Regija
PRISJETILI SE KLJUČNIH DOGAĐAJA U OBRANI SLATINE 1991.

Obljetnica prvih ratnih pobjeda
Objavljeno 17. rujna, 2020.
SLATINA

Odavanjem počasti poginulim braniteljima u Slatini i Sopju obilježena je 29. obljetnica oslobađanja vojarne i karaula u Kapincima i Noskovcima.

Počast su odali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Denis Ostrošić sa suradnicima, načelnik općine Sopje Berislav Androš i građani. Oslobođenja vojarne prisjetili su se predsjednik UDVDR - Ogranak Slatina Ivan Selenić, gradonačelnik Ostrošić i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ-a Mato Bubaš.

Nakon što su 18. kolovoza 1991. pobunjeni Srbi na prilazima Voćinu postavili barikade i okupirali dio područja, a osobito nakon tragičnog pokolja u potpapučkim selima Balincima, Četekovcu i Čojlugu, gdje su usmrtili 24 osobe, mnogi dragovoljci priključili su se hrvatskim snagama i počele su aktivnosti na zauzimanju vojarne i karaula. Dana 6. rujna izvršena je blokada vojarne, isključen je dovod struje i vode, ukinuta je komunikacija s drugim vojarnama, zapovjedništvom i karaulama. Dana 16. rujna predala su se tri oficira i 32 vojnika i bila je to prva oslobođena vojarna na području od Koprivnice do Osijeka. Istoga dana zauzeta je i karaula u Kapincima s jednim oficirom i 17 vojnika, a sutradan karaula u Noskovcima s jednim oficirom i 20 vojnika. Branitelji su u vojarni zatekli oko tisuću kilograma eksploziva polivenog benzinom, koji nije aktiviran, a došli su i do značajnih količina oružja.

Bili su to ključni događaji u obrani Slatine, koja je prema okupatorskim namjerama trebala postati središte tzv. SAO Zapadna Slavonija. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike