Crna kronika
BORBA PROTIV DROGE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U osam mjeseci policija je uhvatila 83 dilera droge
Objavljeno 12. rujna, 2020.
OSIJEK

U osam mjeseci ove godine policija je u Osječko-baranjskoj županiji uhvatila 83 dilera droge, a još su 104 osobe dobile prekršajne prijave zbog njezina posjedovanja. Zabilježeno je ukupno 177 pojedinačnih zapljena različitih vrsta droga.

Policija je oduzela 6961 gram marihuane, 1811,1 gram amfetamina speeda, 110,6 grama kokaina, 729 raznih vrsta tableta koje se nalaze na popisu droga, 39,5 grama sjemenki i 43 stabljike kanabisa, 11,8 grama hašiša, 18,25 grama ecstasyja te 1,7 mililitara ulja kanabisa. Zaplijenjene droge ima i puno više, no to su samo službeni podatci iz PU osječko-baranjske za količine koje su potvrđene vještačenjem. Od početka pandemije, kada je sve bilo zatvoreno, bio je evidentan pad zapljena, no nakon što su ceste otvorene, droga je opet na ulicama. Inače, tri četvrtine marihuane zaplijeni se od rujna do kraja godine kada sadnja završava i "trava" bude spremna za prodaju.

- Najveći broj zapljena, kao i prethodnih godina, odnosi se na marihuanu, a slijede amfetamin - speed, kokain i ecstasy. Valja očekivati da će u nastavku godine biti još zapljena marihuane jer slijedi razdoblje branja ilegalno zasađenih stabljika, njihovo sušenje i daljnja distribucija - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Prijavljene dilere sumnjiče da su počinili 143 kaznena djela.

Kako dodaju iz policije, u prvih osam mjeseci 2020. nije evidentirana pojava novih vrsta droga, ali nije bilo ni zapljena tzv. osvježivača zraka.

Najveća količina marihuane oduzeta je u veljači od 22-godišnjeg Osječanina dok je od 33-godišnjeg Đakovčanina oduzeta najveća količina amfetamina. Najveća akcija usmjerena na dilere provedena je u lipnju u Osijeku kada je policija uhitila deset osoba, među kojima je bio i 50-godišnji suvlasnik ugostiteljskog objekta. Nakon spektakularnog uhićenja osmorice muškaraca i dvije djevojke, koja su se zbila u Osijeku i okolici, policija i Uskok oglasili su se o detaljima istrage. Pedesetogodišnjeg zakupca Rockatikija sumnjiči se da je od srpnja prošle do 9. lipnja ove godine u Osijeku, Vukovaru, Slatini i drugim mjestima u Hrvatskoj i Srbiji okupio i povezao u zajedničko djelovanje druge optužene, ali i više drugih osoba iz Hrvatske i inozemstva. Cilj im je bio kontinuirana nabava, skladištenje, pakiranje i daljnja preprodaja kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA-a na području Osijeka i okolice. Konkretno se 50-godišnjaka sumnjiči da je s drugookrivljenim 33-godišnjakom, nekoliko osoba iz Srbije, ali i sa šireg područja Vukovara dogovarao isporuku kokaina. Vlasnik Rockatikija je potom osobno u Srbiji preuzimao kupljeni kokain od drugookrivljenog nakon čega ga je krijumčario u Hrvatsku. Međutim, niti je policija objavila o koliko se zapravo droge radi, niti nadležno odvjetništvo. Neslužbeno se govorilo o tek manjim zapljenama droge od nekoliko grama. Najveća količina kokaina, pakiranog u 95 paketića, oduzeta je od 34-godišnjaka s područja Osijeka.

Početkom rujna velike zapljene su nastavljene. Tako je 3. rujna kaznenu prijavu dobio 32-godišnjak kod kojeg je u Osijeku pronađeno više od kilogram amfetamina - speeda.

Pet dana poslije u dvorištu 36-godišnjaka iz Petrijevaca policija je pronašla šest grmova i 13 osušenih grana marihuane. Kriminalističkim istraživanjem otkriveno je da je 36-godišnjak tijekom svibnja sjemenke marihuane kupio preko interneta. U prvih sedam mjeseci ove godine, prema podatcima MUP-a, u cijeloj Hrvatskoj kazneno je prijavljeno 1568 dilera, što je ipak nešto malo manje nego u istom razdoblju lani kada ih je prijavljeno 1859.

Sandra Lacić
Policija je oduzela 6961 gram marihuane, 1811,1 gram amfetamina - speeda
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike