Regija
VUKOVARSKI PRORAČUN POLA MILIJARDE KN

Popis želja, a ne realno i moguće
Objavljeno 17. rujna, 2020.
VUKOVAR - Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara usvojilo je na posljednjoj sjednici proračun za iduću godinu u iznosu od 513.525.000 kuna.

U vukovarskim je okvirima riječ o rekordnom proračunu, a gotovo je sigurno kako ne postoji ni jedna osoba u gradu na Dunavu koja vjeruje kako će usvojeni iznos biti i realiziran, uključujući i one koji su ga predložili. Naime, i na samoj je sjednici više puta ponovljeno kako se u proračun mora uvrstiti sve za što se potencijalno želi aplicirati, jer se ako određena stavka u proračunu ne postoji i ne može javiti na pojedine natječaje.

Razumljiv je optimizam gradonačelnika Ivana Penave koji je ustvrdio kako će u 2021. godini "buknuti" Intervencijski plan vrijedan 180 milijuna kuna, ali treba naglasiti kako su neki od predviđenih projekata toliko zahtjevni da se ni uz najbolju volju ne mogu realizirati u jednoj godini. Jednako je razumljivo i to što je dio oporbe čistim populizmom nazvao potez vladajućih da u posljednji tren, amandmanima, u proračun ubace dodatna sredstva za financiranje radnih bilježnica učenicima osnovne škole te za pomoć građanima i kućanstvima.

Biljana Gaća (SDP) ocijenila je kako je, unatoč tomu što se neke stavke moraju predvidjeti, proračun posve nerealan, dok je Pavao Josić (Živi zid) poručio kako se povećanjem pojedinih stavki za pomoć građane pretvara u ovisnike o milostinji vladajućih.

Vlasta Šibalić, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu, navela je kako je kao i prethodnih godina planirano kako će velik dio proračuna biti financiran iz vanjskih izvora što je pohvalno, jer nastoje namaknuti sredstva iz EU-a i ministarstava.

- Kao što je gradonačelnik rekao, svi bismo bili sretniji da nam je Vlada dala 500 radnih mjesta kroz drvnu industriju, nego sve što je do sada dala. Ne vjerujem da smo ljude učinili ovisne o nama, već prepoznajemo potrebu građana, dajemo sredstva gdje smatramo da treba, a obrazovanju stvarno treba - izjavila je.

Analiza proračuna govori kako su značajno povećana ulaganja u sport, međutim, prema riječima resornog pročelnika Dražena Kobaševića, više od 14 milijuna kuna odnosi se na izgradnju centralnog stadiona, što drže ulaganjem u sport. Program građenja komunalne infrastrukture ‘težak‘ je 32,45 milijuna kuna, a program održavanja komunalne infrastrukture više od 77 milijuna kuna, međutim poprilično se oslanjaju na državna sredstva, pa im je i realizacija upitna.

Stoga ne čudi što proračunu za 2021. godinu mnogi predviđaju sudbinu ovogodišnjeg koji je prvotno usvojen u iznosu od 410 milijuna kuna, no početkom ljeta je rebalansom smanjen za 80 milijuna, uz navod kako se više od 74 milijuna odnosi na smanjenje pomoći iz različitih ministarstava i fondova.

Time se pokazalo kako planiranje ne mora imati puno dodirnih točaka s konkretnom realizacijom. D. Korpoš

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad