Novosti
PRITISAK RODITELJA ZBOG EPIDEMIOLOŠKIH MJERA U ŠKOLAMA

O maskama odlučuju lokalni stožeri
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako u slučaju epidemiološki stabilne situacije na lokalnoj razini lokalni stožer može donijeti odluku da se na nastavi ne trebaju nositi maske.

"Imamo pritisak grupacije ljudi, roditelja, koji se ne slažu s preporučenim mjerama. Određeni ljudi se ne slažu s nošenjem maski na nastavi, pa nalaze razne argumente", kazao je Fuchs komentirajući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija pritiske roditelja na škole oko obveze nošenja maski na nastavi. Ustvrdio je i da je odluka o nošenju maski u određenim situacijama utemeljena na preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. "Ne možete nikada napraviti da svi budu zadovoljni. Mi idemo s pozicije da činimo kako nam stručnjaci, epidemiolozi, sugeriraju. Ako je epidemiološka situacija u nekoj županiji ili gradu izrazito stabilna, lokalno se može donijeti odluka da djeca više ne trebaju nositi maske", izjavio je Fuchs dodavši da je napravljen fleksibilan model kako bi svi skupa mogli sudjelovati, kako bi djeca što više bila u školi i dobila nastavu uživo. Fuchs je komentirao i prijedlog sindikata Preporod da se u nekim školama zbog vrućina i nošenja maski na nastavi školski sat skrati na 30 minuta. "Sve dobre i pametne sugestije su dobrodošle... No želim upozoriti na jednu stvar - skraćenje sata za pet minuta u konačnici znači da imamo 11 posto manje nastave kroz godinu", poručio je ministar.

U nedjelju su škole u dvije županije morale prijeći na nastavu prema modelu C zbog pojave koronavirusa. U Krapinsko-zagorskoj županiji su zaražena dva djelatnika OŠ Đurmanec, koja zbog velikog broja učenika i djelatnika u samoizolaciji prelazi na izvođenje nastave online. U Varaždinskoj županiji utvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o mlađoj osobi i djetetu, zbog čega je jedan razred varaždinske osnovne škole i njihova razrednica u samoizolaciji. H/D.Pav.
Možda ste propustili...