Autoglas
SLAVLJE U NISSANOVOJ TVORNICI U SUNDERLANDU

Nissanov veliki broj - pola milijuna Leafa je na cesti
Objavljeno 15. rujna, 2020.

U okviru proslave Svjetskog dana električnih vozila Nissan je proslavio proizvodnju 500.000. primjerka modela Leaf, prvog serijski proizvedenog 100 % električnog automobila. Više od pola milijuna primjeraka Leafa proizvedenih diljem svijeta svjedoči da kupci diljem svijeta dobro prihvaćaju to revolucionarno vozilo bez emisija.

Jubilej je ostvaren u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, gotovo desetljeće nakon što je počela prodaja prve generacije modela. U toj je tvornici od početka proizvodnje, 2013., proizvedeno 175.000 Leafa. Nissanova tvornica u Sunderlandu nastavlja proizvoditi Leaf u skladu s najstrožim standardima kako bi se osiguralo da svaki Leaf utjelovljuje inovacije i uzbuđenje i pritom ostvaruje napredak u održivoje mobilnosti. Nissan Leaf osvojio je brojne nagrade diljem svijeta, među kojima i nagradu za Europski automobil godine 2011., Svjetski automobil godine 2011. te Japanski automobil godine 2011. i 2012. No, ono što je najvažnije, osvojio je povjerenje stotina tisuća kupaca. Leaf je svoju sretnu vlasnicu, Mariju Jansen, pronašao u Norveškoj.

- Suprug i ja oduševili smo se Leafom te smo ga 2018. odlučili kupiti - izjavila je Jansen. "Jako smo uzbuđeni što smo postali vlasnici 500.000. Nissana Leaf. Većim dometom i naprednom tehnologijom savršeno ispunjava naše potrebe." Leaf kupcima nudi napredne tehnologije koje povećavaju sigurnost, udobnost i kontrolu u vožnji. Među njima su i nagrađivani ProPilot – sustav koji zahtijeva da vozač drži ruke na upravljaču i pogled na cesti, a koji omogućuje zaustavljanje i ponovno pokretanje automobila te ga zadržava unutar voznog traka – i papučica e-Pedal, koja omogućuje vožnju uporabom jedne papučice.

S više od 14,8 milijardi prijeđenih kilometara bez onečišćivanja zraka od 2011., vlasnici Leafa diljem svijeta spriječili su ispuštanje 2,4 milijarde kilograma CO2. Tijekom nedavnog tzv. lockdowna kvaliteta zraka popravila se diljem svijeta zahvaljujući smanjenju aktivnosti u kojima se ispušta CO2. Studije pokazuju da 68 % Europljana podržava mjere kojima bi se spriječio povratak na prijašnje razine zagađenja zraka. "Potrošači su tijekom lockdowna vidjeli koliko znače čišći zrak i manje zvučnog zagađenja", izjavila je Helen Perry, voditeljica razvoja električnih osobnih automobila i infrastrukture u Nissanu Europe.

Milan Bugarić