Novosti
PREMAŠENA OČEKIVANJA

U turizmu ostvareno 53 posto lanjskog rezultata
Objavljeno 12. rujna, 2020.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza, prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), ostvareno 6,8 milijuna dolazaka i 47,6 milijuna noćenja, odnosno 41 posto dolazaka i 53 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine.

Od toga su strani turisti ostvarili 5,5 milijuna dolazaka i 38,3 milijuna noćenja, a domaći su turisti ostvarili 1,3 milijuna dolazaka i 9,2 milijuna noćenja. Time su dosadašnji rezultati turističkog prometa u Hrvatskoj premašili inicijalna predviđanja Svjetske turističke organizacije o ostvarivanju 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa.

"Iza nas je smatram, s obzirom na okolnosti, veoma uspješnih osam mjeseci turističke godine u kojoj su naši turistički djelatnici i oni koji rade u djelatnostima vezanim uz turizam još jednom pokazali kako su izuzetno prilagodljivi i inovativni. Ova vlada prepoznaje turizam i sve dosadašnje mjere, od samog početka pandemije, pred ljeto i sad za nastavak godine, na kojima smo surađivali s brojnim dionicima unutar i izvan sektora, stvorile su temelje za ove rezultate. Pred nama je sada realizacija ostatka turističke godine te priprema za sljedeću godinu, izrada novog strateškog dokumenta te niz aktivnosti koje imaju cilj održavanje stabilnosti turističkog sustava, jačanja njegove otpornosti te ubrzavanja procesa oporavka", istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u petak.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je kako je u glavnom ljetnom dijelu turističke godine ostvaren odličan rezultat koji Hrvatsku svrstava u vrh Mediterana.

"U tijeku su završne pripreme za provedbu aktivnosti koje će za cilj imati promociju posezone tijekom koje ćemo u fokus promidžbe staviti nautiku, kontinentalnu ponudu, enogastronomiju te ponudu hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode. Također, kroz rujan ćemo provesti kampanju na nama najvažnijim tržištima u sklopu koje ćemo svim turistima izraziti zahvalnost na iskazanom povjerenju prilikom odabira hrvatskih destinacija za svoja odredišta u ovoj godini. Vrlo intenzivno radimo i na pripremi 2021. godine u kojoj ćemo Hrvatsku još snažnije pozicionirati kao sigurnu turističku destinaciju", izjavio je Staničić. D.Pavlović
NAJVIŠE TURISTA STIGLO IZ NJEMAČKE
U prvih osam mjeseci ove godine najviše noćenja ostvareno je u Istri (11,9 milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (9,7 milijuna), a u Zadarskoj županiji ostvareno je 8,6 milijuna noćenja. Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 8,3 milijuna noćenja i Šibensko-kninska županija s 3,6 milijuna noćenja. Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila je 2,5 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija 1,7 milijuna noćenja, Zagreb je ostvario 550.000 noćenja, a ostale kontinentalne županije 835.000 noćenja. Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (11,2 milijuna), Slovenije (7,6 milijuna), Poljske (4 milijuna), Češke (3,1 milijun), Austrije (2,3 milijuna), Italije (1,4 milijuna), Mađarske (1,3 milijuna) i Slovačke (1,1 milijun).