Sport
U GRADSKOM VRTU OKRENUTI BASELU

Jedino što Osječanima
sada još nedostaje to
su - navijači na tribinama
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Uvjerljiva pobjeda nad Rijekom vratila je optimizam i dio samopouzdanja u redove bijelo-plavih uoči susreta s Baselom

Nakon što je uspješno apsolvirana Rijeka, u Gradskom vrtu sada se mirnije mogu pripremati za prvi europski izazov. Ždrijeb nije baš bio milostiv prema nogometašima Osijeka, jer im je dodijelio najugledniju švicarsku momčad Basel, ali to ne znači kako se u svlačionici ne kuju pobjednički planovi.

Otkako je Nenad Bjelica preuzeo kormilo osječkog kluba sve je nekako živnulo. Uvjerljiva pobjeda nad Rijekom vratila je optimizam, dio samopouzdanja i, što je najvažnije, i dobro raspoloženje. Takav Osijek, tim više što se taj susret igra na osječkom stadionu, sigurno nije bez izgleda za prolazak u 3. pretkolo Europske lige.

Snimali Basel
Zapravo, uvjereni smo, kako za Bjelicu veću brigu od Švicaraca izaziva njegova momčad, jer u njoj je još dosta pojedinaca koji nisu na odgovarajućem stupnju tjelesne pripremljenosti, a u takvim okolnostima zgusnut raspored teških utakmica baš i nije dobrodošao. Tako bi stvari vidio onaj komu je čaša uvijek poluprazna. Onaj tko razmišlja pozitivno rekao bi kako nema boljeg poligona za ulazak u pravu formu od natjecateljskih utakmica, posebice ovoga tipa, kakva će biti protiv Basela, jer u takvim izazovima igrači često mogu otići i preko granica svojih mogućnosti. Zapravo, Osijeku je vjerojatno veći problem od te tjelesne spreme važnih pojedinaca bila određena letargija koja se uvukla u momčad zbog slabog ulaska u sezonu. Bilo je to vidljivo i u nekim dijelovima susreta protiv Rijeke kada su bijelo-plavi neshvatljivo pogriješili. Takve stvari na europskim utakmicama sigurno neće proći nekažnjeno, kao što je to bio slučaj protiv Rijeke.

- Za nas je ta pobjeda nad Rijekom stvarno bila iznimno važna, jer ova momčad sigurno vrijedi daleko više negoli je to govorila naša pozicija na tablici uoči utakmice protiv Rijeke. Tom uvjerljivom pobjedom napravili smo si dobar temelj za susret protiv Basela - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Vremena za pripremu utakmice protiv Basela nema previše. Bjelica je poslao svoga snimatelja na prijateljsku utakmicu u kojoj je Basel teško poražen od njemačkog trećeligaša Saarbrückena (5:1). No, Švicarci su taj susret odigrali u vrlo šarenom sastavu pa "špijuniranje" neće biti od prevelike koristi.

Prazne tribine
UEFA se, za razliku od HNS-a, još nije odvažila otvoriti vrata stadiona u svojim natjecanjima, i ne samo to, nego su pravila pri organizaciji utakmice s Baselom iznimno stroga, daleko stroža od onih koja vladaju u HNL-u.

- Nesretan sam što ni protiv Basela neće biti naših navijača na tribinama. Stvarno uživam biti trener NK Osijek, ali doživljaj će mi biti kompletan tek kad se publika vrati na stadion - kaže Bjelica.

Poznato je kako UEFA nema milosti prema klubovima ako ne ispunjavaju sva ta pravila. Europska federacija bogato nagrađuje, ali i strogo kažnjava klubove koji se natječu u europskim kupovima. Opet, bez gledatelja - to nije to! Uopće nema dvojbe kako bi u normalnim okolnostima Gradski vrt bio itekako dobro popunjen za taj susret, a ako tome pridodamo još i svu tu silnu pozitivnu energiju koju je izazvao dolazak Bjelice na klupu bijelo-plavih, izgledi za preskakanje Basela sigurno bi bili veći nego što će biti u komornoj atmosferi praznih tribina. Nedostaje i ona uobičajena groznica koja se pojavi danima uoči takvih susreta. Sve je nekako obično, bez prave strasti i emocionalnih napetosti koje izazivaju europske utakmice. No, na tom planu ne može se napraviti ništa, pa se time više nema smisla ni opterećivati.

Zato će se Nenad Bjelica i momčad Osijeka morati pouzdati isključivo u sebe i svoje sposobnosti ne bi li bijelo-plavi napokon uspjeli proći to 2. pretkolo, u kojem su zapinjali u posljednje dvije sezone.

Dalibor Keler
TVRDOGLAVI POLJACI NE SPUŠTAJU CIJENU
Nenad Bjelica još uvijek vodi tešku bitku s poljskim prvoligašem Zaglebijem oko Damjana Bohara. Poljaci su se pokazali kao vrlo tvrd pregovarač kada je u pitanju odšteta, pa su dosad odbili sve ponude koje je poslao Osijek, jer nijedna od njih nije ispunjavala financijske želje poljskog kluba koji je čvrsto zacrtao kako Slovenca neće pustiti za odštetu manju od 800.000 eura. To bi značilo kako bi Bjelica na njega morao potrošiti gotovo cijeli budžet koji je dobio na raspolaganje (milijun eura), a to očito nije baš voljan, jer osim Bohara u Gradski vrt želio bi dovesti i jednog zadnjeg veznog. Bjelica još nije digao ruke od tog transfera, ali ostanu li Poljaci uporni u svojim zahtjevima nije isključeno da se trener bijelo-plavih okrene drugim rješenjima.
USKORO O GODIŠNJIM ULAZNICAMA
Od sljedećeg kola gledatelji će opet moći nazočiti susretima HT Prve HNL, pa se očekuju odluke NK Osijek oko distribucije godišnjih ulaznica. Zasad još nema konkretnih vijesti o tome, jer je doslovce kompletna klupska logistika posvećena organizaciji susreta protiv Basela, s obzirom na to da je UEFA postavila vrlo stroge kriterije zbog pandemije koronavirusa, pa je potrebno ispuniti niz uvjeta koji inače nisu uobičajeni pri organizaciji europskih utakmica.
Osijek u europskoj utakmici nema prava na pogreške kao protiv Rijeke, jer Basel će to znati itekako kazniti
Možda ste propustili...

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike