Autoglas
STIGAO KARAVAN

Golf Variant je prostraniji, puno dinamičniji i digitalniji
Objavljeno 15. rujna, 2020.
U Njemačkoj je pretprodaja počela, a u Hrvatskoj ga očekujemo početkom 2021.

Novi Golf Variant sada je prostraniji, dinamičniji i digitalniji. U prednjem se dijelu očituje povezanost s novim Golfom, a svoju samostalnost pokazuje s krovnim dijelom koji je u stražnjem dijelu izveden niže te stražnjim staklom koje je ukošeno kao kod coupé modela.

Novi je Variant dugačak 4633 mm (duži je 66 mm u usporedbi s prethodnim modelom), a njegov međuosovinski razmak sada iznosi 2680 mm (50 mm više), pa se Golf Variant doima dužim i nižim. Glavna svjetla i stražnja svjetla uvijek su izvedena u LED tehnologiji. Dužina unutrašnjosti povećala se za 48 mm i iznosi 1798 mm. Povećanje prostora posebno će osjetiti putnici na stražnjim sjedalima. Prtljažnik je izdašnog kapacitetom, kada je natovaren do gornjeg ruba naslona stražnjih sjedala, na raspolaganju je prostor za pohranu od 611 litara. Kada je natovaren do visine krova i do naslona prednjih sjedala s integriranom pregradnom mrežom za prtljagu, kapacitet se povećava na 1642 litre. Ako su kupcu obje ruke pune vrećica iz kupovine ili prtljage, opcijski dostupni električni stražnji poklopac alternativno se može otvoriti pokretom noge ispred stražnjeg branika.

Kod Varianta 48-V starter generator s remenom, 48-V litij-ionska baterija i TSI motor čine novi djelomično hibridni pogon. U prednosti novog sustava eTSI ubrajaju se znatne uštede glede potrošnje jer će Golf Variant, kada god to bude moguće, isključiti sustav benzinskog izravnog ubrizgavanja s turbopunjačem i „jedriti” bez lokalnih emisija štetnih tvari. Svi pogonski sustavi eTSI stoga su serijski povezani s automatiziranim 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke DSG; bez njega neprimjetna promjena između faze „jedrenja” i TSI pogona ne bi bila moguća. Ovaj 7-stupanjski DSG mjenjač k tomu mijenja stupnjeve prijenosa vrlo ekonomično te time štedi i energiju. Dodatno su raspoloživi inovativni TDI motori, takozvani sustav dvostrukog doziranja Twindosing – sustav dvostrukog ubrizgavanja AdBlue sredstva s dva SCR katalizatora. Zahvaljujući njemu ubuduće raspoloživi TDI ubrajat će se među najčišće i najštedljivije dizelske motore na svijetu. U Hrvatskoj ga očekujemo početkom 2021. godine.

Milan Bugarić
DRUGA GENERACIJA GOLFA ALLTRACKA

Na tržište dolazi i druga generacija Golf Alltracka. Kao crossover model Golf Variant iz svijeta SUV vozila, Alltrack serijski raspolaže stalnim pogonom na sve kotače, većim razmakom od tla, optikom vozila za sve terene uključujući specifične branike te individualiziranom unutrašnjošću. Zahvaljujući pogonu na sve kotače može vući prikolicu do 2000 kg.