Regija
POČEO POPIS POLJOPRIVREDE

U Popisnom centru Drenje za 13 naselja četiri su popisivača
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Nakon završetka obilaska ispitanika toga dana unose se podaci i elektronski se šalju u bazu DZS-a u Osijeku
DRENJE - Popis poljoprivrede koji je počeo u ponedjeljak, 14. rujna, startao je i za četvero popisivača pri Popisnom centru (PC) Drenja, uz Đakovo i Punitovce, jednom od tri takva centra za područje Đakovštine.S laptopima u ruci, službenom akreditacijom oko vrata, anketnim obrascima, uz mnogo volje da odrade dodijeljeni im posao tijekom sljedećih mjesec dana, počelo je četvero popisivača posjetima u dvorišta prvih ispitanika, OPG-ova, na području Drenjanštine i susjedne općine Satnica Đakovačka, tako da će pri PC-u Drenje popisati poljoprivredu u 11 naselja Drenjanštine te još dva sela satničke općine, ukupno u 13 sela.

Po sto ispitanika
Voditelj Popisnog centra Drenje Igor Milošević, inače pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Drenje, kaže kako tamošnje popisivače čine studenti, nezaposleni i umirovljenici, a što je i prosječna struktura 1697 popisivača za cijelu Hrvatsku, doznajemo u Državnom zavodu za statistiku (DZS).

- Zadužili su laptope prošli tjedan, u petak je bio kratki koordinacijski sastanak s predstavnicima DZS-a u Osijeku, a danas su (jučer, nap. a.) već na terenu. U općinskoj zgradi osigurali smo im jednu prostoriju, mi smo ovdje za popis samo svojevrsni servis, poput neke administrativne podrške. Za 11 naselja naše općine angažirana su tri popisivača, a za dva naselja općine Satnica Đakovačka jedan popisivač. U prosjeku svaki od njih treba obići i intervjuirati, popisati poljoprivredu kod stotinu ispitanika. OPG-ovi, ispitanici i naselja složeni su tako da to bude ravnomjerno za popisivače - kaže Milošević. Uz njega, tim u Popisnom centru Drenje čini i općinska tajnica, kao član.

U PC-u očekuju dobar odziv ispitanika, OPG-ovaca s područja obje općine. Drenjanština je, kaže Milošević, većinom ratarski kraj, stočarstvo je u ovom dijelu Đakovštine manje zastupljeno, no zato ima jaču vinogradarsku i vinarsku aktivnost vezanu uz mandićevačko vinogorje na koje se naslanja i veliki subjekt, vinarija Đakovačkih vina, u sastavu Kutjeva d.d., u Mandićevcu, no ona nije dio Popisa poljoprivrede vezanog uz OPG-ove.

Za listić 93 kune
Tu je i velika stočna farma Grube u Potnjanima, farma svinja u Kućancima Đakovačkim, ovdašnji poljoprivrednici članovi su LAG-a Strossmayer preko kojeg također, kao i preko Općine, prate natječaje, javne pozive, mjere Ruralnog razvoja i dr.

– Na području općine Satnica Đakovačka prednjače tvrtke, ondje je jača gospodarska aktivnost, pa je zbog više poljoprivrednika za popisni centar odabrano Drenje - dodaje Milošević.

Popisivač prima naknadu od 93 kune za ispunjeni, a 18 kuna za neispunjeni anketni listić, pa obiđe li i intervjuira svih stotinu ispitanika koji su mu dodijeljeni, popisivač računa na zaradu maksimalno do 10.000 kuna, točnije na 9300 kuna.

- Nakon završetka obilaska ispitanika toga dana navečer popisivači unose podatke i elektronskim putem šalju ih u bazu DZS-a u Osijeku - dodaje Milošević.

Inače, pri ovom popisnom centru na popis za prijavu za popisivače javilo se desetak osoba, među kojima i neke zaposlene. Odabranih četvero kandidata raznolike su i dobne strukture – dvoje je do 30 godina, nezaposlena žena sa SSS-om u dobi 30 do 40 godina, a umirovljenik, vojni, je 60 plus.

Dvoje je muškaraca i dvije su žene, pa je i spolna struktura izbalansirana. Popis poljoprivrede mora biti završen do 14. listopada.

Suzana Župan
Sami si kreiraju radno vrijeme
- Povoljno je za popisivače to što si sami mogu kreirati radno vrijeme i dinamiku obilaska ispitanika, no anketni listovi su opširni, posao je opsežan i zahtjevan, jer se želi dobiti što realnija slika poljoprivrede. Najvažnije je prethodno se dogovoriti s ispitanikom kada doći do njega, da nije u radovima u polju. Tako je lakše i njemu i popisivaču. Intencija je da se anketiranje obavi na otvorenome, kao jedna od epidemioloških mjera. Mjera su i maske za intervjue u zatvorenome, maramice za laptop, dezinficijensi - kaže Milošević.
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana