Crna kronika
ŽALBA ĐAKOVČANINA ANDRIJE DREŽNJAKA (62)

Dvostruki ubojica žalio se na na kaznu od 40 godina zatvora
Objavljeno 15. rujna, 2020.

Vezani članci

PRESUDA UBOJICI DVOJE DJELATNIKA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB U ĐAKOVU

Andrija Drežnjak osuđen na 40 godina zatvora

ZAVRŠENO SUĐENJE UBOJICI SOCIJALNIH RADNIKA U ĐAKOVU

Drežnjak: "Sve mi dolaze šumovi u glavu i uopće se ne osjećam krivim"

OSIJEK - Andrija Drežnjak (62), koji je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete pravnika Ivana Pavića i socijalne radnice Blaženke Poplašen, koje se dogodilo 9. srpnja prošle godine u Centru za socijalnu skrb Đakovo, žalio se Vrhovnom sudu.
- Uložena je žalba zbog bitne povrede kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede Kaznenog zakona kao i odluke o visini kazne - doznajemo od Jurice Jurića, odvjetnika Andrije Drežnjaka.


Podsjetimo, Županijski sud Osijek, 29. lipnja, nepravomoćno je osudio Drežnjaka, koji je toga kobnog dana ušao u zgradu Centra rekavši zaštitaru da samo treba predati neki papir pravniku, no već je pripremio pištolj tzv. češku zbrojevku, koji je skrio u torbici. Nakon što je ušao u ured pravnika, pucao mu je u sljepoočnicu, a Ivan Pavić deset dana nakon toga preminuo je u bolnici. Nakon što je pucao u pravnika, Drežnjak je otišao svojoj skrbnici Blaženki Poplašen i pucao joj ispod lijevog oka. Socijalna radnica na mjestu je preminula. Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku, na čelu sa sucem Davorom Mitrovićem, osudilo ga je na po 30 godina zatvora za svako ubojstvo zasebno, a kazna je spojena.


Unatoč ovim okrutnim smaknućima socijalnih radnika, Drežnjak se još u svibnju žalio na produljenje istražnog zatvora, želeći izići na slobodu. Međutim, odlukom od 1. lipnja Vrhovni sud pojasnio mu je zašto na slobodu neće tako skoro.


U žalbi na rješenje o produljenje istražnog zatvora isticao je kako nije utvrđeno da bi pobjegao u susjednu Bosnu i Hercegovinu, gdje je rođen, da nema državljanstvo te države, da nema redovnih novčanih primanja, da mu je oduzet novac koji je imao pri uhićenju, kao i da mu je oduzeta putovnica, pa preko granice i ne može. Međutim, Vrhovni sud naveo je kako sve navedene okolnosti ne dovode u pitanje odluku prvostupanjskog suda da i dalje Drežnjak ima namjeru pobjeći, a taj se stav temelji na činjenici da je nakon ubojstava uhićen nedaleko od državne granice s Bosnom i Hercegovinom s putnom ispravom i razmjerno visokom svotom novca koja je u znatnom nerazmjeru s činjenicom primanja socijalne pomoći.


Podsjetimo, Drežnjak je nakon počinjenja teškog zločina pobjegao na biciklu. Nakon višesatne potrage u Đakovu i okolici policija ga je pronašla kod ulaza na autocestu A5, nedaleko od Đakovačkih Selaca. Kod sebe je imao ilegalno oružje, više od 10.000 kuna i putovnicu. Sve je upućivalo na to da je zločin planirao, kao i bijeg.


U opširnoj žalbi osporavao je i osobite okolnosti koje opravdavaju opasnost da će puštanjem na slobodi nastaviti činjenje kaznenih djela. Tvrdilo se da je neosuđivan, da nije sposoban shvatiti posljedice svojih postupanja, da bi trebao imati osiguran prikladan smještaj u ustanovi za psihijatrijsko liječenje, a da medicinska dokumentacija datira iz prošlosti i ne prikazuje njegovo aktualno mentalno stanje. Potom se detaljno analizira i osporava pravilnost rezultata kombiniranog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja.


Vrhovni sud na taj dio žalbe naveo je kako to što je oboje djelatnika Centra za socijalnu skrb Đakovo pucao u glavu iz neposredne blizine, od čega su oboje ubrzo preminuli. upozorava na njegovu ustrajnost da ih ubije. Isto tako, drugostupanjski sud naveo je kako su vještaci, psihijatar i psiholog našli da kod Andrije Drežnjaka dominiraju crte emocionalne nestabilnosti, impulzivnosti, anksioznosti, paranoidnosti i agresivnosti te nizak prag tolerancije na frustracije. Osim toga, u dopisu Centra za socijalnu skrb od 13. svibnja 2019., upućenom Policijskoj postaji Đakovo, upozorava se na agresivno ponašanje optuženika prema djelatnicima Centra unatrag nekoliko mjeseci i traži poduzimanje mjera. "Ove okolnosti u svojoj ukupnosti i međusobnoj povezanosti ukazuju na opasnost od ponavljanja djela", zaključio je, između ostaloga Vrhovni sud.

Na prvoj sudskoj raspravi Drežnjak je priznao zločin, no na kraju suđenja tvrdio je da se ničega ne sjeća i da ima "šumove u glavi". To ga pak nije spasilo od kazne dugotrajnog zatvora. S obzirom na njegovu životnu dob, iz zatvora više neće izići.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

Najčitanije iz rubrike