Novosti
STAMBENO ZBRINJAVANJE

Država će sanirati i graditi u
Vukovaru više od 150 stanova
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Od početka prošle godine iz državnog je proračuna u sve oblike stambenog zbrinjavanja investirano više od 183 milijuna kuna

Program stambenog zbrinjavanja provodi se u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima koji je stupio na snagu prvog dana 2019. godine, a iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje ističu kako je taj zakon omogućio niz pogodnosti za korisnike stambenog zbrinjavanja radi poticanja povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva.

Opomene
Ciljane skupine su obitelji u potrebi za stambenim zbrinjavanjem, socijalno najugroženije skupine stanovništva, stručni kadrovi jedinica lokalne samouprave te kadrovi tijela državne uprave, ali i žrtve nasilja u obitelji, kao i osobe koje su zbog izvanrednih okolnosti (poplava, požara, klizišta, potresa, eksplozija), ostale bez jedine stambene jedinice uvjetne za stanovanje.

Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pojasnio je za Glas Slavonije kako se zakonom proširila teritorijalna primjena programa stambenog zbrinjavanja sa 185 jedinica lokalne samouprave za dodatnu 151.

- Od 1. siječnja prošle godine na području Vukovarsko-srijemske županije davanjem u najam stambene jedinice u državnom vlasništvu stambeno je zbrinuto 259 obitelji, od čega se 253 odnosi na Vukovar. Na ostalim potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi diljem Hrvatske stambeno su zbrinute 582 obitelji. Od 841 dodijeljene stambene jedinice 16 se odnosi na zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, a 38 na zbrinjavanje kadrova jedinica lokalne samouprave i državnih tijela od kojih je 27 na području Vukovarsko-srijemske županije. Prema modelu davanja u najam stanova u državnom vlasništvu do kraja godine planiramo osigurati još stotinu stambenih jedinica, od čega ćemo 40 dodijeliti korisnicima na području Vukovarsko-srijemske županije - rekao je Mažar.

Revizijom korištenja sveukupne stambene imovine kojom upravlja Središnji državni ured utvrđeno je kako je za 263 korisnika potrebno izdati posljednju opomenu radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u korištenju dodijeljenih stambenih jedinica, za 536 korisnika u postupku je pokretanje izdavanja prve opomene, dok je za 46 korisnika pokrenut postupak ukidanja prava na stambeno zbrinjavanje. Ured je preuzeo 270 stanova i kuća od korisnika kod kojih su utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u korištenju i te su stambene jedinice već dodijeljene, ili su u postupku pripreme za dodjelu korisnicima u potrebi koji se nalaze na listama prvenstva jedinica lokalne samouprave.

Energetska obnova
Kada je riječ o isporuci darovanog građevnog materijala za gradnju ili popravak obiteljske kuće u vlasništvu podnositelja prijave, u istom je razdoblju na razini države utrošeno 85.823.417,51 kuna iz državnog proračuna za stambeno zbrinjavanje 678 obitelji. Od toga se na Vukovarsko-srijemsku županiju odnosi 10.613.362,91 kuna za zbrinjavanje 72 obitelji, u tijeku je isporuka građevnih paketa za 91 obitelj, a u fazi projektiranja stambenih objekata nalazi se dodatnih 120 obitelji korisnika.

- Na obnovu, sanaciju i gradnju državnih stambenih objekata utrošene su ukupno 97.350.533,22 kune iz državnog proračuna, čime je sagrađeno i obnovljeno 428 stambenih jedinica i završena energetska obnova devet višestambenih objekata. U tijeku je obnova ili gradnja 96 stanova. Na području najistočnije županije za obnovu, sanaciju i gradnju stambenih objekata u državnom vlasništvu utrošeno je 23.297.626,11 kuna za 149 stambenih jedinica, završena je energetska obnova tri višestambena objekta, i u postupku je obnova i gradnja 28 stanova. Od navedenoga iznosa 21.598.654,79 kuna odnosi se na Vukovar u kojemu su obnovljene i sagrađene 143 stambene jedinice, a u fazi gradnje još ih je 28 - naglasio je Mažar te dodao kako se u idućoj godini planira početak gradnje četvrte zgrade u nizu u Tijardovićevoj ulici te dvije četverodomke tzv. Batine vile. Također, u planu su sanacija i adaptacija 80 do stotinu pojedinačnih stanova u Vukovaru.

Dragana Korpoš
Novac od prodaje vraća se u gradnju
U tijeku je gradnja višestambenog objekta s 21 stambenom jedinicom u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, što se financira nepovratnim donatorskim sredstvima putem Razvojne banke Vijeća Europe u planiranom iznosu od 859 tisuća eura, a država sudjeluje u planiranom iznosu od 402 tisuće eura. Prema podatcima Središnjeg državnog ureda, na području Vukovarsko-srijemske županije od početka 2019. godine korisnicima su prodane 134 stambene jedinice, od čega je 125 u Vukovaru. Sredstva od prodaje uplaćuju se u proračun jedinica lokalne samouprave koje su ih dužne koristiti namjenski, za gradnju i obnovu objekata komunalne i socijalne infrastrukture.
Prodaja i darovanje
Prodajom na području županije ostvaren je prihod od 4,785,137.06 kuna, a pravo na darovanje stambenih jedinica ostvarilo je 106 obitelji. Na listama prvenstva svih nadležnih upravnih tijela u županijama se nalazi sveukupno 7676 podnositelja prijava za stambeno zbrinjavanje, od čega se 1499 prijava odnosi na Vukovar.
Na ostalim područjima posebne državne skrbi diljem Hrvatske stambeno su zbrinute 582 obitelji