Sport
POČETAK ERE NENADA BJELICE

Želja novog trenera: Od ekipe očekujem agresivnost te golemu vjeru i želju za pobjedom
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Bjelica će, nažalost, debi na Osijekovoj klupi imati pred praznim tribinama Gradskog vrta

Stigao je dan u kojem će Nenad Bjelica debitirati na klupi bijelo-plavih. Otkako je objavljeno da preuzima kormilo osječkog prvoligaša, ozračje oko kluba prilično je živnulo.

Navijači nestrpljivo iščekuju početak Bjeličine ere jer čvrsto vjeruju kako će u Gradski vrt donijeti pobjednički mentalitet, koji je znao momčad nedostajati proteklih sezona. Očekivanja su velika, ali Bjelica nije čarobnjak, nego ozbiljan i studiozan trener te će sigurno trebati malo vremena dok ne bude do kraja implementirao svoje zamisli u momčad.

Zalaganje najvažnije
Uoči susreta s Rijekom nisu uzbuđeni samo navijači. Jednake osjećaje dijeli i sam Nenad Bjelica.

- Moj debi na klupi NK Osijek! Uh, kako je to lijepo čuti. Normalno da sam uzbuđen i baš mi je žao što neće biti publike na utakmici protiv Rijeke. Međutim, koliko čujem, postoje indicije kako bi se i to moglo uskoro promijeniti - rekao je trener bijelo-plavih.

Emocija će biti puno, ali razmišljanja treba kanalizirati prema prvoj ovosezonskoj pobjedi. Osječani u derbi s Rijekom ulaze sa samo jednim osvojenim bodom u prva tri kola pa im se trijumf nad Riječanima nameće imperativno.

- Velika je odgovornost na svima nama, ali kad sam vidio kako momčad radi ovaj tjedan, sasvim sam miran. Nismo imali previše vremena za pripremu utakmice, ali vjerujem kako su dečki upili infomacije koje smo im dali te da će to biti sposobni primijeniti na terenu - kaže Bjelica.

Bez sustezanja je objasnio kakav Osijek želi u svom debiju:

- Prije svega agresivan te s izraženom vjerom i željom za pobjedom. Takav stav od svoje momčadi očekujem od ove prve do moje posljednje utakmice na klupi Osijeka. Zalaganje mora biti vrhunsko, njega navijači uvijek moraju vidjeti i osjetiti i, ako ničim drugim, bar u tom segmentu uvijek moramo ispuniti njihova očekivanja. Na kraju, zalaganje je i važan dio pobjedničke formule.

S obzirom na suparnika drukčije ne bi smjelo ni biti, jer protiv Rijeke se ne može lagano. Trebat će stisnuti gas do daske ako se konačno želi krenuti pobjedničkom stazom u novoj sezoni.

- O Rijeci i njezinoj kvaliteti ne treba trošiti riječi. Konstanta su u vrhu hrvatskog nogometa, osvajaju trofeje, što im je uspjelo i prošle sezone, u kojoj su obranili naslov pobjednika Kupa Hrvatske. No moramo biti svjesni i svoje snage, koja je neupitna. Imamo dobru momčad, koja se, ako je na visokoj razini, nema razloga nikoga bojati. Za pobjedu nad Rijekom trebat ćemo odigrati jako dobru utakmicu - smatra Bjelica.

U posljednje vrijeme to je uvijek i bilo tako kada je Rijeka bila gost Gradskog vrta jer Osijek je pobijedio u posljednja tri međusobna ogleda na svom stadionu. Trenutak za nastavak te pozitivne serije ne može biti bolji.

Momčad - slatka tajna
U svemu tome itekako će važan biti izbor početne jedanaestorice. E, to je već tema u kojoj Bjelica nije otvoren kao u svim ostalim stvarima. Stoga nije bio spreman otkriti tko će ući u njegovu prvu početnu postavu na klupi bijelo-plavih.

- Igrači trebaju prvi saznati tko će igrati. Znam kako medije i navijače jako zanima tko će igrati, ali nerijetko konačnu odluku oko momčadi donesem uoči same utakmice. Osim toga, ako bih unaprijed rekao tko će igrati, kako bi onda novinari i navijači sastavljali svoje momčadi - sa smiješkom je rekao trener osječkog prvoligaša, pa dodao:

- Kako su trenirali tijekom tjedna, svi su zaslužili početi susret, što me svakako čini zadovoljnim. Meni je najvažnije da dečki iskazuju maksimalnu ozbiljnost i disciplinu na treninzima jer to je osnova da isto pokazuju tijekom utakmice. Predan sam svom poslu do kraja, a isto to očekujem i od momčadi. Ne možemo računati na Ndockyta zbog ozljede, manjih problema ima i Lopa, a Caro još nije dovoljno spreman. Svi ostali su unutra. Sezona je duga i svi oni koji nakon prijelaznog roka budu ostali s nama dobit će svoju priliku za dokazivanje.

Dakle, možemo se baciti na sastavljanje svojih idealnih momčadi, a koga je izabrao trener, saznat ćemo kada stigne službeni zapisnik. Bjelica je dao jasne smjernice kako želi da mu momčad izgleda, a s obzirom na to da mu vrijeme koje je imao za pripremu susreta nije bilo saveznik te na ostale objektivne okolnosti (kasniji dolazak novih igrača, nap. a.), za očekivati je kako će na travnjak poslati momčad koja je najčešće počinjala susrete u posljednje vrijeme. U biti, najvažnije će mu biti eliminirati mogući defetizam, koji se mogao uvući u momčad nakon lošeg ulaska u sezonu, ali to mu vjerojatno neće biti problem jer već je sam njegov dolazak dobro razdrmao situaciju u i oko momčadi. Eventualnu pobjedu nad Rijekom ne treba gledati samo u svjetlu prvog ovosezonskog trijumfa nego bi ona bila i vrlo kvalitetan uvod za ono što bijelo-plave očekuje pet dana poslije, a to je susret 2. pretkola Europske lige u kojem će na svom stadionu ugostiti Basel. No, kao i uvijek, treba ići korak po korak pa zato prvo valja riješiti problem s Rijekom.

Uglavnom, vrijeme parada i predstavljanja je prošlo. Stigao je trenutak istine u kojem, očekuju mnogi, počinje nova era osječkog prvoligaša. Sve što trebamo očekivati od njega, Bjelica je sažeo u svojim razmišljanjima. Ne treba očekivati trenutačni vatromet, ali svakako bismo svi skupa, za početak, od Osijeka željeli vidjeti iste stvari koje je naveo njegov novi trener. Iznad svega vjeru i želju za pobjedom, bez kalkulacija, koje su gotovo uvijek bile pogubne za ambicije bijelo-plavih.

Dalibor Keler
vjera i želja
TRENER DONIO I NOVU DOZU SAMOPOUZDANJA
OSIJEK - RIJEKA

Početak: subota, 17 sati

       Ivušić       Prskalo

       Igor Silva       Escoval

       Škorić       Galović

       Majstorović       Velkovski

       Talys       Braut

       Žaper       Lepinjica

       Grezda       Čerin

       Jugović       Lončar

       Kleinheisler       Šefulj

       Bočkaj       Andrijašević

       Erceg       Čolak

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.852

Sudac: Marko Matoc (Zaprešić)
TABLICA
1.Dinamo       3       3       0       0       11:1       9

2.Gorica       3       3       0       0       10:4       9

3.Hajduk       3       2       1       0       6:3       7

4.Rijeka       3       2       0       1       4:3       6

5.Varaždin       3       1       1       1       3:6       4

6.Lokomotiva       3       1       1       1       2:7       4

7.S.Belupo       3       0       2       1       3:4       2

8.Osijek       3       0       1       2       2:6       1

9.Šibenik       3       0       0       3       3:5       0

10.Istra 1961       3       0       0       3       1:5       0
l PETAK

Slaven Belupo - Šibenik - igrano kasnije sinoć



l SUBOTA

17 sati

Osijek - Rijeka

19.05 sati

Hajduk - Dinamo



l NEDJELJA

17 sati

Istra 1961 - Varaždin

19.05 sati

Lokomotiva - Gorica
međusobni susreti

OSIJEK – RIJEKA

85       30       21       34       98:116
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike