Autoglas
PREDSTAVLJEN NASLJEDNIK MALOG SUV-A

Redizajnirani Audi Q2 sada je duži, ali i snažniji
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Narudžbe za model Audi Q2 na europskom tržištu zaprimaju se od rujna 2020. godine, a u salone stiže krajem godine

Nakon četiri godine uspjeha Audi Q2 dobio je unikatnog nasljednika. Q2 je nekoliko milimetara duži te sada po dužini mjeri 4,21 metra, dok su širina od 1,79 metara i visina od 1,54 metra ostali jednaki. Prednji kraj također je modificiran, tako što su površine ispod prednjih svjetala sada izvučene na izraženiji način.

Prednja LED svjetla sada su dio serijske opreme, a Matrix LED prednja svjetla dostupna su kao opcija. Što se tiče stražnjih svjetala, tu su dvije LED izvedbe - sa ili bez dinamičnih pokazivača smjera. Prednja i stražnja svjetla usmjeravaju pozornost na model Q2 sa svjetlosnim efektima tijekom zaključavanja i otključavanja automobila.

Ventilacijski otvori i glava ručice ručnog ili S tronic mjenjača imaju novi izgled. Uz opcijski paket ambijentalnog osvjetljenja plus, umetci armature i središnja konzola uključuju elegantno pozadinsko osvjetljenje. Opcijska oprema modela Q2 uključuje sportska sjedala s istaknutim bočnim osloncima, po visini prilagodljivo sjedalo suvozača, automatski klima-uređaj s dvije zone i grijanje/prozračivanje u mirovanju. Prtljažnik ima kapacitet od 405 litara, a kada se preklope nasloni stražnjih sjedala povećava se do 1050 litara.

Audi Q2 počet će se prodavati na njemačkom tržištu sa snažnim benzinskim motorom 1.5 TFSI koji razvija snagu od 110 kW (150 KS), i okretni moment od 250 Nm. Ovaj motor troši samo 5,4-5,1 litara goriva na stotinu kilometara. Prije kraja godine u ponudi će se naći dodatni TDI i TFSI motori. Svi motori sukladni su novoj Euro 6 AP normi emisije, a tehnologija dvostrukog doziranja u dizelskim motorima minimizira NOx emisije. Q2 s 1.5 TFSI motorom silazi s proizvodne linije s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem kao dijelom serijske opreme, dok je 7-stupanjski S tronic mjenjač dostupan kao opcija. Za neke inačice motora dostupan je quattro stalni pogon na sve kotače.

Čak i sa serijskim paketom kompaktni Q2 je agilan SUV. Progresivni sustav upravljanja, koji postaje sve više direktan kako se upravljač sve više okreće, dio je serijske opreme. Poboljšava upravljanje i dinamiku vozila tijekom manevriranja i na zavojitim cestama. Audi će na zahtjev ugraditi sportski ovjes koji karoseriju snižava za deset milimetara.

Ponuda kotača i guma počinje sa 16-inčnim kotačima i gumama dimenzija 205/60. U vrhu ponude su 19-inčni kotači iz Audi Sport ponude s gumama 235/40. Ponudu zaključuju tri nove izvedbe naplataka. S gotovo 15 centimetara udaljenosti od tla, Audi Q2 dobro se snalazi i na terenu, a ESC kontrola stabilizacije ima integrirani terenski režim rada.

Narudžbe za model Audi Q2 na europskom tržištu zaprimaju se od rujna 2020. godine, a u salone stiže krajem godine.
Milan Bugarić

DIGITALNI SVIJET
Ponuda u smislu uporabe i zaslona također je strukturirana na nekoliko razina. Kreće se od analogne ploče s instrumentima i MMI radioplus sustavom s DAB+ prijamnikom do Audijevog virtualnog kokpita s 12,3-inčnim zaslonom i MMI navigation plus sustav s 8,3- inčnim zaslonom. Njime se upravlja putem MMI kontrolera na središnjem tunelu, ili putem glasovnih naredbi s prirodnim jezikom. Bang & Olufsen Premium audiosustav, koji uključuje 14 zvučnika s izlaznom snagom do 705 W, predstavlja jedinstvenu ponudu kod malih SUV modela.