Sport
2. PRETKOLO EUROPSKE LIGE: TRENER BIJELO-PLAVIH PUN OPTIMIZMA

Osijek se u Gradskom vrtu nikoga ne boji
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Osijek protiv Basela kreće u 11. europsku avanturu koja će, zbog korone, biti najneuobičajenija dosad

Večeras će nogometaši Osijeka početi svoju 11. europsku avanturu. Dosad su devet puta igrali u Kupu UEFA ili Europskoj ligi, a još jednom su bili sudionici Intertoto kupa.


Najčešće ti europski izleti nisu trajali predugo. Pet puta su dosad bijelo-plavi zapinjali već na prvoj stepenici, dvaput je kobna bila druga koju su uspjeli dosad preskočiti samo triput. Prvi put u onoj ludoj jeseni 2000. kada ih je na terenu predvodio današnji trener Nenad Bjelica, a dogurali su do 3. kola Kupa UEFA i bili na pragu europskog proljeća. Drugi put im je to uspjelo već sljedeće godine kada su eliminirali latvijski Dinaburg i slovensku Goricu prije negoli ih je zaustavio grčki AEK, a posljednji put se to dogodilo u ljeto 2017. godine kada je Osijek pod vodstvom Zorana Zekića došao do play-offa Europske lige gdje ga je izbacila bečka Austrija. No ova će biti najčudnija od svih utakmica jer će se igrati pod neuobičajenim okolnostima. Zbog pandemije kornavirusa igra se samo jedna utakmica, i to bez nazočnosti publike.

Bjelica zrači optimizmom

Trener Nenad Bjelica priznao je kako mašta o tome da kao trener bijelo-plavih nastavi tamo gdje je kao igrač stao. Te jeseni 2000. godine ostavio je Osijek kao jesenskog prvaka i sa zavidnim europskim rezultatom. Sada je na početku nove misije, ovaj put kao trener, u kojoj bi želio ponoviti priču od prije 20 godina, a prva prepreka na tom putu mu je švicarski velikan Basel 1893.


- Sjetim se često te jeseni 2000. godine i sigurno će me opet "napasti" emocije kada počne utakmica protiv Basela. Prolazit će mi kroz glavu slike tih velikih pobjeda i krcatih tribina Gradskog vrta. Nažalost, ovaj put će tribine zjapiti prazne, a koliki je to hendikep za našu momčad dovoljno govori podatak kako je ona s navijačima godinu i pol dana bila neporažena u Gradskom vrtu, a otkako su prazne tribine u četiri domaća nastupa doživjela je dva poraza. No opet igramo na svom terenu i to mora biti određena prednost - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.


Ranije bi se uoči europskih susreta puno pričalo o suparnicima i njihovoj kvaliteti, no Bjelica ne pripada u kategoriju takvih trenera. Od prvog dana zauzeo je pravi, pobjednički gard, a od njega ne misli odstupiti ni večeras. Čak dodaje kako njegova momčad nije vježbala penale, jer vjeruje kako će Osijek uspješno posao završiti za 90 ili pak 120 minuta.


- Ne, nismo vježbali jedanaesterce, a i oni se ne vježbaju na samo jednom ili dva treniga. Svakog suparnika bez obzira na ugled i snagu poštujem, ali više se volim baviti svojom momčadi. Basel je kvalitetna momčad, dovoljno je reći kako je prošle sezone igrala četvrtfinale Europske lige, no Osijek ima svoju kvalitetu kojom može eliminirati Basel. Štoviše, čvrsto vjerujem kako smo sposobni proći u sljedeću rundu i to već nakon 90 minuta susreta - optimističan je trener bijelo-plavih.


Valjda će tu svoju silnu pozitivnu energiju uspjeti prenijeti i na momčad, a već sam taj stav kako se Osijek nikoga ne treba bojati, posebno kada igra u Gradskom vrtu, najbolja je moguća vijest za navijače bijelo-plavih koji će podršku momčadi, ovaj put, morati pružati ispred TV ekrana.
Presudit će energija

Što se momčadi i taktičkih stvari tiče, o njima Bjelica nije želio previše govoriti.


- Ne želim kolegi na klupi Basela otkrivati naše ideje - rekao je pa dodao:


- Neće biti previše promjena u odnosu na susret protiv Rijeke. Čeka nas taktički nešto drukčija utakmica jer Basel igra u drukčijem rasporedu nego Rijeka, ali to nisu presudne stvari. Ključne su zalaganje, taktička disciplina i držanje koncentracije. Puno se priča o problemima koje naša momčad ima na tjelesnom planu, ali osobno mislim kako je taj segment uredu. Mogao bi biti bolji, to svakako, jer iz raznih razloga postoje igrači koji još nisu na svom optimumu, ali oni će rasti kroz utakmice. Osim toga, onaj pad u drugom poluvremenu protiv Rijeke nije bio tjelesne prirode već psihološke. Imali smo čovjeka više, povoljan rezultat, možda je dečkima kroz glavu prošla ona kup-utakmica na Rujevici. No ja im to ne zamjeram jer sam siguran kako ćemo iz susreta u susret biti sve bolji. Nadam se kako ćemo na planu angažmana i energije biti bolji od Basela, a to je već dobar preduvjet za povoljan rezultat.


Bjelica će na raspolaganju imati sve snage na koje je mogao računati i protiv Rijeke. Izvan stroja su tek Ndockyt i Lopa, koji se vraćaju nakon ozljeda, te novopridošli Španjolac Caro koji još nije dovoljno spreman za nastup. Bočkaj se oporavio, Talys također, pa treba očekivati istu ili bar vrlo sličnu postavu onoj protiv Rijeke. Upitan vjeruje li u uspjeh u susretu protiv Basela, Bjelica je kategorički odgovorio:


- Apsolutno sam siguran da možemo svladati i tako uglednog suparnika kao što je Basel. Trebamo vjerovati u sebe i poduzeti sve, ali baš sve što je u našoj moći kako bismo slavili večeras. Imamo dobro raspoloženje nakon pobjede nad Rijekom, igramo kod kuće, mislim da smo se kvalitetno regenerirali, što govori kako ćemo spremni dočekati taj susret.
Zarazan je taj trenerov optimizam, nešto poput ovog vražjeg virusa koji nas je napao ove godine. Valjda će se tim njegovim optimizmom “inficirati” i momčad, pa neka im on bude “pogonsko gorivo” za večeras, jer ako žele proći Basel, bijelo-plavi će doista morati odigrati veliku utakmicu. Bjelica čvrsto vjeruje kako su sposobni za to. Zašto bismo onda mi sumnjali?

Dalibor Keler
Nenad Bjelica

trener NK Osijek

Apsolutno sam siguran da možemo svladati i tako uglednog suparnika kao što je Basel. Trebamo vjerovati u sebe i poduzeti sve, ali baš sve što je u našoj moći kako bismo slavili večeras.
VEČERAS NEĆE BITI VAR-a
U pretkolima Europske lige ne koristi se pomoć tehnologije, odnosno famoznog VAR-a. Jedan od sretnijih ljudi zbog toga svakako će biti trener Osijeka Nenad Bjelica, koji je nerijetko kritizirao VAR, a u dubini duše je i veliki protivnik te tehnologije.

- Od početka sam protivnik uvođenja tehnologije u nogomet. Možda pomogne u nekim zamršenim situacijama, ali previše je nejasnoća kod njezina korištenja. Ponekad mi se čini kako se ni sami sudci ne snalaze najbolje u moru tih uputa koje su dobili oko VAR-a. Ipak, najviše se protivim VAR-u jer ubija emocije na terenu. Za mene je nogomet čista emocija, a sva ta pregledavanja, stanke, razgovori između sudaca i VAR sobe ubijaju doživljaj - rekao je trener bijelo-plavih.
Najčitanije iz rubrike