Regija
BIZARNA PRAKSA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU

Vlasnik stoke u zatvoru pa ju hrani i poji Općina
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Zakonom o zaštiti životinja, nedorečenom u dijelu raspolaganja stokom, briga o osam krava i dva bika pripala je Levanjskoj Varoši
LEVANJSKA VAROŠ

Krajnje bizarna situacija snašla je najsiromašniju općinu Đakovštine, Levanjsku Varoš, koja već mjesec dana hrani i poji osam krava i dva bika, a kraj tomu posve je neizvjestan.

Vlasnik stoke, Blagoja D. iz Slobodne Vlasti, završio je u istražnom zatvoru u Osijeku zbog, kaže načelnik Slavko Tidlačka, "više stvari - kršenja uvjetne kazne, prijetnji po selu i sl.", živio je sam i sada, kada je u pritvoru, o stoci se nema tko brinuti, pa je slovo zakona odredilo druge za to.

Nema takvog azila
Stoga, umjesto da se bavi košnjom trave, lociranjem divljih deponija i sličnim "komunalijama", općinsko Komunalno poduzeće Maslačak, njegovi djelatnici i komunalni redar, hrani i poji stoku, nabavljena je stočna sol, električni pastir, nove bačve za vodu i dr., a kako bi "napuštena" stoka bila zbrinuta i ne bi, kao dosad, lutala po tuđim njivama i imanjima i pravila štetu.

- Dosad je bilo gazdina sijena, no sada se i to topi - kaže Tidlačka i dodaje kako je Općina samo dosad za Blagojinu stoku dala 30.000 kuna, a skromnog je proračuna i još skromnije pozicije za zbrinjavanje nezbrinutih životinja. Tidlačka kaže da se Općina našla u "rupi" nedorečenosti, manjkavosti Zakona o zaštiti životinja, na koji ju je uputila nadležna veterinarska inspekcija. Prema tom zakonu i inspekcijom nadzoru Državnog inspektorata Veterinarske inspekcije, briga o stoci dodijeljena je Općini. Dana 10. kolovoza policijski službenici usmeno su zatražili da se lokalna samouprava pobrine za stoku dok njezin gazda broji pritvorske dane. Angažiran je i jedini DVD u tom kraju, u Varoši, da se stoci dovozi redovito voda. Dok je Blagoja u istražnom zatvoru, njegove krave, pod paskom općinara, kaže Tidlačka, danas su u sasvim dobrom stanju, a Općina muku muči što će s njima.

- Dana 12. kolovoza na teren je izišao veterinarski inspektor, koji je uz prisutnost našeg komunalnog redara obavio inspekcijski nadzor i predao domaće životinje uz zapisnik Općini na brigu. Istog dana angažirali smo vlastito komunalno poduzeće da se brine o životinjama. Zapravo, ako se, prema spomenutom zakonu, vlasnik stoke ne pojavi za 14 dana, a u ovom slučaju to neće biti tako jer je on u pritvoru, trebali bi životinje zbrinuti u azilu, pa smo kontaktirali s azilom, Veterinarskom stanicom u Belom Manastiru, no oni nemaju azil za takve domaće životinje. Točnije, takvog azila nema u cijeloj državi. Kontaktirali smo i tvrtku iz Našica, no nije se javila. Kako ćemo dočekati zimu s tim kravama?! - vapi za rješenjem Tidlačka. Jer, svaki dan troškovi rastu.

Van na konto krava
- Krave će za nekoliko mjeseci same sebe "pojesti" kroz rastuće troškove. Naš odvjetnik upozorio nas je na nedorečenosti Zakona o zaštiti životinja u dijelu raspolaganja stokom nakon što ju općina preuzme. U traženju rješenja, naš odvjetnik i ja posjetili smo vlasnika stoke u pritvoru, tražili njegov blagoslov da se Općina riješi stoke, no on ne želi ni njezinu prodaju ni darovanje drugim stočarima, odvoženje u klaonicu, ni eutanaziju. Predložili smo mu da novac od prodaje stavimo na poseban račun, gdje će ga on nakon izlaska na slobodu čekati, no ne pristaje. Jer on računa da će ga, rekao je, "pustiti na konto krava" - nastavlja Tidlačka o mukama za njegovu općinu. Da stvar bude gora, dvije krave trebaju se teliti, bikovi, dodaje načelnik, nasrću, dio krava nije markiran, jedan bik ima 1000, a drugi 400 kilograma…

- Da je stoka naše vlasništvo, krave bismo poklonili, a bikove prodali. Ovako, po zakonu tu stoku moramo prihvatiti, a nitko nam nije omogućio da ju damo dalje u proceduru. Ovako ispada da će se Općina, nemoćna pred zakonom, o njima brinuti do njihova uginuća od starosti, pa s njima u kafileriju - dodaje Tidlačka i procjenjuje da će, ostanu li krave, "Općini otići pola milijuna kuna".

Dok Varoš čeka da ju nadležni upute na rješenje problema, načelnik kaže da je jedino čuo za ovakav slučaj u Dubrovačkoj županiji i da je bio "vrlo kompliciran".

Suzana Župan
Prije tri godine krava mu upala u bunar
U dijelu čl. 4. Zakona o zaštiti životinja stoji da je “napuštena životinja ona koju je vlasnik svjesno napustio, kao i životinja koju je napustio zbog više sile kao što su bolest, smrt ili gubitak slobode te životinja koje se vlasnik svjesno odrekao”. Na našu zamolbu da se očituju o problematici kakva je snašla varošku općinu, u Državnom inspektoratu upućuju na Ministarstvo poljoprivrede, da je to u njegovoj nadležnosti, a čije očitovanje očekujemo. Inače, prije tri godine Blagoji D. krava je upala u - bunar, a spasili su ju vatrogasci.
troškovi
POLA MILIJUNA

KUNA, PROCJENA

JE NAČELNIKA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike