Novosti
U ŠKOLAMA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Još uvijek nije vrijeme za nastavu bez zaštitnih maski
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Odluka se donosi na temelju dobre epidemiološke situacije i riječi stručnjaka

Trenutačno povoljna epidemiološka situacija u pojedinim županijama nagnala je tamošnje stožere civilne zaštite da ukinu obvezu nošenja zaštitnih maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave. Takve su odluke u posljednjih nekoliko dana donesene za učenike istarskih, karlovačkih i međimurskih škola, pa smo odlučili provjeriti razmišljaju li o istome i u lokalnim stožerima na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Nadležnost
Iz Stožera civilne zaštite Grada Osijeka objašnjavaju nam da je takva odluka isključivo na Županijskom stožeru, iako su oni osnivači 20 osnovnih škola. "Nacionalni stožer civilne zaštite odluku o obvezi nošenja zaštitnih maski spustio je na razinu županijskih stožera koji ovisno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji mogu odluku ukidati ili ponovno donijeti", odgovoreno nam je iz Stožera civilne zaštite Grada Osijeka. Iz Županijskog stožera kažu da ne razmišljaju još o ukidanju ove mjere.

"Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije nije do sada zaprimio nijedan prijedlog od strane škola na području Osječko-baranjske županije u kojem se traži ukidanje obveze nošenja maski u učionicama. Sukladno tome nisu niti razmatrali tu mogućnost. Epidemiološka slika na području županije je vrlo dobra i nadamo se da će tako i ostati. Učenici i nastavno osoblje odgovorno se odnose prema epidemiji koronavirusa i poštuju sve epidemiološke preporuke", objašnjavaju iz Stožera Osječko- baranjske županije. Iako je od srijede broj oboljelih na području županije porastao i prvi je put nakon duljeg razdoblja zabilježeno više od deset (23) pozitivnih slučajeva, od čega po jedan oboljeli učenik u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi te jedan zaraženi djelatnik, pojedina područja ipak bi mogla pribjeći ublažavanju obveze nošenja maske u učionicama. Podsjetimo, ministar obrazovanja Radovan Fuchs donošenje takve odluke prepustio je lokalnim stožerima civilne zaštite koji, osim (povoljne) epidemiološke situacije na svom području, u obzir uzimaju i riječ struke, odnosno epidemiologa. Kako je spomenutu mjeru već donio Stožer civilne zaštite Međimurske županije, provjerili smo koji su uvjeti morali biti ispunjeni za to. Kako nam objašnjava Alan Resman, član tog stožera, odluka o nenošenju maski unutar učionica zapravo je preporuka koja nikoga ne priječi da ju ipak nosi.

Iskustva
"Prilikom donošenja ove odluke u obzir smo uzeli povoljnu epidemiološku situaciju na području županije, kao i mišljenje epidemiologa, a ona se odnosi isključivo na vrijeme dok su učenici u učionici i ne miješaju se. Naša županija, kao osnivač gotovo svih škola u županiji, osim onih u gradu Čakovcu s kojim smo kontinuirano komunicirali i dogovorili se o svemu, odluku je donijela i osluškujući glas roditelja koji su to sugerirali", kaže Resman.

Inače, praksa u svim županijama koje su ublažile mjeru nošenja maski jest da ju učenici istog razrednog odjeljenja ne nose za vrijeme boravka u učionici, međutim, one su i dalje obvezne u zajedničkim prostorijama izvan učionica te javnom prijevozu na putu do i iz škole. Također, obvezne su i prilikom boravka u mješovitoj grupi, primjerice za vrijeme nastave nekog od izbornih predmeta. Nekoliko ravnatelja osječkih osnovnih i srednjih škola ističu kako su učenici vrlo disciplinirani u nošenju maski i zasad se nisu susretali s negodovanjem.

Ema Nenadić
Možda ste propustili...