Regija
OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA MIHOLJŠTINE

U akciji Vrabac oslobođene tri strateške karaule
Objavljeno 15. rujna, 2020.

DONJI MIHOLJAC – U organizaciji Grada Donjeg Miholjca i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Donjeg Miholjca, Općine Marijanci, Općine Magadenovac, Općine Podravska Moslavina i Općine Viljevo, obilježena je 29. obljetnica oslobođenja Miholjštine. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u parku Matice hrvatske u Donjem Miholjcu, a središnje događanje održano je u dvorani dvorca Mailath, gdje su se okupljeni predstavnici vlasti, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Donjeg Miholjca, Belišća i Valpova prisjetili akcije osvajanja graničnih stražarnica JNA, popularno nazivanih karaula.

Na miholjačkom području karaule su se nalazile u Podravskoj Moslavini, Viljevu i Donjem Miholjcu, a oslobođene su u noći sa 15. na 16. rujan 1991. u akciji Vrabac. Napad je započeo u ponoć i prvo se, bez otpora, predala moslavačka karaula, zatim je, nakon manjih borbi, oslobođena viljevačka, dok su se borbe za karaulu u Donjem Miholjcu vodile do jutarnjih sati.

Nakon što je zamjenik gradonačelnika Donjeg Miholjca Tomislav Brusač pozdravio sve nazočne, o danima oslobođenja karaula govorili su Josip Mitrović, prvi zapovjednik miholjačke bojne 107. brigade HV-a, Zlatko Risek, kasniji zapovjednik bojne, te Željko Ronta, vođa diverzantskog voda Crne vrane.

– Napadna djelovanja na sve tri karaule izveli su pripadnici bojne 107. brigade HV-a s miholjačkog područja, manji dio pripadnika iz Valpova te djelatni i pričuvni sastav V. Policijske postaje Donji Miholjac. Oslobođenje područja bivše općine Donji Miholjac ima poseban i znakovit značaj za Republiku Hrvatsku, naglasio je prvi zapovjednik miholjačke bojne Josip Mitrović.

Karaule je JNA koristila za osiguranje državne granice, a na miholjačkom području tri su se nalazile na granici s Mađarskom.

S.Fridl

Možda ste propustili...

POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM KUĆANSTVIMA U VRIJEME EPIDEMIJE

Dijele se paketi “Vaš dar za pravu stvar”

TRANSKUTANI MJERAČ BILIRUBINA ZA NOVOROĐENČAD

Od UNICEF-a za našičku bolnicu

Najčitanije iz rubrike