Regija
PROJEKT BUDUĆNOSTI

I općina Pitomača ima električnu punionicu vozila
Objavljeno 15. rujna, 2020.
PITOMAČA - Hrvatska elektroprivreda pustila je u rad prvu ELEN punionicu na području općine Pitomača. Punionica je smještena na Trgu kralja Tomislava, a postavljena je na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila. Na brzoj punionici u Pitomači, koja je snage 50 kilovata, moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s trajanjem punjena ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Kao i ostale HEP-ove punionice, ELEN punionica u Pitomači podržava punjenje svih dostupnih električnih vozila na tržištu.

- U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, te se prostire na području grada Zagreba i 20 županija, omogućavajući istovremeno punjenje više od 400 električnih automobila, odnosno polovinu svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj. HEP trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će uskoro rezultirati komercijalizacijom usluge - poručili su iz HEP-a na otvaranju punionice te dodali kako su HEP-ovi razvojni planovi na području e-mobilnosti okrenuti stvaranju optimalne mreže punionica.

- Želimo da punionice budu što ravnomjernije raspoređene na području cijele Hrvatske kako bi se u konačnici omogućile međugradske vožnje električnim automobilom. HEP ujedno snažno promiče koncept konkretne prednosti e-mobilnosti jer je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana - zaključili su iz HEP-a.

- Punionica je postavljena na temelju proljetos potpisanog sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP d.d. Zagreb za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila. Općina Pitomača dala je pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu. Na lokaciji gdje se punionica nalazi još je postavljena i nužna horizontalna i vertikalna signalizaciju te označena i uređena dva parkirališna mjesta i njihova okolina. Ovo je vrijedan projekt budućnosti u našoj općini - priopćili su nakon otvorenja punionice iz Općine Pitomača. V.G.
Uz punionicu je postavljena i potrebna signalizacija te uređena parkirališna mjesta i kompletan okoliš
50

kilovata snaga je punionice u općini Pitomača, a, navode iz HEP-a, može primiti istodobno punjenje dvaju vozila
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NJEMAČKI PRODUCENTI SNIMILI REPORTAŽU O DONJEM MIHOLJCU

Za goste grofovski gulaš prema receptu iz 1901. i kruh s vrganjima i panjevčicama

2

2.VINKOVAČKI FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Otočanka Josipa Spajić odličnim kulenom do titule šampiona

3

U EKONOMSKOJ ŠKOLI U JAKNAMA JER GRIJANJE NE RADI

Od 26. listopada nastava opet online do uspostave grijanja