Regija
ODRŽAN 2. MEMORIJAL ŠIMO ĐANIĆ KOD SLAVONSKOG BRODA

Supružnici policajci Mamuzić najspremniji policajci 2020.
Objavljeno 13. rujna, 2020.

SLAVONSKI BROD

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave brodsko-posavske u petak je održano natjecanje policajki i policajaca pod nazivom 2. memorijal "Šimo Đamić", u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske, Šimu Đamića.

Najspremniji su pokazali visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije, snalaženja u prostoru i znanja iz domene policijskog posla. Od 8. do 10. rujna, u Obučnom centru Spačva, provedene su kvalifikacije nakon kojih je kreirana startna rang lista po kojoj su natjecatelji započeli zahtjevno natjecanje u nadi da će postati najspremniji policijski službenik 2020. godine.
Sudjelovao je 61 natjecatelj, od kojih 59 policajaca i, kao i prethodne godine, 2 policajke. Ove godine je pripremljena zahtjevnija staza, od Tomice do Sibinja preko obronaka Dilj gore u duljini od oko 30 kilometara.

Uz najspremniji bračni par, supružnike Zorana Mamuzića i Ines Matec-Mamuzić iz Ravnateljstva policije, koji su najspremniji policajci u svojim kategorijama, neposredno po ulasku prvoplasirane policijske službenice, u cilj je ušla i prošlogodišnja natjecateljica Antonija Radeljić iz Interventne jedinice policije PU zadarske. U muškoj konkurenciji, drugi u cilj je ušao Krešimir Šimić iz Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske, dok je treće mjesto zauzeo Nikola Tomić iz Interventne jedinice policije PU sisačko-moslavačke.
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras, na cilju su dočekali natjecatelje, te najboljima uručili prigodne nagrade zlatovez "Štit domovine", borbene kacige i čizme te pištolje.

Uz prigodne riječi Marije Jurić Zagorke: "Dođi, primi zastavu. Ona je obraz naš, čast naša, slava naša, govor našeg srca, poklik naših pravica, sunce naše slobode. Dok je u našim rukama, dotle smo svoji, slobodni i pravicom naoružani", u izvedbi načelnika PU brodsko-posavske Antuna Valića, počasni postroj MUP-a, uz acapella intonaciju hrvatske himne, podignuli su zastavu kojom je obilježen početak završne svečanosti drugog memorijala Šimo Đamić. Nazočni su minutom tišine, odali počast svim poginulim, nestalim, stradalim i umrlim hrvatskim redarstvenicima, kao i svim braniteljima i civilnim žrtvama koji su svoje živote dali za stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske.
Prisutnima se prigodnim pozdravnim riječima obratio domaćin, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, rekavši između ostaloga "Na čast i ponos mi je što vas sve mogu pozdraviti kao domaćin 2. memorijala Šimo Đamić, te kao ratnik onog vremena kad smo gradili suverenitet Republike Hrvatske i sanjali isti san. Koraci i hrabrost natjecatelja, koji prolaze obroncima Dilj gore, štit su sjećanja na poginule hrvatske branitelje, naše kolege policajce i našeg Šimu Đamića. Da bi nekome poklonili istinu, mi moramo biti postojani u toj istini, a ovaj memorijal je dokaz tome."

 Prisutnima se prigodnim riječima obratio i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša "Pored savladavanja različitih prepreka, ono što ovom natjecanju daje posebnu plavu notu je poznavanje zakonskih propisa kojima se regulira rad policije, jer kvalitetan, dobar i stručan policajac je simbioza fizičke spremnosti i poznavanja zakona. Posebno sam ponosan što ovo natjecanje nosi naziv memorijal Šimo Đamić, jer sam se osobno uvjerio u to kakav je velik čovjek bio Šima. Čovjek, koji se uvijek borio da obitelji poginulih, nestalih i ranjenih ostvare svoja prava, čovjek koji se i u Domovinskom ratu ponašao prema svojim specijalcima kao dobar otac. Simboličan je i naziv ovog natjecanja koji povezuje današnju Hrvatsku policiju u mirnodopskim uvjetima s onom koja je stasala u Domovinskom ratu. Sjetimo se i početka 90-ih kada je Hrvatska policija bila prva i jedina oružana sila koja se suprotstavila brojnijem i nadmoćnijem neprijatelju u obrani naše domovine, a to su mogli samo dobro obučeni policijski službenici. Nadam se da će se ovo već tradicionalno natjecanje nastaviti i da će dobiti međunarodni karakter."

Zbog provedbe preventivnih epidemioloških mjera, ove godine skromniji svečani i završni program upriličen je na cilju, nogometnom igralištu u Sibinju, pri čemu su posjetitelji mogli uživati u izvrsnom nastupu policijske klape Sveti Mihovil iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Iz istih razloga, nije bilo skoka padobranca sa zastavom i demonstracije borilačkih vještina pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko. S.Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike