Regija
NAKON TROMJESEČNE KORONASTANKE

Za vikend krizme u 49 župa, nadbiskup poziva na skromnost
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Delegirano je 26 krizmatelja, Hranić je preporučio da se krizma proslavi u obitelji, uz nedjeljni objed
ĐAKOVO

Gotovo tri mjeseca nakon što su zbog (lipanjske) epidemije koronavirusa, kada je nakon krizme u katedrali na testiranje išlo oko 130 krizmanika i njihovih kumova te brojni s krizmanih slavlja završili u samoizolaciji, kao jedna od posebnih mjera otkazane su sve krizme i prve pričesti, sljedeći vikend, 19. i 20. rujna, u znaku je krizmi, i to u čak 49 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Za to je delegirano 26 krizmatelja – članova Prvostolnog kaptola sv. Petra u Đakovu i drugih svećenika, s tim da su neki krizmatelji dva do tri puta. U povodu toga đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić obratio se krizmanicima, ali i njihovim obiteljima, roditeljima, govoreći o katehetskoj i duhovnoj pripravi, liturgijskoj pripravi, ali i sasvim svjetovnim stvarima, kao što je provedba mjera poput obvezne maske za dionike podjele sakramenta potvrde, ali i nadbiskupov poziv na skromnost, odnosno da se slavlje krizme, za razliku od dosadašnje đakovačke prakse, obilježi u krugu obitelji, uz njezin jednostavni nedjeljni objed, bez velikih slavlja u restoranima i sl.

Mali svatovi
Jer takva slavlja, kao i mnoga druga u gradu, poput pričesti, rođendana, krstitki i dr., dosad su se, do pojave koronavirusa, održavala u restoranima, pa i svatovskim salama uz velik broj uzvanika te mnoga djeluju poput malih svatova. "Najusrdnije molim sve roditelje, krizmanike i sve vjernike da u potpunosti odustanu od uobičajenih obiteljskih slavlja prilikom sakramenta potvrde. Ako ste ih dogovorili, onda vas zaklinjemo i molimo da ih odmah otkažete (to isto morali biste učiniti kad bismo mi otkazali krizmano slavlje). Molimo vas da se zadovoljite jednostavnim nedjeljnim objedom u najužem obiteljskom krugu. Molimo vas da na objed ne pozivate baš nikoga od rodbine i prijatelja, osim krizmanog kuma ili kume. Taj obiteljski objed neka bude isključivo u vlastitom domu, a nipošto u nekom restoranu. Molimo vas da ne navlačite svojim suprotnim postupkom odium javnosti na sebe, na Crkvu te na sakrament potvrde", pozvao je Hranić. Obratio se i svećenicima: "Nastojmo aktualnu situaciju što bolje pastoralno iskoristiti kao prigodu da svi župljani vide kako slavlje prve pričesti i krizme može i treba biti poglavito naše vjerničko crkveno slavlje, koje nije povezano s brojnim gostima, troškovima, restoranima i sličnim neprihvatljivim opterećenjima".

Nadbiskup pojašnjava i kako je zbog neizvjesne epidemiološke situacije tijekom jeseni i trajnih pritisaka župnika koji su, suočeni s neprestanim upitima roditelja i krizmanika, tražili potvrdu krizmanog termina ove jeseni, odlučeno ponuditi jedan vikend za sve krizme.

Tko može na krizmu
Krizmati se mogu samo oni mladići i djevojke koji su se pripravljali kroz protekle dvije godine, čija je krizma bila planirana i dogovorena za ovu građansku godinu. Nije dopušteno pridruživati im druge krizmanike. Oni će biti krizmani u proljeće, odnosno na sljedećem krizmanom slavlju u njihovoj župi. To vrijedi i za one koji su se savjesno pripravljali te bi mogli sada pristupiti primanju sakramenta potvrde, ali zbog bolesti, ili nekog drugog razloga, neće moći sudjelovati na krizmanom slavlju u svojoj župi. Krizmanici mogu, ali ne moraju, imati krizmanog kuma/kumu.

Župa Punitovci krizmu je već imala, i to u crkvi u Krndiji, a to je bila prva krizma nakon 80 godina i progona folksdojčera. Sakrament svete potvrde primilo je tada 28 krizmanika.

Suzana Župan
Maske su obvezne za sve sudionike
Svi sudionici krizmanog slavlja, uključujući i krizmanike te kumove, moraju koristiti masku tijekom cijelog slavlja, posebice ako se ono održava u crkvi (preporuka je da bude na otvorenome). Maska se obvezno koristi i za mazanja svetom krizmom. Župnicima je preporučeno da pripreme kuglice vate koje će natopiti dezinfekcijskim sredstvom, a krizmatelj će tim kuglicama dezinficirati ruke prije svakog pomazivanja. Obvezno je dezinficiranje ruku te korištenje maske i tijekom podjele svete pričesti.
Najčitanije iz rubrike