Osijek
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

Educirali građane o
važnosti spašavanja života
u svim hitnim situacijama
Objavljeno 12. rujna, 2020.

Kratkih 16 filmova iz projekta „Sigurni u zajednici”, prezentaciju simulacije ozljeda, reanimacije, upotrebu AVD uređaja te simulaciju prometne nesreće, ali i štošta drugo tijekom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći prikazali su građanima u subotu mladi volonteri Gradskog društva Crvenog križa Osijek u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko-baranjske. Ravnatelj osječkog Crvenoga križa Denis Ćosić naglasio je važnost obilježavanja ovoga dana i to druge subote u mjesecu rujnu, a na ovogodišnjem obilježavanju stavljen je naglasak na prvu pomoć u vrijeme Covid-19.

- Koristimo priliku prikazati javnosti važnost znanja postupaka prve pomoći te njihove pravilne i pravovremene primjene. Mladi Crvenoga križa prepoznali su da građani uglavnom ne znaju postupke pružanja prve pomoći, čak ni najjednostavnije kao što je reanimacija, gušenje hranom, besvjesno stanje pa čak ni postupke prilikom uobičajene nezgode u kućanstvima kao što su rezovi, prijelomi, porezotine i slično, upozorio je Ćosić, dodajući da 16 kratkih filmova koji su prikazani na Trgu slobode imaju za cilj osvijestiti ljude o značaju pružanja prve pomoći u svakodnevnom životu.

Dodao je i kako Crveni križ redovito educira stanovništvo i to posebice ranjivije skupine, odnosno one kojima tečajevi nisu pristupačni. Također, tu su i pojedinačni upiti o tečajevima prve pomoći i djelatnici Crvenoga križa rado prenose svoje znanje s područja pružanja prve pomoći u svim hitnim situacijama.

U obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći uključila se i policija, a Darko Ćorković, policijski službenik Odjela prevencije PU osječko-baranjske naglasio je da žele educirati djecu i mlade o sigurnom sudjelovanju u prometu.


- Koristimo priliku prikazati i kako prepoznati minsko-eksplozivna sredstva, ali i podsjetiti građane da ih, ukoliko ih imaju, slobodno vrate bez kaznene i prekršajne odgovornosti – istaknuo je Ćorković.

M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike