Regija
ČETVRTA MANIFESTACIJA ‘‘ZNANOST ZA MLADE‘‘ U VUKOVARU

Đikić: Znanost ima odgovore na ovu pandemiju
Objavljeno 11. rujna, 2020.
VUKOVAR


Pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, a u organizaciji tvrtke Lotusmedia d.o.o i akademika prof. dr. znanosti Ivana Đikića, održana je četvrta manifestacija "Znanost za mlade" u Vukovaru U sklopu manifestacije u Perivoju dvorca Eltz održana je javna tribina o temi ''Izazovi civilizacije u vrijeme COVID-19'', na kojoj su sudjelovali Ivan Đikić, prof. dr. sc. Ivica Puljak i izv. prof. dr. sc. Siniša Maslovara dr. med., odlični učenici iz vukovarske i vinkovačke Gimnazije te učenici Tehničke škole u Vinkovcima.


Svjetski poznati znanstvenik Ivan Đikić istaknuo je kako znanost ima sve pod kontrolom kada je riječ o virusu koji trenutno vlada svijetom.


- Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat, pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci - kazao je.


- U Vukovaru smo s ciljem da zajednički poručimo mladima da se ne smiju bojati koronavirusa jer znanost ima odgovore na ovu pandemiju. Na temelju dosadašnjeg znanja i pravilnim ponašanjem ovaj virus se može kontrolirati i osigurati sigurno školovanje i aktivnosti u gospodarstvu. Posebno djeca trebaju taj osjećaj sigurnosti i druženja dok su u školama. Poruka cijeloga projekta ''Znanost za mlade'' u Vukovaru je da je znanost izrazito uzbudljiva profesija, prepuna kreativnosti i otvorena za sve talente. Znanost ujedinjuje mlade i kroz znanost mogu stvarati prijateljstva koja će trajati desetljećima - rekao je Đikić.


Prema riječima organizatora, cilj je manifestacije približiti mladima znanost i znanstveni pristup životnim izazovima, ali i potaknuti ih na ostanak u Vukovaru i povratak u njega.


- Osim poruke mladima da se ne smiju bojati koronavirusa, ja bih rekao da se mladi ne trebaju bojati ni budućnosti. Kada pogledamo malo širu sliku, nikad nije bilo manje nasilja, manje gladi u svijetu. Krize ima i to je prolazno, jedna od poruka je da ako ovako nastavimo graditi svijet na temeljima humanizma, znanosti i razuma kako smo radili do sada, naša djeca će živjeti u svijetu u kojem neće biti gladi i siromaštva. Mi živimo u stoljeću znanosti - ustvrdio je Ivica Puljak.


- Želimo mlade zainteresirati za znanost, da se što više bave znanošću, da ostanu u svom gradu. Ja sam kao jedan od boljih studenata bio pozvan da ostanem na svojem fakultetu, ali ipak sam se odlučio vratiti u Vukovar jer sam tu vidio svoju perspektivu. Za mlade vidim jako dobru perpspektivu u Vukovaru - Siniša Maslovara.
U ime organizatora okupljene su pozdravili Mara Majstorović, direktorica tvrtke Lotusmedia, koja je izrazila zadovoljstvo činjenicom da mladi cijene i s godinama sve više prate manifestaciju "Znanost za mlade", te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. M.K.
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike