Kultura
KNJIGE U IZDANJU SHURA PUBLIKACIJA IZ OPATIJE

Podržavaju one čije je pojavljivanje slabo vidljivo
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Dumančić: Budući da sam "mali" izdavač, imam običaj osobno se obratiti autoru

Na književnoj večeri u organizaciji Udruge Anti - udruga za promicanje urbane kulture Osječanima se u razgovoru održanom u u cafe-baru Peppermint, s moderatoricom Livijom Reškovac, predstavila Shura Dumanić, vlasnica i urednica izdavačke kuće Shura Publikacije iz Opatije. Tom su prilikom predstavljene i dvije knjige u nakladi Shura Publikacija - Fiumanski, opet lažeš autora Vida Barića i zbornik poezije pjesnikinja iz zemalja regije pod nazivom U mreži stih 3.


Fiumanski, opet lažeš književni je prvijenac Riječanina sa zagrebačkom adresom i novinara Jutarnjeg lista Vida Barića, koji je prije osječke promocije uspješno predstavljen u Zagrebu i Rijeci. Riječ je o zbirci satiričnih priča prvotno objavljivanih na društvenim mrežama, a radnja prati avanture tabloidnog novinara Livija Fiumanskog na njegovu putu od društvenog ruba do slave i prosperiteta.


Radnju romana Fiumanski, opet lažeš na promociji u Peppermintu, gdje je također pročitao nekoliko ulomaka iz knjige, približio nam je sam autor.


- Glavni protagonist knjige je Livio Fiumanski, novinar na jednom internetskom tabloidu za koji radi "jeftine" članke o vremenskoj prognozi, aferama na estradnoj sceni i horoskopu. No on je zainteresiran za novinarstvo 20. stoljeća i želi pisati duge reportaže, tako da se nikako ne može uklopiti u novinarstvo kakvo danas pratimo na portalima. Uvijek nešto pokušava nastojeći se maknuti iz tog svijeta, a putem susreće ljude iz svakodnevnog društvenog i političkog života - ispričao je Barić, koji je također nagovijestio mogući rad na nastavku svog književnog prvijenca.


U predstavljanju Barićeve knjige sudjelovao je i višestruko nagrađivani osječki prozaist, dramatičar, scenarist i književni kritičar Davor Špišić.


- Riječ je o prije svega jako zabavnoj literaturi i to je nešto što trebamo gotovo svijećama tražiti u smrknutoj, namrgođenoj zemlji i društvu kao što je naše. Svojim oštroumnim humorom, gipkim osjećajem za ritam i svijet ona do posljednje stranice drži čitatelja bez daha. Kad se odmaknete od tog prvog sloja brze, filmične zabave i počnete razmišljati da Barić zapravo piše o najtamnijim stranama ovoga društva, tu dolazi osjećaj kao da vam je bager istovario gomilu teškog kamenja u utrobu - rekao je Špišić.


U mreži stih 3 treći je zbornik čiji je urednik Tin Lemac, a u kojemu se mogu naći pjesme albanskih, crnogorskih i makedonskih te pjesnikinja iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Hrvatske.


- I do ove ideje došlo je preko Facebooka. Vidjela sam da jako puno žena objavljuje svoju poeziju i počela sam bilježiti imena. Početna zamisao bila je uvrstiti samo nepoznata imena, međutim, shvatila sam da nema smisla objaviti zbornik pjesnikinja regije bez afirmiranih autorica koje će podržati one čije je pojavljivanje slabo vidljivo. Objavljene pjesnikinje se povezuju, druže, razmjenjuju poeziju, predlažu druge i to je sjajno - rekla je Shura Dumanić.
U sklopu predstavljanja knjige U mreži stih 3 po nekoliko svojih pjesama pročitale su osječke pjesnikinje Maja Urban, Josipa Gogić i Brankica Bošnjak, imena koja će biti uvrštena u četvrto izdanje zbornika.


Danijel Miklić
IZBOR ŽIRIJA
- Budući da sam "mali" izdavač, imam običaj osobno se obratiti autoru, pa sam se tako obratila i Vidu, čije sam kolumne uočila na Facebooku, nakon čega sam ga pozvala da se prijavi na naš natječaj gdje ga je četveročlana komisija odabrala u uži izbor za tiskanje. Nadam se da on ima ambicije nastaviti jer zaista je talentiran i sa svojim prvim romanom "pogodio je žicu", uzburkao ovo naše podneblje. Iznimno mi je drago na promocijama knjige vidjeti i puno mladih ljudi, inače puno više okrenutih digitalnim medijima. Ovakav odjek dosad nisam dobila za ni jednu knjigu koju sam izdala - kaže Shura Dumanić, vlasnica Shura Publikacija, čija je osnovna orijentacija izdavačkog programa uspostavljanje kulturološkog idejnog mosta između Hrvatske i Balkana, s Mediteranom i zapadnom Europom.
Najčitanije iz rubrike