Novosti
U HRVATSKOJ 65 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

U OBŽ-u su pozitivna dva učenika, u dvije županije nastava bez maski
Objavljeno 14. rujna, 2020.

U Hrvatskoj je zabilježeno 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrle su tri osobe, a broj aktivnih slučajeva trenutno je 2220, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Među oboljelima, 310 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Stožer je izvijestio i kako su tri osobe umrle. S nedjelje na ponedjeljak u KBC-u Osijek testiran je 191 uzorak, od kojih su tri uzorka osoba s područja Osječko-baranjske županije bila pozitivna na koronavirus. Dvije su osobe s područja Đakova, a jedna iz Osijeka. Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirana 21 osoba oboljela od koronavirusa, i dalje je jedan pacijent na respiratoru. Na području Osječko-baranjske županije do sada su ozdravile 773 osobe zaražene koronavirusom, a trenutno je aktivno zaražena 61 osoba.


Otkako je počela školska godina, na području naše županije bilježimo dva oboljela učenika, ukupno je šest učenika u samoizolaciji te tri djelatnika škole. Zabilježeno je i jedno oboljelo dijete vrtićke dobi, a u samoizolaciji je 13 djece i tri djelatnice vrtića. Kako neslužbeno doznajemo, nije riječ ni o jednom vrtiću u okviru gradske predškolske ustanove, već privatnoj vrtićkoj ustanovi. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 62 nova kontakta pa se trenutno na području naše županije u samoizolaciji nalazi 414 osoba. PU osječko-baranjska tijekom vikenda provjerila je dvije osobe u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje mjere samoizolacije. I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, nadzor su tijekom vikenda vršili na 96 lokacija, najviše nadzora izvršeno je u noćnim klubovima, ugostiteljskim objektima i trgovinama. Utvrđeno je osam kršenja za koja su izdana upozorenja.


U Hrvatskoj su dvije županije, Istarska i Međimurska, odlučile omogućiti pohađanje nastave bez zaštitnih maski, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju na svome području.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je objavilo kako po A modelu nastavu izvodi više od 90 posto škola u Hrvatskoj, na koronavirus pozitivno je 265 učenika, od kojih 67 u dobi do šest godina te 196 u dobi od 7 do 18 godina, a u samoizolaciji ih je 2089. U samoizolaciji je i 95 prosvjetnih djelatnika, a 26 ih je pozitivno, odgovorili su iz MZO-a na upit Hine.
Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela izvođenja nastave, a o primjeni pojedinoga modela odlučuju škole u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom. Trenutačno 1232 škole, odnosno 91,39 posto, rade po A modelu, koji predviđa nastavu u školi. Mješoviti B model, koji predviđa izvođenje dijela nastave u školi, a dijela na daljinu, provodi 109 škola (8,09 posto). U sedam škola u Hrvatskoj (0,52 posto) nastava se provodi pretežno po C modelu, odnosno kao online nastava. N.Z.E./H
HZJZ: VIZIRI NE MOGU ZAMIJENITI MASKE
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da se korištenje vizira ne može smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski u školama jer viziri ne sprječavaju širenje zaraze aerosolom, no iznimka je prisutnost učenika oštećenog sluha.

"Usprkos tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće", navodi se u HZJZ-ovu pojašnjenju oko modela i preporuka za rad u uvjetima epidemija koronavirusa. Na upit pravobraniteljice za djecu ustvrdili su tako da se viziri ne mogu smatrati zamjenom za korištenje maski.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja: Na koronavirus pozitivno 265 učenika, a u samoizolaciji ih je 2089
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika