Regija
VESLAČKI KLUB BARANJA IZ DRAŽA NIŽE USPJEHE

Rezultati vrhunski, uvjeti i oprema - katastrofalni
Objavljeno 16. rujna, 2020.
U klubu je dvadesetak veslača koji svakodnevno na Puškašu dva sata treniraju
DRAŽ

Vijest da je selo od 500-tinjak stanovnika iznjedrilo državnog prvaka u nekom sportu sigurno zaslužuje pozornost. Upravo se to dogodilo u Dražu, koji od proteklog vikenda ima državnu prvakinju - Doru Balić, 14-godišnju veslačicu VK Baranja. Najsjajnije odličje osvojila je u kadetskoj kategoriji, na Državnom prvenstvu na zagrebačkom Jarunu. Vodila je od prvog zaveslaja i rutinski utrku privela kraju. To je prvo zlato koje su Dražani osvojili na nekom državnom natjecanju, a Dora u svojoj kolekciji ima i broncu osvojenu na istom natjecanju 2018. U Draž je stiglo još odličja - Tena Grgić osvojila je srebro u kategoriji mlađih juniorki, a Hrvoje Balatinac i Luka Mikuša brončani su u kategoriji mlađih kadeta.

Puklo veslo
Treba izdvojiti i rezultate Iris Molnar, drugoplasirane u B finalu mlađih kadetkinja, odnosno četvrto mjesto Tine Balaž u B finalu lakih juniorki. Zaveslale su još draške kadetkinje u četvercu (Nina Gujčić, Lucija Drlje, Lea Ivičin i Ema Horvat) i tko zna kako bi na kraju završile da im nije - puklo veslo.

- Svi naši veslači zaslužuju čestitke. Sa sigurnošću mogu reći da ćemo se i s idućih natjecanja vratiti uzdignutih glava - ponosan je njihov trener Tomislav Oršolić, koji se među prvima u Dražu počeo baviti veslanjem. A sve je počelo kada je Krešimir Ižaković, još 2007., trenirao na Topoljskom dunavcu, popularnom Puškašu, i inicirao osnivanje veslačkog kluba. Oršolić je odmah uzeo veslo u ruke, redovito trenirao i natjecao se. No Ižaković zbog obveza u reprezentaciji više nije imao vremena dolaziti na Puškaš, pa je status kluba bio zamrznut. Oršolić je pak upisao Kineziološki fakultet i tek nakon povratka s Fakulteta, 2016., odlučio je reaktivirati klub.

- Tada je počela nova faza u životu našeg kluba. Kroz njega je prošlo 70-ak veslača i veslačica, u dobi od 10 do 16 godina. Uvijek je aktivno njih 20-ak. Treniramo svakodnevno dva sata, tijekom hladnog dijela godine u dvorani, a ljeti na vodi - kaže Oršolić. Iako je posljednjih godina Draž postao poznatiji upravo po mladim veslačima, uvjeti u kojima rade na katastrofalnoj su razini. U prostoru koji su dobili od Općine nema električne energije, vode ni sanitarnog čvora. Rupu na krovu zakrpali su od onoga što su kao klub dobili od Općine, pa im je ponestalo novca za odlazak na natjecanja.

Krpali krov
- Kada smo tražili novac od Općine, rekli su nam da smo ga dobili. Nisu se osvrtali na činjenicu da smo ga potrošili na saniranje prostora koji nije u našem vlasništvu. Godišnje dobijemo između 12 i 13 tisuća kuna, a je li to dovoljno kada se zna da okupljamo 20-ak mladih ljudi te odlazimo na natjecanja u Zagreb, Novi Sad, Suboticu, Maribor…, neka svatko sam zaključi. Snalazimo se na različite načine. Nekada uskaču roditelji, a često na gostovanja odlazimo s veslačima osječkog Iktusa. Tada vodimo samo najbolje - kaže Oršolić, izražavajući nadu da će se u cijeloj priči nešto okrenuti. Draški veslači, sigurno je, to zaslužuju.

Oprema kojom raspolažu posebna je priča. Dio čamaca darovao im je klub iz Vukovara, a služe se i poklonom mohačkih veslača. Tim se plovilima koriste za treninge. Jedini noviji čamac (najjeftiniji) kupili su, nakon silnih pregovora, novcem iz općinskog budžeta. Draškim je veslačima nakon Državnog prvenstva priređen doček na "draškom Zrću", a domaćin je bio Piki beach bar.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike