Sport
VALPOVAČKA LJETNA LIGA TRČANJA

U Perivoju zajedno se rekreirali vrtićarci, ali i njihove bake i djedovi
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Ovoga ljeta tijekom deset kola lige nastupio je rekordan broj trkača - njih 292. Posebno veseli veliki odaziv djece i mladih

Nakon odrađenih deset kola, koja su se trčala od 10. lipnja do 29. kolovoza, završeno je sedmo izdanje Valpovačke ljetne lige trčanja.

Nakon što su rekreativne trkačice i trkači, od najmlađih do ljudi u trećoj životnoj dobi, uspješno odradili deset etapa u valpovačkom Perivoju priređeno je i svečano proglašenje najuspješnijih u dvorištu Dvorca Prandau - Norman, a poslije podjele pokala i prigodnih darova nastavljeno je druženje uz domjenak, razna pića te obilje kolača i torti koje su donijeli sami sudionici Lige.

Nagradili sami sebe
- Zahvaljujem još jednom gradonačelniku Valpova Matku Šutalu koji je poput proteklih godina i ove bio generalni pokrovitelj Valpovačke ljetne lige trčanja. Čestitam i svim rekreativcima koji su trčali ovo ljeto u Valpovu, i bilo bi lijepo i poželjno da se nastavi s rekreativnim trčanjem i ligama tijekom cijele godine - naglasio je osječki ultramaratonac Elvir Rakipović, jedan od pokretača ovog hvalevrijednog projekta u Valpovu.

Prigodnim poklonima i peharima nagrađeni su najuspješniji rekreativci, a svi su oni stajališta kako su već samim sudjelovanjem nagradili sami sebe. Neki se trčanjem bave duže vrijeme, neki su tek početnici, a svi zajedno zadovoljni što su bili dio ljetne lige.

- Iz osobnog iskustva vezanog uz trčanje koje traje 34 godine, unutarnja pobjeda je ono što vas treba na neki način motivirati i pokrenuti. A unutarnja pobjeda je taj osjećaj opuštenosti, zdravog života, saznanja da trčanjem radite dobro sebi, svome tijelu i zdravlju... Tu je i osjećaj poštovanja za svoja postignuća i postignuća drugih sportaša. Mislim da su drevni Grci bili u pravu kad su naglašavali tjelesno vježbanje sa svrhom izgrađivanja samoga sebe, a ne radi pobjede nad protivnikom. Slogan naše Udruge Zdravo trčanje: "Samo opušteno", poručio je Rakipović.

Uz Grad Valpovo kao generalni pokrovitelj događaj su podržali i Caffe bar Prandau, a prigodnim poklonima sponzora nagrađeno je ukupno 45 trkača te još nekoliko zaslužnih gostiju i sponzora.

Mirko i Slavko
Sedma sezona Valpovačke ljetne lige trčanja ostat će zabilježena prema rekordna 292 sudionika (101 žena i 191 muški), a gotovo 130 sudionika nastupilo je u svakom kolu. Od ta 292 sudionika veseli podatak da su gotovo 140 bili djeca i mladi u dobi od dvije do 19 godina. Najmlađa trkačica lige bila je dvogodišnja Petra Novoselić, a najstariji Valpovčanin Mirko Pauković, rođen 1945. godine. No bilo je starijih trkača na Valovačkoj ljetoj ligi, recimo Osječanin Slavko Vojvodić, rođen 1944. godine, i on je istrčao svih deset kola. Najstarija ženska učesnica je Ana Balint iz Petrijevaca (1956. godište), koja je također istrčala svih deset kola.

- Ono što mene kao kineziologa i voditelja ovog projekta najviše veseli jest rekordan broj djece, odnosno mladih u dobi do 19 godina, čak njih 138 (45 ženskih i 93 muška). S druge strane, nastavlja se problem koji zamjećujem godinama, a to je jako mali odaziv trkača/rekreativaca u dobi od 20 do 29 godina. Njih je u ovoj sezoni bilo 21 i to deset žena i 11 muških. U srednjoj generaciji odaziv je bio mnogi bolji, a isto tako raduje i to što i stariji trče rame uz rame s djecom i mladima.

Lidija Aničić
SJAJNI NOA
Noa Petrović, rođen 2005. godine, dobio je priznanje za najbržih 2,5 km koje je istrčao za osam minuta i 37 sekundi. Zanimljivo, Noa je na Valpovačkoj ljetnoj ligi najbrže istrčao i pet kilometara (18,47 min) te dionicu od 10 km (39.35). Inače, Noa trenira nogomet u redovima NK Osijek, a stalni je sudionik i trkačkih priredbi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike