Regija
OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA MIHOLJŠTINE

U akciji Vrabac oslobođene tri strateške karaule
Objavljeno 15. rujna, 2020.

DONJI MIHOLJAC – U organizaciji Grada Donjeg Miholjca i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Donjeg Miholjca, Općine Marijanci, Općine Magadenovac, Općine Podravska Moslavina i Općine Viljevo, obilježena je 29. obljetnica oslobođenja Miholjštine. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u parku Matice hrvatske u Donjem Miholjcu, a središnje događanje održano je u dvorani dvorca Mailath, gdje su se okupljeni predstavnici vlasti, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Donjeg Miholjca, Belišća i Valpova prisjetili akcije osvajanja graničnih stražarnica JNA, popularno nazivanih karaula.

Na miholjačkom području karaule su se nalazile u Podravskoj Moslavini, Viljevu i Donjem Miholjcu, a oslobođene su u noći sa 15. na 16. rujan 1991. u akciji Vrabac. Napad je započeo u ponoć i prvo se, bez otpora, predala moslavačka karaula, zatim je, nakon manjih borbi, oslobođena viljevačka, dok su se borbe za karaulu u Donjem Miholjcu vodile do jutarnjih sati.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Donjeg Miholjca Tomislav Brusač pozdravio sve nazočne, o danima oslobođenja karaula govorili su Josip Mitrović, prvi zapovjednik miholjačke bojne 107. brigade HV-a, Zlatko Risek, kasniji zapovjednik bojne, te Željko Ronta, vođa diverzantskog voda Crne vrane.

– Napadna djelovanja na sve tri karaule izveli su pripadnici bojne 107. brigade HV-a s miholjačkog područja, manji dio pripadnika iz Valpova te djelatni i pričuvni sastav V. Policijske postaje Donji Miholjac. Oslobođenje područja bivše općine Donji Miholjac ima poseban i znakovit značaj za Republiku Hrvatsku, naglasio je prvi zapovjednik miholjačke bojne Josip Mitrović.

Karaule je JNA koristila za osiguranje državne granice, a na miholjačkom području tri su se nalazile na granici s Mađarskom.

S.Fridl

Možda ste propustili...

GORAN VARŽIĆ PROIZVODI KOZJE MLIJEKO

Prvu je kozu kupio od darova za prvu pričest

PRIZNANJE ZA DUGOGODIŠNJI RAD U OBRTU

Stjepanu Biroviću statua Zlatne ruke

U VOĆINU ZAOKRUŽENA PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Nakon četiri godine dobili ljekarnu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA PRIHVATILO ŽALBU GRADA

Poništena izmijenjena dozvola za donjomiholjačku bioplinaru

2

DESETLJEĆIMA MISLILA DA SU TEGOBE OD ALERGIJA

Tekst u "Glasu Slavonije" nakon 40 godina otkrio dijagnozu

3

VOŽNJA NA STRUJU SVE POPULARNIJA

U najistočnijoj županiji trideset je električnih i 80 hibridnih automobila