Novosti
INTENZIVNE KONTROLE U SRPNJU I KOLOVOZU

Inspektori u špici sezone ugostiteljima manje pisali kazne, a više opominjali
Objavljeno 14. rujna, 2020.

Diljem Jadrana u vrijeme turističke sezone u srpnju i kolovozu obavljani su koordinirani inspekcijski nadzori kojima se utvrđivalo spremnost pružatelja usluga u turizmu za prihvat gostiju i poštovanje preventivnih mjera zbog zaraze koronavirusom. Tijekom dva mjeseca obavljeno je ukupno 1830 nadzora te je utvrđeno poslovanja suprotno propisima kod 278 poslovnih subjekata od kojih je njih 29 zaradilo prekršajne prijave.

Inspektori Državnog inspektorata intenzivno su nadzirali poslovanje ugostiteljskih objekata: hotela, kampova te luka nautičkog turizma, kao i ugostiteljskih objekata i pružatelja usluga koji posluju u sklopu tih objekata. Na području Hrvatske posluje više od 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma. Najviše tih hotela, kampova i marina smješteno je u Dalmaciji, Primorju i Istri, a nadzirani su oni koji su bili otvoreni za turiste. Turistički inspektori nadzirali su legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta, što podrazumijeva isticanje vrste i kategorije ugostiteljskog objekata, posebnog standarda i oznake kvalitete, radnog vremena, kućnog reda, cijena, normative... U kontroliranju ispunjavanja zakonskih obveza iz područja sigurnosti hrane, vode, zaštite pučanstva od zaraznih bolesti i pridržavanja protuepidemioloških mjera, kao i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pomagali su im sanitarni inspektori.

"Turistički inspektori Državnog inspektorata su u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza 2020. obavili ukupno 1486 inspekcijskih nadzora nad poslovanjem pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu. Od navedenog broja inspekcijskih nadzora, u 1278 slučajeva turistički inspektori nisu utvrdili povrede propisa, što znači da je 86 posto nadziranih subjekata i objekata poslovalo sukladno propisima. U preostalih 208 inspekcijskih nadzora turistički inspektori utvrdili su 215 raznih povreda propisa. U 172 slučaja primijenjeno je načelo oportuniteta, za 29 su izdani prekršajni nalozi. Uz to, u koordiniranim nadzorima turističke i sanitarne inspekcije Državnog inspektorata hotela, marina i kampova u razdoblju od 10. srpnja do 31. kolovoza turistički inspektori obavili su 344 inspekcijska nadzora u 177 hotela, 72 kampa, 33 marine i 17 restorana pri marinama, te u 274 inspekcijska nadzora nisu utvrđene povreda propisa, u 70 inspekcijskih nadzora utvrđeno je 86 povreda propisa, u 70 slučajeva primijenjeno je načelo oportuniteta", izvještavaju iz Državnog inspektorata.

Navode kako je naglasak tijekom koordiniranih nadzora bio na kontroli zdravstvene ispravnosti bazenskih voda te sanitarno- tehničkih i higijenskih uvjeta bazenskih kupališta i tuševa, kao i koncentraciji rezidualnog klora u vodi za ljudsku potrošnju.

Podsjeća se da su se nadzori u turizmu prvi put provodili u skladu s u lipnju objavljenim dokumentom pod nazivom "Elementi kontrole u nadzoru" u kojemu je navedeno što točno turistički i sanitarni inspektori nadziru u koordiniranim akcijama.

"Tako sada više nema zabune ili nejasnoće oko toga što se treba poštovati sukladno zakonu te što sve točno inspektori kontroliraju u inspekcijskom nadzoru. Napokon partnerski pristup, onako kako je logično i kako je oduvijek trebalo biti", poručuju iz Inspektorata.

S obzirom na povoljne vremenske prilike, turistička sezona još traje te pružatelji usluga u turizmu trebaju i dalje biti spremni na kontrole. Naime, iako se od kraja kolovoza bilježi pad broja stranih gostiju, domaći koriste blagodati posezone.

Ivana Solar
Poslovanje pružatelja usluga u turizmu zajedno su “češljali” turistički i sanitarni inspektori
KREĆU POPUSTI
Turistička sezona nastojat će se produžiti aktivacijom programa “Tjedan odmora vrijedan”. Od 16. do 25. listopada omogućit će se građanima Hrvatske da se odmaraju po 50 posto nižim cijenama na brojne turističke usluge. U tijeku su prijave poslovnih subjekata čije ponude će biti na web-stranici tjedanodmoravrijedan.hr.
Možda ste propustili...

HDZ-OV ODGOVOR NA NOVA PROZIVANJA PREDSJEDNIKA RH

“Svi oni koji podržavaju Milanovića krše Ustav”

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama