Kultura
IDE BOGATA KULTURNA JESEN

Novu sezonu u Belišću otvorio kvartet Cadenza
Objavljeno 18. rujna, 2020.
Glavica: Pred nama su 44. Rombergove glazbene večeri u čast Sigmundu Rombergu
BELIŠĆE

Centar za kulturu "Sigmund Romberg" u novim je okolnostima i s novim epidemiološkim mjerama koje je propisao Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije i RH ipak otvorio kulturnu sezonu 2020./2021. Publika je nakon neočekivane stanke u radu zbog epidemiološke situacije ponovno ispunila dvoranu CK-a "Sigmund Romberg", ovaj put s propisanim razmakom, te istinski uživala u glazbenoj poslastici na kakve je već naviknula u ovom prostoru - koncertu Gudačkog kvarteta Cadenza iz Zagreba.

- Hvaljeni Gudački kvartet Cadenza, koji čine Krešimir Marmilić - violina, Ivan Zovko - violina, Marta Bergovec Mirosavljević - viola i Vinko Grubešić - violončelo, u svojoj jubilarnoj, dvadesetpetogodišnjoj karijeri bilježi koncerte na brojnim koncertnim pozornicama i ljetnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a u Belišću je nastupio prvi put. Premijerni nastup u belišćanskoj dvorani donio je raznolik program stranih skladatelja, ne isključujući ni skladbe onih domaćih. Uz Jeana Sibeliusa i Luigija Boccherinija, Gudački kvartet odao je počast pokojnom skladatelju i mentoru kvarteta Miroslavu Miletiću, odsviravši njegovu skladbu. Mnoge u publici posebno su zaintrigirale minijature armenskih narodnih tema skladatelja Vardapeta Komitasa, kojega u našoj domovini izvodi samo ovaj sastav, kao i izvrsni tango C. Gardela - Por Una Cabeza. Osnivač i voditelj kvarteta od 1995. priznati je violinist Krešimir Marmilić - pojašnjava nam ravnateljica Centra Tea Glavica, napominjući da je koncert u Belišću održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a izvođače i publiku pozdravila je i zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.



U nastavku sezone Centar s Amaterskim kazalištem i ove jeseni priprema organizaciju tradicionalnih glazbenih programa i manifestacija na kakve su naviknuli stanovnici ovoga grada.

- Do kraja ove godine pred nama su sada već 44. Rombergove glazbene večeri u čast Sigmundu Rombergu, koje će tijekom pet večeri predstaviti raskoš profesionalnih i amaterskih glazbenih talenata. Dramska sekcija Amaterskog kazališta Belišće također je nastavila raditi te su u planu novi premijerni naslovi, ali i reprize predstava iz trenutačnoga repertoara, ako to epidemiološke i ine prilike budu dopuštale - najavila je čelnica belišćanskoga Centra za kulturu.

Lidija Aničić
6.600 posjetitelja
zabilježili su u prošloj godini
Pet godina u novim uvjetima
Valja podsjetiti kako se u srpnju ove godine navršilo pet godina otkako je svečano otvoren novoobnovljeni i prošireni prostor belišćanskog Centra za kulturu. Kako Belišćanima nije stran podatak da je upravo ova ustanova već desetljećima nositelj sveukupnog kulturnog života ovog grada i da tu lijepu tradiciju s koljena na koljeno prenose ustrajno domaći kulturnjaci - amateri poput glumaca, pjevača, glazbenika i drugih kojima je za njihov nesebičan angažman i trud uglavnom najveća nagrada pljesak publike, gesta Grada Belišća koje se odlučilo podariti im konačno uvjete za rad kakve zaslužuju, u gradu je dočekana s velikim odobravanjem, jer je i sam grad dobio reprezentativan prostor i za najzahtjevnije priredbe i izvedbe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike