TvObzor
NOVA JESENSKA SHEMA HTV-A STARTA OD 21. RUJNA

Mnoštvo premijernih programskih sadržaja i novi središnji Dnevnik
Objavljeno 11. rujna, 2020.

Na Hrvatskoj radioteleviziji ovih su dana u punome jeku pripreme za novu, Jesensku shemu Hrvatske televizije. A ona nam donosi, unatoč pandemiji koronavirusa, pregršt programskih poslastica i noviteta koji nam jamče bogatu i raskošnu jesen uz sve HRT-ove programe i platforme te uz naše male ekrane.

Tako će gledatelji, umjesto uobičajenog javnog predstavljanja Jesenske sheme HTV-a, sve udarne novitete nove sezone doznati u posebnoj emisiji koja će biti na programu u nedjelju, 20. rujna, u 20.05 na Prvom programu Hrvatske televizije. Nova shema starta dan poslije, u ponedjeljak, 21. rujna, a iz nje ponajprije izdvajamo - novi središnji “Dnevnik”, koji će se od 19 sati emitirati i iz novog Studija 12 na zagrebačkom Prisavlju. Novi će “Dnevnik” biti i svojevrsna “zvijezda jeseni” HRT-ova IMS-a: bit će pet minuta dulji, s dinamičnijim prilozima i novom, vrhunskom grafikom, te duljim sportskim minutama i novom, redizajniranom vremenskom prognozom.


Nova dramska serija
Valja naglasiti i naš već uobičajeni, vrhunski domaći dramski sadržaj - s novom sezonom popularnog “Crno-bijelog svijeta” i novom dramskom serijom “Dnevnik velikog Perice”. Pri kraju su i pripreme za snimanje još jedne dramske serije - “Područje bez signala”. Producent je Kinorama, a redatelj Dalibor Matanić. Također, ostaje nam i termin hrvatskog suvremenog filma četvrtkom na Drugom od 21 sat. On nam donosi desetak domaćih filmskih premijera (poput Brešanova “Koja je ovo država”, Sviličićeva “Glasa”, Marasovićeva “Comics Sansa” i slično), a ostaje nam i termin hrvatskog antologijskog filma petkom - s ciklusima Veljka Bulajića, Branka Bauera, Kreše Golika i drugih) na Trećem od 22 sata.

Kako ovom prigodom stavljamo naglasak upravo na domaći program - a što je, uostalom, i glavna zadaća javne televizije - valja istaknuti i vrhunske domaće dokumentarne serije: A Porina dobiva/Glup kao kokoš, tvrdoglav kao magarac/Uskoci/Nesreće (2)/Opstanak (2)/Kolaži o laži/Velikani hrvatskog glumišta/Udomi me/Berge Istra/i Dani kada se tresao Zagreb. Uz to, i Tončica Čeljuska nam priprema nove zanimljive goste u novoj sezoni talk showa “U svom filmu”, koji se također već počeo snimati.

I Zabavni program ove jeseni starta punim jedrima: uz već snimljenu novu sezonu popularnog showa “Zvijezde pjevaju” te novu sezonu zabavnog showa “Volim Hrvatsku” s novim zanimljivim igrama, čija su snimanja (bez publike) već počela ovih dana, u studio ponovo ulazi i Daniela Trbović s novom sezonom showa “5.com s Danielom”. Također, već su počela i snimanja novih sezona popularnih game-showova “Potjera” (čije nove epizode idu već od 7. rujna) i “Tko želi biti milijunaš” (od četvrtka, 24. rujna) - dakako, i dalje prema tzv. novonormalnom konceptu, tj. epidemiološkim pravilima snimanja bez publike.

Bogat sportski program
Uz već uobičajeni vrhunski strani dokumentarni program i vrhunske strane te popularne kostimirane serije, kao i brojne atraktivne filmske premijere, HTV i u novoj sezoni vodi računa o ispunjavanju svoje javne funkcije - pa je tako, primjerice, velika pažnja pri kreiranju jesenske sheme posvećena upravo kulturnim sadržajima te školskom programu i novoj platformi za djecu i mlade. Posrijedi je intenzivna priprema nove školske godine u Školi na Trećem, te nekoliko posve novih emisija i formata namijenjenih upravo djeci i mladima, o kojima ćemo vas uskoro detaljno izvijestiti.

Kad je pak riječ o Sportskom programu, u sklopu njega nastavljamo s našim najjačim i najgledanijim emisijama - “Stadionom”, koji se emitira od 14. rujna ponedjeljkom navečer i prati zanimljivosti s domaćih i europskih travnjaka, te nogometnom Ligom prvaka, koja će ove sezone početi malo kasnije, ali će se i igrati u “bržem ritmu”, što nam pak jamči pojačanu dozu nogometnih uzbuđenja. Nova druženja uz najelitnije europsko klupsko natjecanje zakazujemo za 24. rujna, kada je na rasporedu superkup, zatim 23. i 30. rujna kada u programu imamo prijenose play off utakmica Lige prvaka, a grupna faza ponudit će nove dvoboje, posebne studijske emisije i sažetke u uobičajenom izdanju srijedom. Nešto slično nas čeka i s košarkaškom NBA ligom, čija bi sezona mogla potrajati sve do sredine listopada, a onda se nova nastaviti već početkom prosinca. Ako tome dodamo praćenje domaće košarkaške lige i nastupa reprezentacije, košarke će biti i više nego dovoljno u našim sadržajima.

Hanžekovićev memorijal ove godine slavi svoj 70. rođendan, kao jedan od najdugovječnijih atletskih mitinga na svijetu, a natjecanja s popularnog “Hanžeka” moći ćete pratiti u našem programu dan poslije.

Kraj rujna rezerviran je za novo izdanje Roland Garrosa (21. rujna. – 11. listopada), a mečeve iz Pariza pratite na našem Drugom programu. Nova veslačka uzbuđenja očekuju nas od 9. do 11. listopada na Europskom prvenstvu u Poljskoj (Poznan). Jesen nudi u uobičajenom terminu krajem listopada i novu sezonu Svjetskog skijaškog kupa, a od 30. listopada do 1. studenoga na rasporedu je i zagrebačko izdanje Judo Grand Prixa.

Napominjemo također da u novoj jesenskoj shemi HTV-a više nećemo gledati popodnevnu mozaičnu emisiju “Dobar dan, Hrvatska” - umjesto nje u tom ćemo terminu, na traženje gledatelja, emitirati vrhunske strane dokumentarce (po kojima je HRT, uostalom, i poznat) - a ekipa emisije “Dobar dan, Hrvatska” pridružuje se kolegama i publici omiljene jutarnje emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. A koja, po novome ‘voznom redu’, kreće od 21. rujna i u novom terminu - od 6.30 do 10 sati na HTV-1.

Nikola Kučar