Novosti
POLJOPRIVREDNICI IZ SLAVONSKIH ŽUPANIJA:

Valja ojačati poljoprivredu i odmaknuti se od ovisnosti o uslužnim djelatnostima
Objavljeno 16. rujna, 2020.

Poljoprivrednici iz pet slavonskih županija razgovarali su o budućnosti poljoprivrede i proizvodnje hrane u ovome dijelu Hrvatske te opstanku ruralnih područja s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, Natašom Tramišak, ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU-a te Ivom Miletićem, državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva.

"Svjesni smo kako Vlada maksimalno ulaže napore za rast i razvoj naših ruralnih područja. Ova kriza pokazala je kako je taj napor potrebno dodatno ojačati i odmaknuti se od ovisnosti o uslužnim djelatnostima prema inovacijama i proizvodnji. Poljoprivreda izravno utječe na sve sektore u državi (zdravstvo, energija, transport, okoliš, nova radna mjesta, trgovina, inovacije, digitalizacija, nacionalna sigurnost granica itd.). Jačanjem i zaštitom sektora poljoprivrede jačaju se i ostali sektori. Poljoprivredni sektor igra ključnu ulogu u doprinosu uspješnoj provedbi Zelenog plana, kao i plana obnove te pruža konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje vitalnosti ruralnih područja, očuvanje biološke raznolikosti i promicanje učinkovite uporabe resursa", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. "Mišljenja smo kako sinergijom i osnaživanjem sektora možemo učvrstiti postojeća radna mjesta, ali i stvoriti nova. Čuvanje nacionalne i ekonomske sigurnosti kroz upravljanje poljoprivrednim zemljištem jedan je od ključnih ciljeva, a mi u HPK-u smatramo kako su za to važne i nove investicije u izgradnju preradbenih kapaciteta i digitalnih rješenja, kao i povećanje proizvodnih preradbenih kapaciteta hrane i energije primarnih poljoprivrednih gospodarstva. Ključni je cilj jačanje konkurentnosti proizvođača hrane kroz subvencioniranje proizvodnje i prodaju energije", naglasio je Jakopović.

Nataša Tramišak iznijela je ključne ciljeve Plana oporavka EU-a, a prema njezinim riječima Hrvatska će imati na raspolaganju približno šest milijardi eura za programe obnove poduzetništva, među kojima će i značajan dio sredstava biti usmjeren na poljoprivredu. Marija Vučković naglasila je da će poljoprivrednici kroz Mjeru 6.4 Programa ruralnog razvoja moći sufinancirati obnovu i postrojenja do vrijednosti od 200.000 eura. Najavila je i mogućnost da će poljoprivrednici moći slobodno prodavati električnu energiju na tržištu, što će biti jedan od načina da osnaže svoj dohodak.

Poljoprivrednici ključnim drže izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu kao primarnom resursu za razvoj poljoprivrede i cijele regije, a izmjene tog zakona trebale bi u Saboru biti 27. studenoga. D.Pav.
Nataša Tramišak: Značajan dio sredstava iz Plana oporavka bit će na raspolaganju poljoprivredi
Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.