Osijek
ČETVERTI DANI SLOVAČKE KULTURE U OSIJEKU

Predstavljena zajednička zbirka pjesama „Úsvit/Svitanje„
Objavljeno 14. rujna, 2020.

Osječki Slovaci i njihovi gosti u subotu su obilježili 4. Dane slovačke kulture u Osijeku. Uz nastup šest slovačkih manjinskih folklornih skupina i četiri gostujuća društva koja okupljaju druge manjine koje djeluju u Osijeku i okolici, uključujući i jedno hrvatsko, ove godine je predstavljena i zajednička zbirka pjesama četvoro autora koji pišu na slovačkom i hrvatskom jeziku.

Ovu priredbu otvorio je saborski zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek, a nazočne je pozdravila i voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka Danijela Klobučar. U folklornom dijelu programa nastupili su članovi Matica slovačkih iz Iloka, Jurjevca, Zokovog Gaja, Jelisavca, Josipovca Punitovačkog i Osijeka. Bila je to prilika i za umjetničku koloniju u kojoj su svoj najveći obol dali članovi umjetničke skupine Kontrast koju predvodi prof. Ana Popović (Kristek). Planirani dolazak gostiju iz Slovačke nije bio moguć kao ni svećenika koji govori slovački iz Vojvodine zbog koronakrize. Svetu misu u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Tvrđi predvodio je gvardijan franjevačkog samostana fra Zoltán Dukai. Vrhunac ovogodišnje pripredbe bilo je predstavljanje zbirke poezije "Úsvit/Svitanje" u dvorištu franjevačkog samostana koja sadrži pjesme Michala Kaňe, Katice Rajković (Smješka), Andrije Kurica i Roberta Zgrabljića. Predsjednik Matice slovačke Osijek koja je bila i organizator 4. Dana slovačke kulture u Osijeku prof. Andrija Kuric pročitao je pismo pjesnika Miše Kaňe čije pjesme su uvrštene u spomenutu zbirku koji nije mogao doći na predstavljanje.

Kaňa je član Matice slovačke Osijek, rodom je iz Selenče u Vojvodini, a živi u Beču. O knjizi su govorili profesorica slovačkog jezika Ana Marošević (Žagarová) i njezin kolega Ivica Mršo koji predaje hrvatski jezik ističući estetske i druge motive ovih četiriju pjesnika koji se izražavaju na slovačkom jeziku. Iznimka je možda Robert Zgrabljić koji piše izvorno na hrvatskom. Osim toga, nazočni su mogli poslušati neke od pjesama na oba jezika. Izdavanje ove knjige poduprli su hrvatski Savjet za nacionalne manjine i Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí iz Bratislave. Svoj ovogodišnji susret članovi Matice slovačke Osijek i njihovi gosti završilI su zajedničkim ručkmo u Studentskom centru.

D.Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TVRTKA LOBING PRODAJE ZGRADU MAKSIMOVIĆ

Bivšu zgradu Ugostiteljske škole kupuje mađarska banka

2

KBC RASPISAO NATJEČAJ

Zbog COVID-a će zaposliti
nove snage u “labosu”

3

POLICIJA O GUŽVAMA KOD BOLNICE:

Za ulazak u KBC zasad nema trajnog rješenja