Novosti
NAKON DUGOGODIŠNJE USPJEŠNE SURADNJE

Žito zainteresirano za Agro-Tovarnik i Arator
Objavljeno 15. rujna, 2020.
"Primarni cilj je zadržati stanovnike na područjima koja bilježe odljev stanovništva, mi za to imamo reference", ističu iz Žita

Ni pet godina otkako je srpski poduzetnik Petar Matijević kupio od Kutjeva i njihova vlasnika Envera Moralića dvije poljoprivredne zadruge u Starim Jankovcima i Negoslavcima te s njima došao u privatni posjed oko 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta, namjerio se na kupnju još dvije uspješne tvrtke s poljoprivrednim zemljištem, također s područja Vukovarsko-srijemske županije.



Financijski stabilni

Naime, ovog ljeta je, prema pisanju nekih medija, preko svoje hrvatske tvrtke MPZ Agrar iz Jankovaca Matijević poslao poslovnu ponudu o preuzimanju tvrtke Agro-Tovarnik d.o.o. i Arator (bivši PZ Lovas), koje sa 150 zaposlenih obrađuju oko 3500 hektara zemlje, od kojih je 1300 u privatnom vlasništvu 70 malih dioničara. Ponuda koju je Matijević dao bila je navodno 10 milijuna eura za cijelu tvrtku, pet milijuna za kontrolni paket od 51 posto ili 100.000 eura za jedan posto vlasništva.


Valja naglasiti kako tvrtke Agro-Tovarnik i Arator posluju vrlo dobro, a poslovno, i to vrlo uspješno, više od 15 godina s osječkom Žito grupom te je, kako doznajemo, ta suradnja postala i više nego partnerska u tom razdoblju, a očituje se ne samo u financijskom prometu, koji godišnje prelazi 80 milijuna kuna u oba smjera, već i u razmjeni znanja, tehnologije i najboljih praksi u proizvodnji.


"Agro-Tovarnik i Arator financijski su stabilni i po nama ne trebaju im veliki sustavi koji će licitirati silne iznose za preuzimanje ili slično, treba im stabilan lokalni partner iz iste branše koji će, uvažavajući sve potrebe i ideje lokalne zajednice, zaposlenika i suvlasnika tvrtke, ponuditi najbolji oblik suradnje i razvoja u budućem razdoblju. Primarni cilj je svakako zadržati stanovnike na područjima koja već godinama bilježe odljev stanovništva, a mi smatramo da za to imamo i znanja i reference, naravno, i želje te ćemo pronaći način da to bude usklađeno s našim poslovnim interesima", istaknuo je Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, kojemu smo se obratili za komentar upravo zbog uspješne dugogodišnje suradnje s navedenim tvrtkama.


Pipunić također navodi da ne može komentirati ponude ili planove drugih zainteresiranih strana jer nije upoznat s detaljima.


"Očigledno je da postoji interes i, po nama, to potvrđuje dobro dosadašnje poslovanje tvrtki Agro-Tovarnik i Arator, a i potencijal daljnjeg razvoja. Vodit ćemo se razmišljanjem da, ako se dio ili cjelina bude prodavala, damo najbolju ponudu sa strane sinergijskog učinka i dugoročnog razvoja, ne samo financijskog aspekta, te ne očekujući nikakvu posebnu prednost tvrtki iz Hrvatske samo zato jer je druga ponuda od tvrtke iz Srbije. U poslovnom smislu to ne bi trebalo imati nikakvo posebno značenje", ističe Pipunić i dodaje da su zainteresirani za Agro-Tovarnik i Arator.
Veliki potencijal


"Kao integrator poljoprivredne djelatnosti i sljedivosti proizvodnje, vidimo veliki potencijal sinergije između naše tvrtke i AT-AR grupe. Kao što je poznato, uz 16.000 hektara oranica koje obrađujemo u Hrvatskoj, vodeća smo tvrtka i u stočarskoj proizvodnji te proizvodnji energije koja je naslonjena na stočarstvo, te prerađujemo uljarice i žitarice u tvornici stočne hrane, tvornici ulja te pšeničnim i kukuruznim mlinovima. Iz svega toga proizlazi veliki potencijal sinergije i stvaranja dodane vrijednosti kako u samoj poljoprivrednoj proizvodnji tako i u nadogradnji i ulaganjima, prvenstveno u stočarstvo, ali i u bioplinska postrojenja i druge pogone koji donose dodatnu vrijednost osnovnoj sirovini koju proizvodimo. Takvu praksu, koju prate velika ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, pokazuje svih 30 godina djelovanja Žito u poljoprivrednoj i prehrambenoj djelatnosti", kažu iz Žita. Valja podsjetiti da je Žito u proteklih 30 godina pokazalo i dokazalo da zna upravljati i dobrim i lošim te tvrtkama koje su bile u stečaju ili pred njim, kao što su primjerice čepinska uljara, Đakovština, osječka šećerana... a koje su danas ne samo uspješna poduzeća već i okosnica razvoja Slavonije.


Zdenka Rupčić
Suvlasnicima tvrtki ponudit će partnerstvo
"Koliko nam je poznato, suvlasnici Agro-Tovarnika i Aratora nisu oglasili prodaju tvrtke ili suvlasničkih udjela te poštujući pravo privatne imovine i prvenstveno odluke suvlasnika ovo i ne smatramo ponudom za kupnju niti namjerom preuzimanja. Kao partneri, kakvom se pokazala suradnja naših tvrtki u proteklom razdoblju, planiramo razgovarati sa suvlasnicima i ponuditi partnerstvo u bilo kojem obliku oni smatraju da je najbolje za tvrtke Agro-Tovarnik i Arator i za njih osobno. Hoće li to u konačnici značiti i ulazak u vlasničku strukturu, manjinsku ili većinsku, odlučit će sadašnji suvlasnici, no Žito je zainteresirano za takve oblike angažmana, te će idućih dana prezentirati svoje ideje suvlasnicima. Oni su upoznati s našim načinom rada i partnerstva te znaju što mogu očekivati od tvrtke Žito", naveli su iz Žita.