Novosti
ASTRAZENECA: PROUČENI SVI SIGURNOSNI PARAMETRI

Nastavlja se ispitivanje cjepiva
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Klinička ispitivanja cjepiva za koronavirus koja u suradnji sa sveučiilištem Oxford provodi tvrtka AstraZeneca nastavljena su nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna, objavila je tvrtka u subotu.

Ispitivanja eksperimentalnog cjepiva u kasnoj fazi, jednog od najnaprednijih među brojnim kandidatima na čijem se razvoju radi, privremeno su prekinuta ovog tjedna nakon što se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio. S Oxforda su prvotno objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su još dodali da je riječ o upalnim promjenama kralježničke moždine zbog koje je privremeno prekinuta treća faza ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv koronavirusa. "Zbog standardnog postupka pregleda pacijenta privremeno je obustavljeno cijepljenje volontera da bi neovisni odbori i međunarodni regulatori mogli ponovno proučiti sve sigurnosne parametre", objavili su iz tvrtke AstraZenece. "Neovisni odbor Ujedinjenog Kraljevstva zaključio je svoju istragu te MHRA-u preporučio da se ispitivanja u Velikoj Britaniji mogu sa sigurnošću nastaviti." U priopćenju tvrtke stoji da u ovom trenutku ne može objaviti medicinske i farmaceutske pojedinosti o slučaju. "Svi sudionici ispitivanja na vrijeme će dobiti relevantne informacije koje će biti objavljene i u globalnim kliničkim registrima u skladu s regulatornim standardima."

Otkriće učinkovitog i sigurnog cjepiva smatra se najboljim načinom za zaustavljanje pandemije. Ali ne zna se kada će se to dogoditi, unatoč mnogobrojnim najavama njegova skora otkrića u globalnoj utrci s golemim financijskim ulozima. Svjetska zdravstvena organizacija navodi 35 potencijalnih cjepiva koja su u fazi kliničkih ispitivanja na ljudima diljem svijeta. Devet ih je u posljednjoj fazi ili će to biti uskoro. To je tzv. treća faza kada se provjerava učinkovitost cjepiva na tisućama dobrovoljaca.
H/D.Pav.
NAJVAŽNIJA JE SIGURNOST CJEPIVA
Sjedinjene Države, Rusija i Kina vode bitku na daljinu i ubrzavaju procedure u nadi da će prve razviti cjepivo, čak prije kraja ove godine. Ali stručnjaci upozoravaju da se ne miješa brzina i brzopletost, jer bi preskakanje faza moglo izazvati probleme sa sigurnošću cjepiva. Europska agencija za lijekove (EMA) smatra da bi “moglo potrajati najmanje do početka 2021. godine da neko cjepivo protiv COVID-19 bude spremno za odobrenje i da bude raspoloživo u dovoljnoj količini za korištenje diljem svijeta.”
Možda ste propustili...

PREMIJER O ISTUPIMA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Plenković: Sad ćemo podvući crtu i politički se usprotiviti

BRANKO KOLARIĆ, EPIDEMIOLOG I ČLAN ZNANSTVENOG SAVJETA VLADE RH

Eksponencijalni rast previše bi opteretio zdravstveni sustav