Dome slatki dome
SAVJET

Zvjezdani cvatu do kasne jeseni
Objavljeno 17. rujna, 2020.
Vrt nakon prvog mraza ne mora opustjeti. Da bi jesenska gredica ostala u cvatu, na njoj treba naći mjesta za trajnice koje dobro podnose hladnoću i vole visoku zračnu vlagu. Aster najbolje uspijeva na sunčanom i svijetlom mjestu u vrtu, ali je ipak važno zaštititi ga od direktnog sunca.

Što se tiče sadnje, aster će najbolje uspijevati na humusnoj i propusnoj zemlji, slabije ili neutralne kiselosti. Dobro se prilagođava različitim vremenskim uvjetima, a poznat je i kao cvijet koji vrlo dobro podnosi sušu. S obzirom na male zahtjeve za vodom, nije ga potrebno prečesto zalijevati. Aster cvijet prirodno raste na području srednje Europe, a zahvaljujući tome što nije zahtjevan može se uzgajati u svakom vrtu.

Aster (lat. Aster amellus), poznat još i kao zvjezdan, ukrasna je biljka iz porodice glavočika. Prirodno raste na brdovitim i planinskim prostorima, a odlično uspijeva i kao vrtno cvijeće. Postoje različite vrste zvjezdana, čak 180 vrsta, koje će ispuniti vaš vrt raznim bojama (od ljubičaste, plavkaste do ružičaste i bijele boje).

Mogu se razmnožavati sjemenjem (u proljeće i jesen) te pomoću bazalnih reznica tijekom proljeća. Od bolesti i štetnika najčešće se javljaju biljne uši, bijele mušice, gljivične bolesti (pepelnica, siva plijesan, rizoktonija). Preporuka za reduciranje bolesti jest sadnja s odgovarajućim razmakom, izbjegavanje prekomjernog zalijevanja, odgovarajuća cirkulacija zraka te preventivno rezanje (uklanjanje) napadnutih dijelova biljke. J.Kn.
Da bi jesenska gredica ostala u cvatu, na njoj treba naći mjesta za trajnice koje dobro podnose hladnoću
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike