Sport
VELIKA IMENA U GRADSKOM VRTU

Od Ariea i “Prljavog Harryja” do Sforze i, nadamo se, Ketsbaije
Objavljeno 16. rujna, 2020.
NK Osijek kreće u još jednu europsku avanturu koja će trajati, nadamo se, što duže

Ljetnu europsku turneju NK Osijek 2017. u šali su nazvali i "Zekićevo skupljanje Panini sličica". Suparnike Osječana toga ljeta u pretkolu Europske lige vodili su uglavnom treneri s impozantnim igračkim karijerama, čije su likove mnogi prepoznavali zbog skupljanja Panini sličica.

Zekićeve "sličice"
Švicarski Luzern, tada suparnik Osječana u 2. pretkolu Europske lige, vodio je Marcus Babbel, bivši njemački reprezentativac (51 nastup) koji je s "elfom" bio prvak Europe. Osvajač četiri titule Bundeslige, tri s Bayernom, s kojim je igrao i čuveno finale Lige prvaka 1999. godine (poraz od Manchester Uniteda preokretom u sudačkoj nadokadni) i jednu sa Stuttgartom, a upamćene će biti njegove četiri sezone u Liverpoolu tijekom kojih je osvojio Kup UEFA i UEFA Super Kup. U trećem pretkolu PSV je tada (u poraz) vodio Phillip Cocu. Narančasti dres "Oranja" obukao je čak 101 put, a bio je i sudionik SP-a u Francuskoj 1998. i utakmice za treće mjesto u kojoj su Nizozemci poraženi od Hrvatske s 2:1. U play-offu Europske lige 2017. Osijek je zaustavljen od bečke Austrije, na čijoj je klupi sjedio Nijemac Thorsten Fink. Sedam je sezona proveo u Bayernu, a zato vrijeme četiri je puta osvajao Bundesligu i jednom Ligu prvaka (2001.). Zekić je i sljedeće godine nastavio "skupljati sličice" kada je u 2. pretkolu u goste stigao Glasgow Rangers, predvođen legendarnim kapetanom Liverpoola i bivšim reprezentativcem Engleske Stevenom Gerrardom.

Prošle godine momčad Osijeka je u 2. pretkolu vodio Dino Skender. Suparnik je bio sofijski CSKA na čijoj je klupi sjedio Ljupko Petrović. Poznat Osječanima kao najbolji strijelac bijelo-plavih u službenim utakmicama svih vremena. Kao trener najveći uspjeh ostvario je 1991. godine kada je s beogradskom Crvenom zvezdom bio prvak Europe. "Likovi sa sličica" ne staju ni ove godine. Tako će na klupi Basela sjediti Ciriafo Sforza. Nekadašnji reprezentativac Švicarske, nedavno je imenovan trenerom osječkog gosta. Bio je član milanskog Intera, Bayerna s kojim je kao suigrač Thorstena FInka bio i prvak Europe 2001., a u dva navrata i Kaiserslauterna. U onom drugom mandatu od 2002. do 2006., bio je i suigrač današnjem treneru Osijeka Nenadu Bjelici. Ako priča s Baselom uspješno završi za Osijek, još jedno ugledno igračko ime doći će u Gradski vrt. Naime, trener ciparskog Anorthosisa, potencijalnog suparnika Osječana u 3. pretkolu je Temur Ketsbaia. Jedan od najboljih gruzijskih nogometaša svih vremena, tri je godine proveo u Newcastleu, a dobro će ga pamtiti navijači Dinama. U pretkolu Lige prvaka 1997. godine Ketsbaia je u 119. minuti svojim pogotkom utihnuo Maksimir.

Santos koban za nas
Niz uglednih igračkih i trenerskih imena koji su vodili suparnike Osijeka u europskim natjecanjima nisu zapravo počeli u "Zekićevoj eri" nego mnogo ranije, gotovo od prvih nastupa bijelo-plavih u Europi. Na klupi Anderlechta 1998. godine sjedio je Nizozemac Arie Haan, finalist čak dva svjetska prvenstva (1974. i 1978. godine), a triput je uzastopce s Ajaxom osvojio tadašnji Kup prvaka. S Anderlechtom je kao igrač bio osvajač Kupa pobjednika kupova.

Kao osvajač Kupa 1999. godine Osijek je za suparnika u Kupu UEFA dobio engleski West Ham. Niz tada i kasnije sjajnih nogometaša, poput Wanchopea, Di Cania, Lamparda, Hislopa, Štimca, Trevor Sinclara ili RIo Ferdinanda s klupe je vodio Harry Redknapp. Poznato je da "Prljavi Harry" voli hrvatske nogometaše, pa je tako kao menadžera Tottenhama vodio Luku Modrića, Vedrana Ćorluku, Stipu Pletikosu i Niku Kranjčara. Ovoga posljednjeg je trenirao i u Portsmouthu i QPR-u. U nezaboravnoj jeseni 2000., kada je momčad na terenu predvodio današnji trener Osijeka Nenad Bjelica, Osijek je u prvom kolu preskočio danski Brondby, čiji je trener tada bio Age Hareid. Norvežanin će ostati kasnije upamćen kao izbornik Danske, između ostaloga i u onoj infarktnoj utakmici u osmini finala SP-a 2018. protiv Hrvatske. Europski put Osijeka tada je završio u Pragu, a trener Slavije bio je Karel Jarolim. Aktualni je izbornik Češke, s kojom će se Hrvatska (vjerujemo) sastati već na odgođenom Europskom prvenstvu. Mnogima je prošlo ispod radara, ali momčad atenskog AEK-a, koja je izbacila Osijek u 2. kolu Kupa UEFA 2001. godine, vodio je Fernando Santos! Današnji portugalski izbornik vodio je Ronalda i društvo do titule europskih prvaka 2016. godine, a i u nedavnoj utakmici u Ligi nacija kada su Potugalci pobjedom od 4:1 doslovce ponizili aktualne svjetske viceprvake iz Hrvatske.

Krešimir Lacković
NIZ IMENA I NA KLUPAMA REPREZENTACIJA
Osim što je niz poznatih imena vodilo svoje klubove u Osijeku, na gostujućoj klupi Gradskog vrta sjedila su i poznata igračka i trenerska imena u ulozi izbornika reprezentacija. Tako je Azerbajdžan u uvjerljivom porazu u Osijeku od Hrvatske 6:0, u kvalifikacijama za EP 2016. godine (izbornik Hrvatske bio je Niko Kovač), u listopadu 2014. vodio Bertie Vogts, nekadašnji reprezentativac i izbornik Njemačke. Iz te starije generacije bio je i tadašnji izbornik Malija, koji je gostovao u Osijeku uoči SP-a u Brazilu 2014., Poljak Henryk Kasperczak. Osvajač trećeg mjesta s Poljskom na SP-u 1974. godine. Wales je u Gradskom vrtu gostovao čak tri puta. Prvi put 2010. godine predvodio ih je legendarni John Toshack, u dva navrata i trener madridskog Reala. U prijateljskom susretu bilo je 2:0 za Hrvatsku. Istim je rezultatom Hrvatska u Osijeku svladala Wales i dvije godine kasnije u kvalifikacijama za SP 2014. godine. Hrvatsku je vodio Igor Štimac, a Wales Chris Coleman, koji je Velšane na EP 2016. odveo čak do polufinala. Ipak, najpoznatije ime na klupi Walesa sjedilo je na kraju osječke trilogije ove dvije reprezentacije. Hrvatska je u posljednjim kvalifikacijama za EP u Osijeku slavila s 2:1. Izbornik Walesa i tada je, kao i danas, bio legenda Manchester Uniteda Ryan Giggs.
Možda ste propustili...

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike