Novosti
NUNCIJ SVETE STOLICE U BJELORUSIJI

Jozićevo imenovanje priznanje i za RH
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Imenovanje monsinjora Ante Jozića za vatikanskog nuncija u Bjelorusiji, priznanje je i Hrvatskoj, rekli su u utorak u Splitu premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon susreta s vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin stigao je u utorak u Split gdje se susreo s hrvatskim premijerom i ministrom, i gdje će sudjelovati na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. Dan kasnije u novoj crkvi Svete Obitelji, u Solinu, zaredit će mons. Antu Jozića koji postaje nadbiskup, a zatim i vatikanski nuncij (veleposlanik) u Bjelorusiji. "Mislim da je to na ponos i Hrvatske, jer to je još jedno priznanje u okviru vatikanske diplomacije, da preuzima tako važnu dužnost", rekao je Plenković nakon susreta s Parolinom, četvrtim u proteklih nekoliko godina.


Premijer je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Vatikana "izrazito dobri i puni međusobnog poštovanja i suradnje", pa dodao da je s talijanskim kardinalom razgovarao o situaciji u susjedstvu, europskim i globalnim temama. Ministar Grlić Radman dodao je da učestali sastanci "govore o jačanju diplomatskih odnosa" Zagreba i Svete Stolice, i da ređenje Jozića u srijedu "govori o snazi hrvatske prisutnosti u Svetoj Stolici i u vatikanskoj diplomaciji" te da će to otvoriti "novu stranicu u međusobnim odnosima".


"Dalmacija s pravom može biti ponosna što je dala toliko nuncija", poručio je šef hrvatske diplomacije. Nadbiskup Nikola Eterović već je sedam godina nuncij u Njemačkoj, a prethodno je bio i prvi vatikanski diplomat u Ukrajini.
Mons. Ante Jozić rođen je 1967., u Trilju, u Cetinskoj krajini, a nakon doktorata iz kanonskog i civilnog prava na Papinskoj crkvenoj akademiji bio je na službama u Indiji, u Rusiji i u Hong Kongu. Prije godinu i pol doživio je tešku prometnu nesreću u tunelu svetog Ilije na Biokovu, nakon koje mu je zbog teških tjelesnih ozljeda i život neko vrijeme bio ugrožen.H
Možda ste propustili...