Jeseni svima ostati u sjećanju.

Moram napomenuti da smo ove godine osigurali ulazne punktove na kojima će se svakom posjetitelju i sudioniku mjeriti tjelesna temperatura s pomoću termalnih kamera, obavljati dezinfekcija ruku i dijeliti zaštitne medicinske maske. Osigurana je i svakodnevna dezinfekcija prostora, a broj događanja sveden je na minimum. Pred nama su, dakle, Vinkovačke jeseni u manjem obujmu od prijašnjih, ali koliko god manje bile, moramo ostati odgovorni te molim sve posjetitelje koji će ovog vikenda biti u Vinkovcima da poštuju sve preporučene epidemiološke mjere. Čuvajmo svoje zdravlje i zdravlje naših najbližih, poštujmo upute epidemiologa, održavajmo fizički razmak i sudjelujmo svi u stvaranju sigurne i zdrave budućnosti za sve nas.

Jeseni su, osim što čuvaju tradiciju, važne i u gospodarskom smislu. Koliko se "COVID-kriza" proteklih mjeseci odrazila na vinkovačko gospodarstvo?

– Unatoč krizi koja nas je sve zadesila ovog proljeća, naši projekti nisu stali. Sigurnost naših građana i stabilnost projekata bile su nam prioritet od samog početka krize. Među prvima u Hrvatskoj poduzeli smo bitne korake u sprječavanju širenja virusa poput zatvaranja ustanova, tržnice, ograničavanja rada ugostiteljske djelatnosti. U tom trenutku smo građanima bili možda prestrogi, no zapravo se tu pokazala naša spremnost za borbu sa širenjem virusa u našem gradu jer smo dugo odolijevali obolijevanju.

U međuvremenu, ni jedan naš projekt izgradnje i obnove nije stao. I dalje su se provodili u istom kontinuitetu kako je i bilo predviđeno. Vrlo brzo smo reagirali na nastanak globalne krize te smo formirali paket mjera pomoći poduzetnicima i građanima, kao i stručne timove za pomoć građanima i gospodarstvu, koji su neprekidno bili na raspolaganju. Paketom mjera gospodarstvenicima smo odgodili naplatu komunalne naknade za tri mjeseca, oslobodili ih zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada... Roditelje smo oslobodili plaćanja troškova boravka u vrtiću i u produženom boravku djece osnovnoškolske dobi.

Često spominjete projekte za "vinkovačku obitelj". O čemu je riječ?

– Kroz sve naše projekte i mjere koje smo proveli ili ih planiramo provesti pokušavamo zaokružiti i uključiti svakog pojedinca s područja našeg grada, i to su projekti za "vinkovačku obitelj" – naš program kojim smo obuhvatili skup mjera iz gospodarske, socijalne i komunalne komponente života svakog člana jedne obitelji – od onih najmlađih pa do naših najstarijih sugrađana.

Za kvalitetniji život
Vođeni željom za boljitkom svakog našeg sugrađanina, provodimo razne projekte usmjerene upravo prema građanima.

Grad Vinkovci proteklih se godina etablirao kao jedan od najuspješnijih po korištenju EU fondova te sam ponosan što imam priliku biti vođa tima koji svakodnevno dolazi do novih ideja za boljitak našeg grada i načina na koji možemo te ideje realizirati. Projekti financirani nepovratnim sredstvima pružili su nam mogućnost da realiziramo gradnju objekata i osiguramo bolje uvjete života našim građanima kako bismo naš grad pokrenuli u smjeru održivog razvoja čitave lokalne zajednice.

Vjerujem kako smo pokrenuli pozitivne trendove i da građani već sada osjete rezultate projekata koje trenutačno provodimo. Preuzimanjem dužnosti gradonačelnika stavio sam se na raspolaganje i u službu građanima. U razdoblju od 2017. do kraja 2019. godine vinkovačko gospodarstvo kontinuirano raste. Broj poduzetnika je sa 609 u 2017. porastao na 700 u 2019., što je rast od 15 posto. Imamo tisuću radnih mjesta više u odnosu prema 2017. godini, broj tvrtki dobitaša porastao je za gotovo 18 posto, a broj investitora za gotovo 35 posto... Također, s 300 rođenih beba godišnje pokrenuti su pozitivni demografski trendovi, radimo na zaustavljaju iseljavanja, a među mjerama je sufinanciranje vrtića, potpore školarcima, stipendije, popust mladim obiteljima za kupnju zemljišta, potpore umirovljenicima...

Sanja Butigan
I tijekom ovih Jeseni pokazat će se da smo tradicijski centar Hrvatske, vidjeti bogatstvo i zajedništvo
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike