Svijet
IRSKA MINISTRICA OPOVRGAVA TVRDNJE BORISA JOHNSONA

Tvrdnje o granici na Irskom moru nisu točne
Objavljeno 14. rujna, 2020.
U trenutku kada pregovori o odnosima nakon Brexita postaju sve užareniji Irska je u nedjelju odbacila tvrdnju britanskog premijera Borisa Johnsona da EU prijeti stvaranjem novih trgovinskih prepreka između Britanije i Sjeverne Irske.

"Bilo kakva sugestija da će se stvoriti nova granica jednostavno nije točna", kazala je irska ministrica pravosuđa Helen McEtnee.

Johnson je optužio EU da želi uvesti trgovinsku granicu na Irskom moru i blokirati trgovinu prehrambenim prozvodima između Britanije i Sjeverne Irske ako se ne prihvate uvjeti EU-a za buduće odnose dvija strana. Johnsonova vlada najavila je da planira prekršiti svoje međunarodne obveze u dijelu sporazuma o izlasku iz EU-a objasnivši svoju namjeru potrebom za novim zakonom koji će štititi slobodu trgovine između Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

McEtnee objašnjava da su odredbe za Sj. Irsku i Britaniju u sporazumu o povlačenju iz EU-a prihvatile obje strane kako bi se nakon Brexita zajamčila poštena konkurencija te kako bi bile u skladu s mirovnim sporazumom iz 1998. H
Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike