Osijek
PROBNI ZARONI

Ronioci HV-a istraživali dno Zimske luke
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Lučka uprava Osijek za kraj mjeseca organizira veliki akciju čišćenja dna ove sportske luke

Uplovljavanje dva čamca s pripadnicima Hrvatske vojske u Zimsku luku nije moglo proći nezamijećeno od kibicera koji su ispijali jutarnju kavu na promenadi. No ni novinara Glasa Slavonije, koji su ih, istina, ondje i očekivali.

Nedugo kako su ukotvili novo putničko pristanište za kruzere, u Lučkoj upravi Osijek okrenuli su se novom projektu - čišćenju dna akvatorija Zimske luke. Svjesni kako će im za to od velike pomoći biti ronioci, uputili su zahtjev na adresu Ministarstva obrane.

- Lučka uprava Osijek, kao javna ustanova za upravljanje lukama i pristaništima na rijekama Dravi i Muri, u svojoj djelatnosti, u suradnji s resornim Ministarstvom mora prometa i infrastrukture, osigurava i nesmetano pristajanje plovila u sportskim pristaništima. Zimska luka je naše najveće sportsko pristanište, pa smo odlučili u razdoblju između 28. rujna i 2. listopada organizirati akciju uklanjanja pješčanih nanosa, mulja i predmeta koji ometaju sigurnu plovidbu - rekao nam je Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave. Za tu svrhu kontaktirali su i Satniju riječnih brodova Vojarne Vrbik, s kojom i inače, naglašava Dijanović, imaju izvanrednu suradnju, te dogovorili uključivanje pripadnika satnije sa svojim resursima - roniocima, plovilima te stručnim osobama.


Održan je probni zaron, ronioci HV-a su informativno istražili dno kako bi se utvrdilo čega dolje doista ima (navodno je riječ o ostatcima metalne ograde bivšeg vaterpolskog igrališta), te koliko bi kapaciteta u ljudstvu i ostaloj logistici bilo potrebno da se taj dio dna valjano sanira.

- Smatramo da je ovakav oblik suradnje državnih institucija i HV-a hvalevrijedan i pridonosi kvaliteti života građana - zaključuje Dijanović.

Dario Kuštro

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDNA PRODAVAONICA U POTHODNIKU STAVLJA KLJUČ U BRAVU

Nakon 28 godina
zatvara se “Škrinjica”

2

NAJPOŽELJNIJI STUDIJI OVE JESENI

Brucoši navalili na Ekonomski fakultet

3

MARIN ČOLIĆ, DOBRI DUH DONJEG GRADA

Nisam Zdravko, al’ sam ipak Čolić. Ljudi me vole