Sport
USPJEŠNA PREMIJERA U GRADSKOM VRTU

Napadački i pobjednički gard: Čekamo navijače, s njima ćemo bit još bolji
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Osječani nisu odigrali savršeno, ali su pokazali maksimalno zalaganje, i za to su nagrađeni - pobjedom

Nogometaši Osijeka su pod vodstvom novog trenera Nenada Bjelice uvjerljivim rezultatom svladali Rijeku i konačno prekinuli niz negativnih rezultata koji se vuče još od završnice prošle sezone.

U pet prvenstvenih susreta zaredom Osijek nije osjetio slast pobjede, a unutar toga bila su četiri poraza. Zato je Nenada Bjelicu u njegovoj premijeri na klupi bijelo-plavih čekala zahtjevna zadaća jer Rijeka nije nimalo bezazlen suparnik, što je uostalom i pokazala u tih 90 minuta. Igrali su gosti gotovo sat vremena s igračem manje, ali svejedno su Osijeku znali zadati ozbiljnih briga. Na kraju je pobjeda bijelo-plavih ispala uvjerljiva, ali mora se priznati kako im je i sreća napokon pokucala na vrata.

Umjereno zadovoljstvo
Bilo je svega u tom susretu. Od odličnih stvari, kao što je bio agresivan i odlučan ulazak u utakmicu koji je i omogućio Osijeku rani dolazak u rezultatsku prednost, preko nove majstorije Petra Bočkaja, pogotka Ramona Miereza u debiju do jasno vidljivih obrisa kako će Osijek igrati pod Bjelicom. Međutim, nije sve bilo baš "po špagi". Imao je Osijek 20-ak žutih minuta u početku drugog dijela kada je opasno živio i preživio isključivo zahvaljujući dekoncentraciji nogometaša Rijeke u situacijama koje su bile obećavajuće za pogodak. No iluzorno je bilo očekivati kako će već od prve Bjeličine utakmice sve funkcionirati besprijekorno. Mnogo je važnije bilo pobijediti, što su Osječani na kraju i ostvarili, za trenera je to bio i emotivan trenutak.

- Kako neće biti kada sam nekada i sam bio dječak koji je dodavao lopte Osijekovim prvotimcima i s tribina bodrio bijelo-plave. Zato mi je jako žao što navijači nisu mogli nazočiti ovoj pobjedi. Neće ih biti ni u četvrtak protiv Basela, ali dočekat ćemo mi njih i oni nas, pa ćemo kroz tu sinergiju biti još bolji jer navijači su jako važni kada momčad tijekom susreta prolazi kroz krizne trenutke - rekao je Nenad Bjelica, trener NK Osijek, pa dodao:

- Što se same utakmice s Rijekom tiče, zaslužili smo pobjedu iako smo imali boljih i lošijih faza tijekom utakmice. Prvo je poluvrijeme bilo sasvim dobro, a onda smo slabo krenuli u nastavak susreta, kao da smo ostali bez energije. Tko zna što nam je tada bilo u glavi, činjenica je da je Rijeka imala neke svoje lijepe prilike koje, srećom, nije iskoristila. Izmjenama smo se vratili u bolji ritam, podignuli razinu agresivnosti i ipak mirno susret priveli kraju.

Mnogi će kao prijelomni trenutak utakmice vidjeti isključenje nekadašnjeg igrača Osijeka Zorana Arsenića nakon vrlo neopreznog starta na Erosu Grezdi, nakon kojeg je još Bočkaj zabio krasan pogodak koji je osječku momčad odveo na dva pogotka razlike. Međutim ostat će u zraku pitanje koliko je zapravo ta situacija pomogla Osijeku jer su se nakon nje nekako opustili misleći kako je pitanje pobjednika riješeno, pa su upali u razdoblje konfuzije koja, srećom, nije bila kažnjena. To su detalji na koje će Bjelica sigurno igračima skrenuti pozornost u analizi susreta. No, za početak sigurno nije mogao tražiti više od onog što je dobio. Bodovi su ostali u Gradskom vrtu, pa će biti mnogo lakše razgovarati o iskazanim nesavršenostima.

- Pogreške ćemo ispravljati u hodu jer baš i nemamo puno vremena za trening - kaže Bjelica.

Prvi korak, kaže se, uvijek je najteži, a Bjelica i momčad su ga odradili na rezultatski željeni način, pa zbog toga trener ima puno pravo biti zadovoljan.

Jugović, Pero i Mierez
Tijekom susreta jasno se vidjelo na čemu će Bjelica inzistirati kada je igra u pitanju. Osijek će biti agresivan, napadački orijentiran, a u tome vrlo važnu ulogu trebali bi igrati vezni igrači koji imaju puno slobode ne samo u kreaciji akcija nego i u njihovoj završnici. Takav nogomet vrlo je zahtjevan, a Osijek još uvijek ima nekolicinu igrača koji nisu u optimalnom tjelesnom stanju zbog raznih razloga. Neki su bili dugo ozlijeđeni, neki bez natjecateljskih utakmica, što je moralo ostaviti traga u jednoj fazi susreta s obzirom na to da se "garilo" od prve minute. Međutim, uopće ne dvojimo kako će svi oni vrlo brzo dostići željenu razinu tjelesne spreme i tek tada će Bjeličine ideje moći zaživjeti u punoj mjeri. U biti, ni sam Bjelica od prve utakmice nije očekivao čuda, a od momčadi je dobio ono što je uz pobjedu naznačio kako najvažnije - maksimalno zalaganje i pobjednički gard. Zato treba gledati pozitivne stvari koje su se dogodile tog poslijepodneva - opet odlični Vedran Jugović koji je diktirao tempo i davao ton igri Osijeka, još jedna majstorija iz arsenala Petra Bočkaja. Samo se potvrdilo kada Pero namjesti loptu i ljevicu na 25 metara od vrata da suparnički vratari nedugo nakon toga mogu samo sa žaljenjem izvaditi loptu iz mreže jer to su jednostavno neobranjivi udarci. Ohrabrujući je bio i debi Ramona Miereza. Dobio je nešto više od pola sata i u njima je stigao pokazati puno dobrih stvari. Ne samo zbog toga što je zabio u debiju nego je pokazao kako je sposoban imati veliki utjecaj na kompletnu napadačku igru Osijeka jer je čvrst, tehnički potkovan s kvalitetnim osjećajem za suradnju, a kao takav morao bi biti pravo pojačanje kada dođe na potrebnu razinu tjelesne spremnosti.

Na kraju, najvažnije je što je Rijeka uspješno apsolvirana, pa se u Gradskom vrtu sada mogu mirno okrenuti četvrtku i susret 2. pretkola Europske lige protiv Basela...

Dalibor Keler
ostvarena želja
BJELICA JE U DEBIJU TRAŽIO I DOBIO POBJEDU
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme vruće. Teren odličan. Bez gledatelja. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) - 6. Strijelci: 1:0 Jugović (5), 2:0 Bočkaj (36), 3:0 Mierez (75). Žuti kartoni: Erceg, Pilj (Osijek), Tomečak, Čerin, Andrijašević, Čolak (Rijeka). Crveni karton: Arsenić (Rijeka).

IGRAČ UTAKMICE: VEDRAN JUGOVIĆ (OSIJEK)

OSIJEK      

3 (2)

Ivušić 6, Igor Silva 6,5. Škorić 6,5, Majstorović 6,5, Talys 6 (od 79. Jurčević -), Žaper 6,5, Jugović 7,5, Kleinheisler 6 (od 69. Pilj -), Bočkaj 6,5 (od 69. Grgić -), Grezda 6 (od 79. Beljo -), Erceg 6 (od 55. Mierez 6,5).

RIJEKA

0

Nevistić 6, Arsenić 5, Galović 5,5, Escoval 5 (od 46. Smolčić 6), Tomečak 6, Galešić 6 (od 46. Lončar 6), Čerin 6, Pavičić 6 (od 77. Lepinjica -), Štefulj 6 (od 74. Raspopović), Andrijašević 5, Čolak 5 (od 74. Ristovski -).
BOČKAJ UPITAN ZA BASEL
Petar Bočkaj još je jednom morao napustiti teren prije završetka susreta. Ozlijedio se u sudaru s Frankom Andrijaševićem sredinom drugog dijela. Posljednje informacije govore kako mu je zglob lijeve noge prilično natečen, pa je njegov nastup protiv Basela pod velikim upitnikom. Šepajući je travnjak napustio i Talys, no on će biti spreman do četvrtka, a u normalan trenažni proces vraća se i Merveil Ndokckyt, koji je susret s Rijekom propustio zbog ozljede koljena.
1:0
1:0

Jugović se vrlo spretno provukao između Galovića i Escovala, stigao sam pred vratara Nevistića i mirno ga prebacio
2:0
2:0

Bočkaj je dobio priliku iz slobodnjaka s 25 metara i nije ju propustio. Odlično odmjeren udarac preko “živog zida” odsjeo je u desnom kutu
3:0
3:0

Igor Silva je točnim ubačajem zdesna pronašao Miereza na drugoj vratnici, a Argentincu se ostalo samo nakloniti i glavom pogoditi mrežu
Možda ste propustili...

STIŽE RIBOLA KAŠTELA

Uhvatiti zalet za završnicu

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

Najčitanije iz rubrike