Sport
UVJERLJIVA POBJEDA BIJELO-PLAVIH U DERBIJU

Bjelica u svom debiju na klupi Osijeka nije mogao tražiti više
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Osijek – Rijeka 3:0 (2:0)

Novi trener Osijeka  Nenad Bjelica nije mogao tražiti više u svom debiju na klupi. Njegova je momčad uvjerljivo dobila derbi protiv Rijeke i tako prekinula niz od pet prvenstvenih utakmica bez pobjede unutar kojeg su bila četiri poraza. Osijek je put prema pobjedi utabao već u prvom dijelu kada je stekao dva pogotka prednosti, a uz to Rijeka je ostala i bez isključenog Zorana Arsenića. To isključenje kao da je uspavalo Osijek pa je u nastavku bilo svega najviše zbog opuštenijeg pristupa osječke momčadi koji je prouzročio previše tehničkih pogrešaka. No, za početak Bjeličinog mandata daleko je najvažnija bila pobjeda u toj utakmici. Rezultat je bolji od dojma, ali u tom trenutku dojam je zbilja bio sporedna stvar.

Rano vodstvo, pa Bočkajev specijalitet

Osječani nisu mogli poželjeti bolji početak. Još se susret nije ozbiljno ni zahuhtao, a već su došli u vodstvo. U petoj minuti na desnoj strani su fino kombinirali Igor Silva i Bočkaj, Brazilac je proigrao Ercega u sredini koji nije idealno primio loptu no na nju je naletio Jugović, gurnuo ju između Galovića i Escovala i onda hladno prebacio istrčalog Nevistića – 1:0. Taj događaj vjerojatno je srušio dobar dio planova koji su gosti imali uoči početka susreta pa su i oni bili prisiljeni krenuti rizičnije prema Ivušiću. Osijek se malo pritajio, ali nije imao ozbiljnijih problema zaustavljati pokušaje Rijeke koja je praktično cijelo prvo poluvrijeme ostala bez pravog pokušaja prema Ivušiću. S druge strane novu dobru akciju Osječana vidjeli smo u 22. minuti.

Opet je pokretač bio Bočkaj koji je prizemnom loptom u kaznenom prostoru pronašao Grezdu koji ju je lijepo ostavio za Ercega, a on je bio na 12 metara od vrata i umjesto ciljanja otvorenog desnog kuta izabrao je jak udarac koji je završio preko grede. Utakmica nije bila toliko lijepa oku jer se vodila bespoštedna borba, a onda se u 35. minuti ni iz čega dogodio prijelomni trenutak. Arsenić je vrlo neporezno startao na Grezdu s visokom podignutim džonom pogodio ga je u predjelu koljena. Sudac Marko Matoc mu je prvo pokazao žuti karton, ali je na intervenciju VAR-a otišao još jednom pogledati tu situaciju i nakon pregleda snimke promijenio je boju kartona i isključio Arsenića. Dojam je posve opravdano jer bio je to vrlo opasan start. I tu nije bio kraj lošim vijestima za goste jer opasna je bila i pozicija na kojoj je prekršaj napravljen. Negdje oko 25 metara od vrata kao naručena za Petra Bočkaja. Uzeo je Pero loptu i majstorski preko zida poslao svoj poznati projektil koji je pogodio desni kut nemoćnog Nevistića – 2:0. Osijek se tako nakon 45 minuta našao u posve dobitnoj poziciji. Dva pogotka na kontu i brojčana nadmoć pa mu je u nastavku susreta ostalo samo dovršiti dobro započet posao.

Mierez zabio u debiju

No, to nije baš bio lak posao kako se možda činilo nakon prvih 45 minuta. Rijeka se tvrdoglavo odbijala predati. Već u prvom napadu mogla je doći do smanjenja zaostatka. Nakon što je Štefulj ubacio zdesna, lopta je pala ravno na nogu Čolaku koji je srećom po Osječane loše reagirao u situaciji kada je ostao sam na pet metara od vrata. Pomalo konfuzno djelovali su bijelo-plavi u tim trenucima pa je bilo još nekoliko neugodnosti pred njihovim vratima, ali se rezultat nije mijenjao. U tom razdoblju nije se uopće osjetila brojčana prednost koja je bila na strani Osječana koji su se očito malo opustili obzirom na vodstvo i igrača više na terenu. Igra bijelo-plavih bila je rastrgana i opterećena brojnim  pogreškama, pa su nerijetko suparniku baš nudili pogodak. U 64. minuti svašta se događalo ispred Ivušića - dvije loše obrambene intervencije prvo Jugovića, pa Škorića, lopta je na koncu došla do Pavičića koji je s ruba kaznenog prostora naciljao gredu. Mučio se Osijek sam sa sobom, a njegov trener pokušao je momčad razmrdati zamjenama i to je ubrzo dalo rezultat. U 75. minuti Igor Silva je točnim ubačajem zdesna pronašao Miereza na drugoj vratnici, a Argentinac se samo naklonio i glavom zabio u svom debiju u Osijekovom dresu. Taj treći pogodak konačno je smirio Rijeku i slomio njezin otpor pa su bijelo-plavi došli do prve ovosezonske pobjede.

D.Keler

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme vruće. Teren odličan. Bez gledatelja. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) - 6. Strijelci: 1:0 Jugović (5), 2:0 Bočkaj (36), 3:0 Mierez (75). Žuti kartoni:  Erceg, Pilj (Osijek), Tomečak, Čerin, Andrijašević, Čolak (Rijeka). Crveni karton: Arsenić (Rijeka).
IGRAČ UTAKMICE: VEDRAN JUGOVIĆ (OSIJEK)
OSIJEK: Ivušić 6, Igor Silva 6,5. Škorić 6,5, Majstorović 6,5, Talys 6 (od 79. Jurčević -), Žaper 6,5,   Jugović 7,5,  Kleinheisler 6 (od 69. Pilj -),  Bočkaj 6,5 (od 69. Grgić -), Grezda 6 (od 79. Beljo -), Erceg 6 (od 55. Mierez 6,5).
RIJEKA: Nevistić 6, Arsenić 5, Galović 5,5, Escoval 5 (od 46. Smolčić 6), Tomečak 6, Galešić 6 (od 46. Lončar 6), Čerin 6, Pavičić 6 (od 77. Lepinjica -), Štefulj 6 (od 74. Raspopović), Andrijašević 5, Čolak 5 (od 74. Ristovski -).

Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike