Novosti
SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

COVID-19 napravit će tešku jesen u Europi
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila da očekuje rast broja umrlih od bolesti COVID-19 u Europi tijekom listopada i studenoga te da će ti mjeseci, što se tiče epidemije, biti vrlo teški.


"Postat će mnogo teže. U listopadu i studenome svjedočit ćemo porastu stope smrtnosti", izjavio je Hans Kluge, direktor europske podružnice WHO-a. Broj zaraženih u Europi trenutačno je u velikom porastu, no dnevni broj umrlih relativno je stabilan.


Visoki dužnosnik WHO-a za Europu, sa sjedištem u Kopenhagenu, također upozorava one koji misle da će pronalaskom cjepiva doći kraj epidemiji. "Cijelo vrijeme slušam ljude kako govore da će cjepivo označiti kraj epidemije. Naravno da neće", kazao je Kluge. Objasnio je da još nitko ne zna hoće li će cjepivo biti učinkovito za cijelo svjetsko stanovništvo. "Neki znakovi pokazuju da će biti učinkovito za neke, ali ne za sve", istaknuo je taj belgijski liječnik.
WHO je izvijestio u nedjelju o najvećem dnevnom skoku broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, za 307.930 u zadnja 24 sata. Najveće povećanje broja zaraženih zabilježeno je u Indiji, SAD-u i Brazilu, podaci su s web-stranice WHO-a, dok je broj umrlih uvećan za 5537 osoba te je sada ukupno 917.417 umrlih od bolesti COVID-19. Indija je u nedjelju izvijestila o 94.372 novozaražena tim virusom, dok je SAD zabilježio 45.523 nova slučaja, a Brazil 43.718. I SAD i Indija u zadnja 24 sata imali su više od 1000 smrtnih slučajeva, a Brazil 874 umrla.H