Kultura
135. OBLJETNICA ROĐENJA SKLADATELJICE

Učenici sviraju Dori za rođendan
Objavljeno 12. rujna, 2020.
NAŠICE

U sklopu obilježavanja 135. obljetnice rođenja Dore Pejačević i 35. godišnjice Osnovne glazbene škole "Kontesa Dora" Našice priređeno je polaganje cvijeća i paljenje svijeća pokraj Dorine biste u perivoju ispred dvorca Pejačević u Našicama kojemu su nazočili gradonačelnik Josip Miletić, djelatnici OGŠ "Kontesa Dora", djelatnici Zavičajnog muzeja Našice te predstavnici Tamburaškog društva "Dora Pejačević", Ogranka Matice hrvatske Našice i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama.

Gradonačelnik Josip Miletić čestitao je učenicima i profesorima Osnovne glazbene škole "Kontesa Dora" Dan škole i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. Također je zahvalio svima koji rade na očuvanju kulturnog života Našica.

Memorijal se nastavio navečer koncertnim sadržajem. Na pozornici na Trgu dr. Franje Tuđmana na koncertu pod nazivom "Dori za rođendan" nastupili su djelatnici OGŠ "Kontesa Dora", Ivan Krajačića na klarinetu i Katarina Makević na klaviru.

Idućeg tjedna, u četvrtak, na istoj pozornici održat će se koncert I mi volimo Doru kada će nastupiti nekadašnji i sadašnji učenici OGŠ "Kontesa Dora". Memorijal će završiti znanstveno-stručnim skupom Izazovi baštine Dore Pejačević posvećenim životu i radu prve moderne hrvatske skladateljice.

Organizatori Memorijala su OGŠ "Kontesa Dora", Tamburaško društvo "Dora Pejačević" Našice, Zavičajni muzej Našice, Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Ogranak Matice hrvatske Našice. M.Ku.
Promiču opus prve hrvatske skladateljice
Memorijal Dore Pejačević je glazbeno-kulturna manifestacija koja promiče stvaralački opus prve hrvatske moderne skladateljice Dore Pejačević i slavonskoga skladateljskog kruga. U sklopu Memorijala priređuju se znanstveni skupovi, prigodne izložbe, koncerti te promocije djela vezanih uz život i rad Dore Pejačević. Ujedno su i motiv za potvrđivanje glazbenih vrijednosti djelatnika i učenika OGŠ “Kontesa Dora” Našice. Simfonije obilježavanja rođendana Dore Pejačević, svake godine prirede se oko 10. rujna ili na sam datum njezina rođenja.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike