Mozaik
POČELI HIGHLANDER VELEBIT I HIGHLANDER55

Tristo sudionika uputilo se u planinarske avanture života
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Radi se o posebnom rekreativnom događaju koji potiče održivost i suživot s prirodom

Često se za planine kaže da ih treba osvojiti, ali Velebit je planina koja osvaja sve one koji ga posjete. HIGHLANDERI već četvrtu godinu zaredom imaju privilegij planinariti i uživati u našem divljem gorostasu. Predivan i raznolik krajolik, najljepša planinarska staza, beskonačne šume i moćna planina. Sve to očekuje 300 sudionika koji su se danas uputili u svoje avanture života na dva HIGHLANDER događaja - HIGHLANDER Velebit i HIGHLANDER55.

- HIGHLANDER je poseban rekreativni događaj koji potiče održivost i suživot s prirodom te ga upravo zato Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava. Ciljevi HIGHLANDERA i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja komplementarni su, a činjenica da sudionici događaja žive s prirodom i znaju koliko su bioraznolikost i naš zeleni planet vrijedni te poruke koje prenosi HIGHLANDER to dodatno i prikazuju. Također, jako je važno naglasiti svim našim građanima da iziđu iz šoping-centara i svojih domova, iskoriste slobodno vrijeme za boravak u prirodi kojim pridonose svom fizičkom i mentalnom zdravlju i posjete sve naše najljepše krajeve s prekrasnom i očuvanom prirodom u kojoj će zasigurno uživati. Za to mogu odabrati bilo koji od osam nacionalnih parkova ili 11 parkova prirode - istaknuo je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode, koji se i sam odlučio iskušati u jednom dijelu avanture života sa sudionicima.

HIGHLANDERI su u tri vala krenuli Premužićevom stazom u svoje planinarske pohode, a prije toga prošli su sve epidemiološke mjere kako bi se dodatno osigurala sigurnost svih sudionika, volontera i organizatora na događaju.

- Sudionici ove godine imaju sreće jer je lijepo vrijeme i izgleda da će tako biti i cijelim putem, a staza kojom idu je najljepša u Hrvatskoj jer slijedi najprije Premužićevu stazu, a potom od Baških Oštarija ide predivnim dijelom Velebita te završava u Paklenici - izjavio je legendarni Stipe Božić, koji je sve sudionike ispratio u njihove avanture života.

Među brojnim sudionicima, trase od 104 i 55 kilometara proći će i ljudi kojima je planina drugi dom, a planinarenje puno više od običnog hobija. Neki od njih su Anna Soldo, poznata outdoor ljubiteljica i osobna trenerica, i Petar Dučić te Daria Bedeniković i Mario Jurina, dvojac koji se krije iza profila Hiking Croatia na društvenim mrežama. Na Velebit su se, nakon planinarske avanture od deset tisuća kilometara, vratili i Francuzi Marie Couderc i Nil Hoppenot, poznatiji kao Deux Pas Vers L’Autre. Na listi HIGHLANDER ambasadora nalaze se i Peter Watson, jedan od osnivača najboljeg Outdoor Travel bloga na svijetu Atlas & Boots te Magdalena Kalus i Anja Kaiser, dvojac iza društvenih mreža You are an adventure story koje su prije starta rekle: ‘’Očekujemo puno divljine i predivnih pogleda na Jadransko more. Uz to, nadamo se da ćemo na trailu susresti neke životinje, ali i uživati u nezamjenjivim izlascima i zalascima sunca.’’

Planinarenje je svim HIGHLANDERIMA postalo način i stil života, bar na nekoliko dana, a ne besciljno lutanje. Nakon karantena, nemogućnosti putovanja i provođenja vremena u prirodi avantura života aktivan je način odmora i približavanje prirodi, unatoč fizičkom naporu koji zahtjeva, a sudionike ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Uz otkrivanje najljepših i najčarobnijih dijelova Velebita, sudionici će uživati i u raznolikom zabavnom i edukativnom programu na kontrolnim točkama. Program će obuhvaćati pogled u astronomiju Velebita, glazbeni program, ali i razne zanimljive edukativne programe. Tu se posebno ističu HIGHLANDER ambasador Stipe Božić, koji je na Baškim Oštarijama predstavio knjigu San o Everestu, Milan Majerović-Stilinović, koji je čitao poglavlja svoje knjige Što sam naučio na planini vezana uz događaje na Velebitu, i predavanje Nikole Horvata - Tesle o prolasku 800 kilometara Colorado traila te projekcija njegova filma Why do I hike. Tatjana Šavorić održala je predavanje o Via Adriatica trailu, a članovi HGSS-a sudionicima su govorili o sigurnosti na planini, navigaciji te odgovarali na sva pitanja.

Tanja Kvorka
Stipe Božić

HIGHLANDER ambasador

Staza kojom idu sudionici najljepša je u Hrvatskoj jer slijedi najprije Premužićevu stazu, a potom od Baških Oštarija ide predivnim dijelom Velebita te završava u Paklenici.
Možda ste propustili...

NASA-I NUDI DVIJE MILIJARDE DOLARA

Bezos od utrke na Mjesec ne odustaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA FUNK DELEGACIJA SUOL BADER, DJ WERFT I DJ PIPS

Ova glazba može rasplesati ljude od sedam do 77 godina

2

CECILIJA NASTUPILA NA SLATINSKOM LJETU U PRATNJI OSJEČKOG PLESNOG STUDIJA SHINE

Moderniziran nastup oduševio publiku

3

“DEDICATED”

2Cellos najavili novi album